Minimale kosten € 20 Gemiddelde kosten € 43 Maximale kosten € 65
Gemiddelde prijs per m2 voor leemstuc aanbrengen (excl. starttarief)

Leemstuc prijzen

Product Specialist
5 minuten

Leemstuc op de muur aanbrengen heeft vele voordelen. Zo is het een natuurlijk product en werkt het vocht- en warmteregulerend, waardoor je woning een stuk aangenamer wordt. Lees verder voor meer kenmerken en prijzen van leemstuc, en ontdek de mogelijkheden met dit natuurproduct.

 • Kan warmte opslaan + afgeven bij lagere temperatuur
 • Kan vocht opslaan + afgeven bij lagere luchtvochtigheid
 • Natuurlijk product
 • Recyclebaar
 • Makkelijk te herstellen
 • Als raapwerk of afwerklaag mogelijk
 • Leemstuc isoleer niet
 • Kan niet tegen direct/langdurig contact met water
 • Buitengebruik alleen na impregneren
 • Niet op plekken met vochtproblemen

Wat is leem?

Leem is een natuurproduct, gemaakt van zand, klei en silt. Het is wereldwijd een veel gebruikt bouwmateriaal voor huizen en volledig natuurlijk:

 • Geen chemische middelen toegevoegd
 • Geen oplosmiddelen nodig bij aanbrengen
 • Niet de CO2-uitstoot die je wel hebt bij cement, kalk en gips
 • Leem is steeds opnieuw te gebruiken

Leem kan op verschillende manieren worden gebruikt als bouwmateriaal, zoals leemsteen, leemplaten of leemstuc. Leemstuc is een combinatie van leem en zand, vaak vermengd met stro of houtvezels (basisleem) of parelmoer (leemfinish).

Gemiddelde prijs leemstucwerk

Werkzaamheden stukadoor Prijs per m2*
Leemfinish aanbrengen € 20 - 65

* Leemstuc prijs afhankelijk van soort leem (basisleem of leem afwerking), dikte van leemstuc en afwerking. Incl. arbeidskosten en btw.

Wat kost een woning stucen met leem? Leemstuc is een relatief voordelig stucwerk. Je kan leemstuc aanbrengen als basisleem of leemafwerking. Leemstuc prijzen zijn aantrekkelijk vergeleken met ander luxe stucwerk. De prijs is afhankelijk van diverse factoren, zoals de dikte, het aantal m2 en de soort afwerking.

Ook de stukadoor is van invloed op de leemstuc prijs per m2; iedere specialist heeft zijn eigen leemstuc prijzen. Daarom is het altijd verstandig om offertes te vergelijken. Benieuwd naar de exacte leemstuc prijs voor jouw woning? Vraag dan gratis en vrijblijvend een stucwerk offerte aan voor meer informatie.

Leemstuc prijzen vergelijken met andere soorten stucwerk? Bekijk dan alle stucwerk prijzen.

Stukadoor offertes aanvragen voor leemstuc

lightbulb
Profiteer van 9% btw op leemstuc aanbrengen
Is jouw woning ouder dan 2 jaar? Dan betaal je 9% btw op de arbeidskosten, in plaats van 21%. Let op: de materiaalkosten vallen wel onder 21% btw. Gaat het om nieuwbouw of een zakelijk pand? Dan geldt ook het 21% btw-tarief.
leemstuc aanbrengen
Meer inspiratie opdoen?
Stucwerk voorbeelden

Soorten leemstuc

Er zijn verschillende soorten leemstuc. Grofweg is een onderscheid te maken tussen basisleem en leemafwerking. Basisleem is het raapwerk / onderlaag. Naast basisleem zijn er ook wandafwerkingen met leemstuc mogelijk:

 • Gekleurd basisleem
 • Leemfinish
 • Glansleem

Basisleem

Basisleem brengt veel voordelen voor je woning met zich mee. Het zorgt voor een aangenamere temperatuur en werkt vochtregulerend.

De basisleem wordt gebruikt als onderlaag / raapwerk. Met deze bruine leem worden muren uitgevlakt en klaargemaakt voor een afwerklaag. De meest optimale dikte voor basisleem is 3 centimeter. Deze dikte is ook nodig als je leem met wandverwarming combineert.

lightbulb
Wil je leem als afwerklaag? Basisleem is geen wandafwerking, maar kan wel dienen als ondergrond voor een wandafwerking van leemfinish of leemverf.

Gekleurd basisleem

Basisleem als ondergrond of raapwerk is alleen beschikbaar in bruinleem. Je kunt ook gekleurd basisleem gebruiken, dit is een grove leem met stro. Een stukadoor kan dit gekleurde basisleem glad afwerken of van een structuur voorzien.

Het verschil met normale basisleem is de dikte van de leemstuc. Gekleurd basisleem wordt alleen gebruikt voor maximaal 1 cm dikte. Wil je 3 cm basisleem voor een optimaal binnenklimaat? Dan wordt eerst 2 cm normale basisleem aangebracht, gevolgd door 1 cm basisleem met kleur.

Let op: gekleurd leem is alleen verkrijgbaar in aardse tinten, omdat het leem natuurlijk gekleurd wordt. Er worden geen pigmenten gebruikt.

Leemfinish

Een andere afwerking met leem is leemfinish. Laat leemfinish aanbrengen op basisleem of op een andere basislaag, zoals beton, gipsplaten of stucwerk. Leemfinish wordt aangebracht als dunne laag van 2-3 mm dikte. De basis(leem) eronder zorgt voor een vlakke ondergrond.

Leemfinish is fijner van structuur dan normale leemstuc en is gladder af te werken. Let op: het wordt nooit zo glad als glad stucwerk, dat is de charme van leem.

Glansleem

Glansleem zit tussen leemstuc en leemverf in. Het is niet vloeibaar, meer een soort ingedikte pasta. Glansleem wordt heel dun aangebracht als toplaag. Hierdoor heeft het geen invloed op het binnenklimaat of de akoestiek, maar zorgt het vooral voor een prachtige uitstraling.

lightbulb
Naast leemfinish kan je ook leemverf als afwerklaag gebruiken. Leemverf wordt aangebracht met een kwast of roller. Bij leemverf zijn vaak meerdere lagen nodig, terwijl 1 laag leemfinish doorgaans voldoende dekking geeft. Waar je bij natte latexverf kan zien hoe de dekking is, is dit bij leemverf niet het geval. Je ziet de dekking pas als de leemverf is opgedroogd. Ga je tijdens het aanbrengen al corrigeren, dan loop je kans op een lelijk eindresultaat.
leem kleur muur

Waar leemstuc aanbrengen in huis?

Je kunt leemstuc in principe toepassen in alle ruimtes in huis, zoals:

 • Leemstuc in badkamer
 • Leemstuc in woonkamer
 • Leemstuc in slaapkamer
 • Leemstuc in keuken

Wil je leemstuc in de badkamer of keuken laten aanbrengen? Let dan op dat leemstuc niet tegen direct contact met water kan. Laat je adviseren door een stukadoor over de mogelijkheden om leemstuc waterafstotend te maken.

lightbulb
Leemstuc en wandverwarming: ideale combinatie
Wist je dat leemstuc en verwarming goed samengaan? Leem is uitermate geschikt voor wandverwarming door de warmte- en vochtregulerende werking.

Hoe leemstuc aanbrengen

Je hebt een stukadoor gevonden die bij jouw wensen aansluit. Maar hoe deze specialist te werk? De exacte werkwijze is afhankelijk van het soort leemstuc: laat je alleen basisleem aanbrengen, alleen een afwerklaag of een combinatie? Over het algemeen werkt het stucen met leem op de muur als volgt:

 1. Ondergrond voorbereiden
  Stofvrij en schoon, behang/los stucwerk verwijderen, naden vullen of aanbrengen wapeningsgaas
 2. Primer / voorstrijk (indien nodig)
 3. Basisleem aanbrengen
 4. Afwerking leemstuc aanbrengen
 5. Leemstuc sponzen

Tip: leemstuc beschadigt relatief snel in vergelijking met ander stucwerk. Je kunt een leemstuc coating laten aanbrengen, zodat de muur beter bestand is tegen schade en slijtage. Ook kan je de leemstuc waterafstotend maken door een coating.

Kan ik leemstuc zelf aanbrengen?

Je kunt leemstuc zelf aanbrengen, want leem droogt wat langzamer dan gips. Je hebt dus meer tijd om de wand vlak en strak af te werken. Maar zelf met leem stucen vraagt wel om enige handigheid. Wil je verzekerd zijn van een kwalitatief en prachtig eindresultaat? Schakel dan de hulp in van een vakkundige stukadoor.

Welke kleuren leemstuc zijn er?

Wat is leem voor kleur? Leemstuc heeft van nature een bruine kleur (bruinleem). Maar er zijn meer kleuren mogelijk. Als er geen (chemische) pigmenten worden gebruikt, zijn alleen aardetinten mogelijk als hoofdkleur. Toch heb je dan de keuze uit veel kleurtinten, door de kleuren onderling te mengen. Maar wat zijn aardekleuren precies? Denk dan aan de standaard bruinleem of aan witte leem, groene leem of aan rood, oranje, grijs of beige.

Heb je echt een specifieke wens voor een andere kleur? Met behulp van pigmenten is iedere gewenste kleur te maken. 

Wat is de beste ondergrond voor leemstuc?

Leemstuc kan op bijna alle ondergronden worden toegepast. Soms is wel voorstrijk of een hechtprimer nodig, bijvoorbeeld op gladde of geverfde wanden. Het is zeker mogelijk om leemstuc aan te brengen op baksteen, leemsteen, pavatex (houtvezelplaten) of op een geverfde of gladde ondergrond. Let wel op dat bij gladde, geverfde wanden eerst voorstrijk of een hechtprimer nodig is. 

Wil je leemstuc aanbrengen op houten plaatmateriaal? Deze ondergrond is niet geschikt voor leemstuc. Vervang dit plaatmateriaal dan bijvoorbeeld voor gipsplaten of pavatex.

Kan je leemstuc buiten aanbrengen?

Is het mogelijk om leemstuc op buitenmuren aan te brengen? Ja, dit is mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Het is belangrijk om te onthouden dat leem en direct water geen goede combinatie zijn. Leem is goed bestand tegen waterdamp, maar niet tegen druppels. Bij regen of contact met water loopt de leem met het water van de muur.

Het is dus belangrijk dat de leemstuc niet blootgesteld wordt aan water(druppels), zoals regen of optrekkend vocht. Wil je toch buiten leem laten aanbrengen? Laat je dan adviseren over de mogelijkheden van een coating of hydraulische kalk. 

Leemstuc herstellen

Leemstuc beschadigt wat sneller dan ander stucwerk, maar heeft ook een belangrijk voordeel: het is makkelijker te herstellen. Heb je scheuren in leemstuc? Kleine beschadigingen kan je goed zelf repareren. Maak het beschadigde stuk nat met een plantenspuit en herstel de schade met een plamuurmes. Dit kan je eindeloos doen.

Beste leemstuc specialist vinden

Ben je op zoek naar een vakkundige stukadoor voor het aanbrengen van leemstuc in jouw woning? Vraag vrijblijvend stucwerk offertes aan en kom in contact met specialisten die bij jouw wensen passen + in jouw regio actief zijn. Deze specialisten kunnen je adviseren over de mogelijkheden en voorzien van een maatwerk offerte. Je kiest vervolgens zelf welke stukadoor het beste bij je past.

Direct 826 stukadoors vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal