Beste mondkapje: welke mondkapjes kopen?

Beste mondkapje: welke mondkapjes kopen?
Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Mondkapjes tegen fijnstof

Een mondkapje is een masker over je mond en neus en beschermt je tegen het teveel binnenkrijgen van schadelijke stoffen, zoals fijnstof, roetdeeltjes en zelfs pollen. Ook voorkomt het een verspreiding van bacteriën.

Wanneer is een mondkapje verplicht?

Het is niet verplicht om een stofmasker te dragen, maar het is wel aan te raden wanneer je aan de slag gaat met giftige stoffen. Veiligheid staat voorop! Voor stukadoors, schilders en andere vakmannen is het volgens de arbowet wel verplicht om een stofmasker te dragen bij blootstelling aan gevaarlijke stoffen, gassen of dampen. Ook voor asbest verwijderen is een stofmasker verplicht.

Welke type stofkapje zijn er?

FFP-type Filter capaciteit* Filterniveau Toepassing
Stofmasker FFP1 (P1) 78% Beschermt tegen onschadelijke stoffen, zoals katoen- of houtdeeltjes. Schuren van hout (bijv. trap schuren)
Stofmasker FFP2 (P2) 92% Beschermt tegen irriterende stoffen, zoals metaaldeeltjes, glaswol of meelstof. Woning isoleren, Medisch
Stofmasker FFP3 (P3) 98% Beschermt tegen giftige stoffen, zoals steenwol, keramische vezels of bouwstof. Woning verbouwen, Medisch

* Gemiddelde capaciteit, afhankelijk van ventiel en vorm.

Elke stofmasker is geschikt voor de meeste toepassingen. Echter helpt een P1 stofmasker alleen tegen grove stofdeeltjes, terwijl een P3 fijnstofmasker helpt tegen bouwstof en andere giftige stoffen. Daarnaast beschermt een stofmasker met ventiel tot 15% meer dan een stofmasker zonder ventiel.

FFP staat voor Filtering Facepiece Particals. Hierdoor wordt de manier aangeduid waarop de lucht gefilterd wordt. Hoe hoger de klasse, hoe beter het mondkapje filtert.
mondkapje met dampfilter

Tips voor stofkapje kopen

  • Kies de juiste FFP-type afhankelijk per toepassing
  • Bekijk de bijsluiter van het stofmasker voor belangrijke informatie
  • Draag het stofmasker op de juiste wijze
  • Koop een stofmasker met ventiel voor de beste bescherming
  • Controleer het stofmasker door je hand op het filter te plaatsen
  • Gooi wegwerp mondkapjes weg na gebruik

Ben je van plan om je woning te verbouwen?

Wat zijn de beste mondkapjes?

Was je benieuwd welk stofmasker / stofkapje het beste werkt omdat je binnenkort wilt verbouwen? Wil je het liever uitbesteden, zodat je geen zorgen hoeft te maken om stofmaskers? Via Slimster kom je eenvoudig in contact met vakmannen die je kunnen helpen om je woning te verbouwen. Vraag vrijblijvend offertes aan en kies het bedrijf met de beste deal.

Woning verbouwen?
Offertes vergelijken