• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 144.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Hoelang moet stucwerk drogen?
Ga naar

Hoelang moet stucwerk drogen?

Heb je net je muren of plafond laten stucen of staat dat nog op de planning? Dan moet je rekening houden met het drogen van het stucwerk, voordat je de muur kunt afwerken of iets kunt ophangen. Maar hoe lang moet stucwerk drogen voor je kunt sausen, behangen of tegelen?

Waarom moet je stucwerk laten drogen?

Het kan even duren voordat stucwerk is opgedroogd. Dit komt door de hoeveelheid vocht in het stucwerk, wat voor 40-60% uit water bestaat. Laat je een nieuwbouw woning stucen, dan zit er vaak ook nog vocht in de wanden, vloer en plafonds. We raden je aan om het droogproces niet te forceren of versnellen, want dit vergroot de kans op scheuren. Heb je al scheuren in je stucwerk?

Scheuren in stucwerk?

Wat is de droogtijd van stucwerk?

De droogtijd van stucwerk is niet eenvoudig vast te stellen, maar is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Dikte van het materiaal
  • Luchtvochtigheid in de woning
  • Temperatuur in de woning
  • Ventilatie in de woning

Dikte stucwerk

De vuistregel voor de droogtijd van stucwerk luidt: één dag per 1 millimeter dikte. Dit is wel afhankelijk van het soort stucwerk. Wanneer de muur geen donkere plekken meer heeft en volledig dezelfde kleur heeft, dan is de muur droog.

Luchtvochtigheid in woning

Bij een te hoge luchtvochtigheid blijft vocht in de ruimte hangen. Hierdoor kan vocht weer in de muur trekken. Gebruik een vochtmeter om te zien of je je muur nog een extra dagje moet laten drogen.

Ventileer je woning

Ventileer je woning goed om te zorgen dat vochtige lucht een weg naar buiten heeft. Is het buiten vochtig en warm? Houd dan de ramen juist gesloten, om te voorkomen dat er nog meer vocht naar binnen gaat.

Temperatuur in woning

Er wordt wel eens geprobeerd het droogproces te versnellen door de thermostaat hoger te zetten. Dit vergroot de kans op scheuren, het is beter het stucwerk op natuurlijke wijze te laten drogen. Houd een constante temperatuur aan van 19-20 graden om te zorgen dat het stucwerk goed en mooi opdroogt.

Stucwerk sneller laten drogen: 2 tips

Je wilt het droogproces niet forceren, maar je kunt het proces gelukkig wel een handje helpen.

  1. Zorg voor een kamertemperatuur van 19 of 20 graden. Het is belangrijk dat de temperatuur constant blijft.
  2. Zet altijd een paar raampjes open om de ruimte goed te ventileren gedurende het droogproces. Een klein raampje open of een raam op een kier is het best. Op deze manier wordt de lucht continu ververst.
Voor het drogen van stucwerk worden ook wel eens haardrogers, heaters of andere kachels gebruikt. Slimster adviseert je om deze apparaten niet zelf te gebruiken en het droogproces op een normale manier te laten verlopen met deze 2 tips.

Stucwerk heeft zonder verwarming een langere droogtijd nodig dan met verwarming. De exacte droogtijd hangt samen met verschillende factoren. Wanneer je wel een verwarming hebt, zorg dan dat deze continu op 19/20 graden staat.

Dat is mogelijk, maar we raden je dit af zelf te doen. Door zelf het droogproces te versnellen vergroot je de kans op scheuren en dat wil je juist niet, omdat de stukadoor dan opnieuw moet langskomen.

Stucwerk op een buitenmuur heeft een veel langere droogtijd dan stucwerk in huis. Buitenstucwerk kan wel tot 6 weken nodig hebben om volledig te drogen.

Vakman inschakelen voor mooie muren in huis

Is jouw stucwerk inmiddels gedroogd of wil je binnenkort je wanden laten stucen en zoek je nog een afwerking? Vraag via Slimster gratis tot 5 offertes aan om je muur of plafond te stucen, verfspuiten of behangen. Jij vergelijkt de offertes op prijs en kwaliteit. Zo kies jij het bedrijf met de beste deal die de klus uitvoert.

Muur laten stucen?
Muur laten behangen?
Muur laten verven?
Deel deze pagina