Strakke wanden: renovlies of stucen in een nieuwbouwhuis?

Strakke wanden: renovlies of stucen in een nieuwbouwhuis?

Norma Lock
Product Specialist
clock 13 dec. 2021 14:29

Wil je graag een gladde muurafwerking? Dan kun je kiezen voor stucen of renovlies behang. Ontdek hier de beste keus voor jou.

stucen of renovlies nieuwbouw

Een soort behang om een muur mee af te vlakken. De muur lijkt daarmee gestuct. Je kunt na het aanbrengen van renovlies de wand sauzen. Je kunt ook renovlies behang aanbrengen dat is voorgeschilderd.

Benieuwd naar het verschil met andere soorten behang?

Verschil renovlies, glasvlies en glasvezel

Voordelen van renovlies

 • snel klaar
 • goedkoper dan stucwerk
 • vangt scheuren op
 • ademend materiaal
 • brandveilig

Een ervaren klusser kan renovlies behang zelf op de muur aanbrengen. Het is een snelle manier om muren strak te krijgen. Renovlies is brandveilig en het materiaal ademt, waardoor vocht uit de muren kan verdwijnen. Het vangt krimpscheuren op. Renovlies is goedkoper dan stucwerk.

Nadelen renovlies

 • zichtbare naden
 • onherstelbaar

Bij renovlies behang is bijna naadloos. Je kunt de banen van het behang zien. Een scheurtje in de muur is niet gemakkelijk te herstellen. Wil je toch een gestucte muur? Dan haal je het renovlies ervan af voordat je de muur kunt stucen.

renovlies behang of stucen stucen of renovlies

Door glad stucwerk van kalk of gips aan te brengen op de muur, maak je de wand helemaal strak. Hierna werk je de muur af door te sauzen of te behangen.

Voordelen stucwerk

 • naadloos
 • herstelbaar
 • geschikt voor buiten
 • brandwerend

Laat je een muur stucen? Dan zul je geen naden zien. Je muren zijn glad. Dat geeft een nėt iets strakkere uitstraling dan renovlies. Beschadigt de muur? Dan kun je het gemakkelijk herstellen. Stucwerk heeft een vochtwerende, geluidsisolerende en een brandwerende eigenschap.

calculator
De droogtijd van een stuclaag is ongeveer 1 centimeter per dag.

Nadelen stucwerk

 • duurder dan renovlies
 • geeft rommel
 • kans op scheuren

Een muur laten stucen is duurder dan afwerken met renovlies. Het aanmaken en verwerken van stucwerk geeft meer rommel in huis dan renovlies behang. Kun je een nieuwbouwwoning wel of niet stucen? Je kunt een nieuwbouw woning wel stucen, door de werking van een nieuwbouwhuis kunnen scheuren in het stucwerk komen. Huur je vakmannen in om het stucwerk te doen, dan nemen zij de rommel zelf mee.

renovlies of stucen nieuwbouw

Een muur laten behangen met renovlies is goedkoper dan stucwerk. Bekijk de kosten van renovlies. Het sauzen na het behangen is meegenomen in de kosten. De prijs van het stucwerk is exclusief de kosten voor sauzen.

Nieuwbouw stucen of renovlies?

De muren van een opgeleverd nieuwbouwhuis zijn glad genoeg om af te werken met behang. Wil je de muren sauzen? Dan kan je de muur egaliseren. Je kunt renovlies of een dun laagje stucwerk toe te passen. Met renovlies kan het vocht dat in nieuwbouwwoningen aanwezig is eruit.

Je kunt kiezen voor renovlies in bestaande bouw of stucwerk. Afhankelijk van de staat van de wanden is de stuclaag in bestaande bouw meestal wat dikker dan in nieuwbouw. Houd dus rekening met hogere kosten en een langere droogtijd. Wil je renovlies toepassen? Dan kun je de wand eerst egaliseren en impregneren.

Wil jij een muur afwerken in bestaande bouw met renovlies? Maar is de ondergrond niet egaal? Vraag vrijblijvend schilder offertes aan en laat een vakman meekijken naar de mogelijkheden!

Schilder offertes
Kies jij ervoor om jouw woning te laten stucen? Vraag vrijblijvend een stukadoor offerte op.