Norma Lock
Product Specialist
3 minuten

Wil je graag strakke wanden in je nieuwbouwwoning? Dan kun je kiezen voor glad stucen of renovlies behang. Ontdek hier de beste keus en de belangrijkste verschillen van glad stucen of renovlies in een nieuwbouw huis.

Renovlies vs stucen: de verschillen

Renovlies Glad stucwerk
Prijs €€
Naadloos
Scheuroverbruggend
Overschilderbaar
Stootvast
Brandveilig
Droogtijd Kort Lang

glad stucen of renovlies nieuwbouw

Wat is renovlies?

Een soort behang dat lijkt op stucwerk om een muur mee af te werken. Na het aanbrengen van renovlies kun je de wand laten sauzen. Je kunt ook voorgeschilderd renovlies behang aan laten brengen.

Voordelen van renovlies

 • Snelle droogtijd
 • Goedkoper dan glad stucwerk
 • Vangt krimpscheuren op
 • Ademend materiaal
 • Brandveilig
 • Makkelijker te reinigen
 • Kan een stootje hebben

Renovlies is een snelle manier om strakke muren te krijgen. Renovlies is brandveilig en het materiaal ademt, waardoor vocht uit de muren kan verdwijnen. Het vangt krimpscheuren op. Renovlies is goedkoper dan stucwerk.

Nadelen renovlies

 • Bijna zichtbare naden

Renovlies behang is naadloos wanneer dit door een goede vakman aangebracht wordt. Als je goed kijkt kun je nog 'net' de banen van het behang zien, maar door het kitten en sausen van het renovlies is het resultaat bijna naadloos. Wil je later alsnog een gestucte muur? Je kunt niet stucen over renovlies. Haal dan het renovlies ervan af voordat je de muur laat stucen.

Beste deal voor renovlies?
Gratis offertes
renovlies behang of glad stucen

Wat is glad stucwerk?

Door glad stucwerk van kalk of gips aan te laten brengen op de muur, maak je de wand helemaal strak. Hierna kun je de muur laten sauzen of behangen.

Voordelen glad stucwerk

 • Naadloos
 • Herstelbaar
 • Geschikt voor buiten
 • Brandwerend

Laat je een muur glad stucen? Dan zul je geen naden zien. Je muren zijn glad. Dat geeft een nėt iets strakkere uitstraling dan renovlies. Beschadigt de muur? Dan kun je het gemakkelijk laten herstellen. Stucwerk heeft een vochtwerende, geluidsisolerende en een brandwerende eigenschap.

calculator
De droogtijd van een stuclaag is ongeveer 1 centimeter per dag.

Nadelen glad stucwerk

 • Duurder dan renovlies
 • Geeft rommel
 • Kans op scheuren

Een muur laten stucen is duurder dan afwerken met renovlies. Het laten aanbrengen van stucwerk geeft meer rommel in huis dan renovlies behang. Kun je een nieuwbouwwoning wel of niet stucen? Je kunt een nieuwbouw woning wel stucen, door de werking van een nieuwbouwhuis kunnen scheuren in het stucwerk komen. Een beschadiging in een glad gestucte muur is gemakkelijk te herstellen.

Beste deal voor glad stucwerk?
Gratis offertes
renovlies of stucen nieuwbouw

Wat is goedkoper renovlies of stucen?

Een muur laten behangen met renovlies is goedkoper dan glad stucwerk. Het sauzen na het aanbrengen van renovlies behang is meegenomen in de kosten. Bij glad stucwerk ben je vaak nog extra kosten voor sauzen kwijt.

Nieuwbouw stucen of renovlies?

De muren van een opgeleverd nieuwbouwhuis zijn glad genoeg om af te werken met renovlies. Wil je de muren sauzen? Dan kan je de muur egaliseren. Je kunt renovlies of een dun laagje stucwerk toe te passen. Renovlies is ademend, waardoor het vocht dat in nieuwbouwwoningen aanwezig is eruit kan.

Bestaande bouw renovlies of stucen?

Je kunt kiezen voor renovlies in bestaande bouw of glad stucwerk. Afhankelijk van de staat van de wanden is de stuclaag in bestaande bouw meestal wat dikker dan in nieuwbouw. Houd dus rekening met hogere kosten en een langere droogtijd. Wil je renovlies toepassen? Dan kun je de wand eerst egaliseren en impregneren.

Wil jij een muur afwerken in bestaande bouw met renovlies? Maar moet de ondergrond eerst geëgaliseerd worden? Vraag vrijblijvend renovlies offertes aan en laat een vakman meekijken naar de mogelijkheden!

Kies je ervoor om jouw woning glad te laten stucen? Vraag vrijblijvend een stukadoor offerte op.