Sierlijsten & ornamenten

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Wil je jouw afgewerkte muren en plafonds net dat beetje extra geven? Laat ze dan afwerken met ornamenten, zoals rozetten of sierlijsten. Ornament betekent letterlijk ‘versiering’ en dat is niet voor niets. Door het plaatsen van sierlijsten en ornamenten krijgt jouw woning de gewenste uitstraling. Denk aan klassiek of modern, romantisch en landelijk of minimalistisch. Ontdek de kosten en mogelijkheden.

Wat zijn ornamenten?

Een ornament is een decoratief element of versiering op muren of plafonds. Ornament komt van het Latijnse woord ornamentum, wat sieraad of versiering betekent. Vroeger had een ornament soms een bouwkundige functie, maar tegenwoordig zijn ze alleen ter decoratie.

Er zijn verschillende soorten ornamenten. De meest bekende ornamenten zijn sierlijsten. Ornamenten en sierlijsten zijn vooral bekend in klassieke en monumentale panden. Tegenwoordig zijn er ook veel strakke ornamenten verkrijgbaar, wat het populair maakt bij moderne woningen.

Wat kosten ornamenten?

Soort ornament Gemiddelde prijs
Ornamenten / rozetten € 25 - 125 per stuk
Sierlijsten € 20 - 70 per m2

* Gemiddelde ornament en sierlijst prijs, incl. montage.

Wat kost een ornament of sierlijst? De prijs is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Aantal ornamenten / aantal m2 sierlijsten
  • Plek van ornament / sierlijst
  • Soort ornament of sierlijst
  • Andere werkzaamheden (sausen, stucen etc)

Gemiddeld liggen de sierlijsten kosten tussen de 20 en 70 euro per m2, inclusief montage. De ornament prijs ligt gemiddeld tussen de 25 en 125 euro per stuk. Het is lastig om een precieze inschatting te maken van de kosten die jij kwijt bent. Wil je meer informatie? Vraag dan gratis stukadoor offertes aan en kom in contact met een vakspecialist. Deze specialist kan je een prijsopgave opstellen voor jouw situatie.

Stukadoors vergelijken voor jouw klus

Sierlijsten & ornamenten inspiratie

Kroonlijst plafond

Kroonlijst plafond

Klassieke sierlijsten

Klassieke sierlijsten

Ornament plafond

Ornament plafond

Sierlijst voor schouw

Sierlijst voor schouw

Gordijnkoof langs plafond

Gordijnkoof langs plafond

Moderne sierlijsten op muur

Moderne sierlijsten op muur

Lambrisering trap

Lambrisering trap

Sierlijsten & rozet plafond

Sierlijsten & rozet plafond

Sierlijsten voor raam

Sierlijsten voor raam

Sierlijsten voor deuren

Sierlijsten voor deuren

Plafond rozet

Plafond rozet

Sierlijsten verven op plafond

Sierlijsten verven op plafond

Geverfde lambrisering op muur

Geverfde lambrisering op muur

Platte plafondplint

Platte plafondplint

Plafond sierlijsten

Laat je sierlijsten op het plafond plaatsen? Je hebt verschillende opties:

  • Sierlijsten op overgang tussen muur en plafond: kooflijsten of kroonlijsten
  • Sierlijsten tegen rand plafond: plafondplinten
  • Sierlijsten op plafond: kaderlijsten of perklijsten
kooflijst

Kooflijsten

Laat je sierlijsten langs de rand van het plafond plaatsen? Deze plafond sierlijsten zijn bedoeld om de overgang tussen muur en plafond te overbruggen. Dit sierlijstwerk wordt ook wel een kroonlijst of kooflijst genoemd.

Deze plafondlijsten zijn een van de meest voorkomende sierlijsten en worden in allerlei woningen gebruikt. De kooflijsten versterken de interieurstijl die je wilt uitstralen.

platte plafondplint

Plafondplinten

Naast kooflijsten zijn er ook plafondplinten. Een plafondplint wordt recht op het plafond geplaatst, maar wel tegen de rand. De platte plafondplint is het meest bekend in Nederland en wordt veel gebruikt in (nieuwbouw)woningen. Deze plint wordt ook wel de Amsterdamse plint of Joden plint genoemd.

Sierlijsten in nieuwbouw mogelijk?
Wil je sierlijsten plaatsen in jouw nieuwbouw woning? Dit is zeker mogelijk. Welke ornamenten en sierlijsten geschikt zijn, is afhankelijk van jouw gewenste stijl. In strakke nieuwbouw huizen is vooral de platte plafondplint erg populair in combinatie met glad stucwerk.
kaderlijst plafond

Kaderlijsten

Kaderlijsten of perklijsten worden recht op een plafond (of wand) geplaatst, verder van de rand af of zelfs in het midden. Ze vormen een kader op het plafond, wat voor een prachtige uitstraling zorgt.

Ornamenten op plafond

rozet
hoekornament
plafond ornamenten
gips ornamenten

Een plafond met ornamenten kan alleen uit sierlijsten bestaan, maar er zijn meer mogelijkheden. De meest bekende plafondornamenten zijn rozetten en hoekornamenten

Rozetten

Een rozet is een ornament in het midden van het plafond, bijvoorbeeld boven een lichtpunt. Rozetten zijn altijd rond of ovaal. De klassieke rozetten zijn rijkelijk versierd, maar er zijn tegenwoordig ook strakke rozetten verkrijgbaar.

Hoekornamenten

Een hoekornament is een speciaal ornament in de hoek van een plafond. Vaak worden deze hoekornamenten geplaatst om twee sierlijsten met elkaar te verbinden.

Sierlijsten muur

sierlijsten prijs
sierlijsten klassiek
sierlijsten modern
sierlijsten trap

Wil je jouw muur ook afwerken met sierlijsten? Sierlijsten zijn een uitstekende wanddecoratie. Enkele mogelijkheden zijn kaderlijsten of lambrisering.

Kaderlijsten op muur

Wil je jouw interieur wat extra uitstraling geven? Laat dan kaderlijsten op een muur plaatsen. Je kunt gaan voor iedere gewenste afwerking: klassiek, modern, landelijk, noem het maar op. Ga voor wandlijsten of kies voor kant-en-klaar wandpanelen.

Lambrisering

Lambrisering is een soort afkadering op de muur en wordt gebruikt om een wand in delen te splitsen. Vroeger kwam dit vooral voor in de entree of hal, om de onderkant van de muur te beschermen tegen schade. Tegenwoordig is lambrisering vooral decoratief.

Sierlijsten plaatsen door vakspecialist

Wil je jouw muren en plafonds laten stucen en direct een sierlijst of ornament laten plaatsen? Binnenshuis wordt deze decoratieve afwerking vaak gemaakt van gips. Hierdoor kan een stukadoor ook jouw woning afwerken met sierlijsten en ornamenten. Door diverse werkzaamheden te combineren bespaar je ook eenvoudig op de kosten.

Beste stukadoor vinden voor jouw klus

Sierlijsten en ornamenten

Of je nu sierlijsten op je plafond wilt plaatsen, rozetten rond een kroonluchter of strakke ornamenten in een moderne woning: je wilt natuurlijk dat het goed gebeurt. Vraag altijd meerdere stukadoor offertes op, zodat je stukadoors kan vergelijken. Zo bepaal je zelf met wie je in zee gaat en betaal je niet te veel. Dat is slim vergelijken.

Direct 938 stukadoors vergelijken

Van Hussel Schilderwerken Stucwerk
All in Stuc Hoenderdaal
Zeister Afbouw
Lionstuc
Gebr. De Haas Afbouw
EC Afbouw
Algra Afbouw
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis stukadoors offertes?
Geheel vrijblijvend
Sierlijsten & ornamenten