Hoelang moet stucwerk drogen?

Hoelang moet stucwerk drogen?
Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Heb je net je muren of plafond laten stucen of ga je binnenkort stucwerk offertes aanvragen? Dan moet je rekening houden met het drogen van het stucwerk, voordat je de muur kunt afwerken of iets kunt ophangen. Maar hoelang moet stucwerk drogen voor je kunt sausen, behangen of tegelen?

Waarom moet je stucwerk laten drogen?

  • Stucwerk bestaat voor 40 - 60% uit water. Het duurt even voordat het stucwerk is gedroogd.
  • Bij een nieuwbouw woning zit er vaak ook nog vocht in de wanden, vloer en plafonds.

Wil je een bestaande of nieuwbouw woning stucen? We raden je aan om het droogproces niet te forceren of versnellen, want dit vergroot de kans op scheuren. Nieuw stucwerk repareren is uiteraard niet iets wat je wilt doen.

Wat is de droogtijd van stucwerk?

De droogtijd van stucwerk is niet eenvoudig vast te stellen, maar is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hier aan de dikte van het stucwerk, de luchtvochtigheid, de temperatuur en de ventilatie in de woning.

Dikte stucwerk

  • Vuistregel droogtijd stucwerk: één dag per 1 millimeter dikte.

Dit is wel afhankelijk van het soort stucwerk. Wanneer de muur geen donkere plekken meer heeft en volledig dezelfde kleur heeft, dan is de muur droog.

Laat je dus alleen een afwerklaag stucwerk aanbrengen, dan is de droogtijd doorgaans korter dan wanneer je een dikke laag raapwerk laat aanbrengen.

Luchtvochtigheid in woning

  • Zorg voor een lage luchtvochtigheid in de ruimte.

Bij een hoge luchtvochtigheid kan het vocht niet 'weg' en trekt het weer in de muur. Je kunt dit vergelijken met het drogen van de was in een vochtige ruimte. Bij een hoge luchtvochtigheid droogt je was moeilijk. Je kunt de luchtvochtigheid checken met een vochtmeter. Zorg bij een hoge luchtvochtigheid voor meer ventilatie.

Ventileer je woning

  • Ventileer je woning goed om te zorgen dat vochtige lucht een weg naar buiten heeft.
  • Is het buiten vochtig en warm? Houd dan de ramen juist gesloten. Zo voorkom je dat er nog meer vocht in huis komt.

Temperatuur in woning

  • Houd een constante temperatuur van 19-20 graden in huis.

Laat het stucwerk zo natuurlijk mogelijk drogen. Door de temperatuur constant te houden, zorg je dat het stucwerk goed en geleidelijk kan drogen. Wil je het droogproces versnellen en de thermostaat hoger zetten? Dan vergroot je de kans op scheuren. Daarnaast kan een hoge temperatuur in combinatie met vochtig stucwerk alleen voor een hogere luchtvochtigheid zorgen.

stucwerk drogen

Stucwerk sneller laten drogen: 2 tips

Je wilt het droogproces niet forceren, maar je kunt het proces gelukkig wel een handje helpen.

  1. Zorg voor een kamertemperatuur van 19 of 20 graden. Het is belangrijk dat de temperatuur constant blijft.
  2. Zet altijd een paar raampjes open om de ruimte goed te ventileren gedurende het droogproces. Een klein raampje open of een raam op een kier is het best. Op deze manier wordt de lucht continu ververst.
Voor het drogen van stucwerk worden ook wel eens haardrogers, heaters of andere kachels gebruikt. Slimster adviseert je om deze apparaten niet zelf te gebruiken en het droogproces op een normale manier te laten verlopen met deze 2 tips.

Stucwerk heeft zonder verwarming een langere droogtijd nodig dan met verwarming. De exacte droogtijd hangt samen met verschillende factoren. Wanneer je wel een verwarming hebt, zorg dan dat deze continu op 19/20 graden staat om scheuren te voorkomen.

Dat is mogelijk, maar we raden je dit af zelf te doen. Door zelf het droogproces te versnellen vergroot je de kans op scheuren en dat wil je juist niet, omdat de stukadoor dan opnieuw moet langskomen.

Heb je echt geen tijd om het stucwerk natuurlijk te laten drogen? Stukadoors hebben vaak een bouwdroger beschikbaar. Een specialist kan deze op de juiste manier inzetten, zodat het stucwerk zonder scheuren droogt. 

Stucwerk op een buitenmuur heeft een veel langere droogtijd dan stucwerk in huis. Buitenstucwerk kan wel tot 6 weken nodig hebben om volledig te drogen.

Tip: met een bouwdroger kun je stucwerk sneller laten drogen. Gebruik zo'n droger alleen onder begeleiding van een ervaren stukadoor om scheuren in het stucwerk te voorkomen!

Vakman inschakelen voor mooie muren in huis

Hoelang moet stucwerk drogen?

Is jouw stucwerk inmiddels gedroogd of wil je binnenkort je wanden laten stucen en zoek je nog een afwerking? Vraag via Slimster gratis tot 5 offertes aan om je muur of plafond te stucen, verfspuiten of behangen. Jij vergelijkt de offertes op prijs en kwaliteit. Zo kies jij het bedrijf met de beste deal die de klus uitvoert.

Muur laten stucen?
Muur laten behangen?
Muur laten verven?