Asbest verwijderen

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Vraag je jezelf af of je materialen met asbest moet laten verwijderen door een specialist of dat je het wellicht ook zelf kunt doen? Of je überhaupt asbest moet verwijderen hangt af van de plek en het soort asbest. Bij hechtgebonden asbest kan het zelfs slimmer zijn om helemaal niets te doen. Het asbest kan namelijk bij het verwijderingsproces beschadigen, waardoor de asbest vezels vrij kunnen komen.

Voor jouw eigen veiligheid schakel je simpelweg een gecertificeerde specialist in om het te laten verwijderen. Elke aangesloten expert rekent zijn eigen prijs per ruimte of per m2. De beste prijs vind je door meerdere offertes te vergelijken. Zo ben jij verzekerd van de beste deal! Vergelijk tot maximaal 4 aangesloten partijen door 1 asbest offerte aan te vragen en bespaar tot wel 45%.

Asbest laten verwijderen?
Asbest offerte aanvragen

Welke asbest mag worden verwijderd?

Het verwijderen van asbest hoeft niet altijd. Eén van de criteria die mee wordt gewogen bij deze beslissing is het soort asbest. Er zijn in de regel twee verschillende soorten asbest namelijk: hecht gebonden- en losgebonden asbest.

Hechtgebonden asbest

Hechtgebonden asbest

Naast de indeling op basis van mineraalsoort, maken we in de asbestindustrie nog een onderscheid namelijk tussen hechtgebonden en niet hechtgebonden asbest. Dit onderscheid heeft te maken met de manier waarop het asbest is bevestigd. Wanneer de mineralen aan of in een ander materiaal vastzitten wordt er gesproken over hechtgebonden asbest. De kans dat vezels vrijkomen is veel minder groot dan bij losgebonden asbest. De vezels die kunnen vrijkomen zijn nog wel even gevaarlijk, en moeten in 9 van de tien gevallen door een asbestspecialist worden verwijderd.
Hechtgebonden asbest
Losgebonden asbest

Losgebonden asbest

Asbest kan in verschillende categorieën worden ingedeeld. Eén van de manieren is door de mineralen op basis van structuur in te delen. We spreken in de asbestindustrie van losgebonden en hechtgebonden asbest. De laatste genoemde vorm is in tegenstelling tot hechtgebonden niet vast van vorm. Niet hechtgebonden asbest is door zijn structuur een stuk gevaarlijker en moet in vrijwel alle situaties worden verwijderd of worden afgedekt.
Losgebonden asbest

De laatste vorm van asbest moet je meestal wel laten verwijderen omdat de structuur niet vast is. De zogenoemde asbest vezels zitten bij de losgebonden asbest niet stevig aan het materiaal vast, waardoor zij gemakkelijk vrijkomen.

Subsidie

Als particulier zijn er geen subsidies die de investering enigszins dekken. De kosten voor het verwijderen van de asbest moet je helaas zelf betalen. Alleen wanneer je een bijstandsuitkering hebt kun je in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. Voor bedrijven zijn er weer andere regelingen en aftrekposten van kracht.

Mogelijkheden bekijken?
Subsidie asbestsanering

Asbest afvoeren

asbest weghalen

Naast het saneren van asbest, moet je ook rekening houden met het verplaatsen van de asbest naar een gemeentereiniging ook wel afvoeren genoemd. Voor het afvoeren van asbest door een gecertificeerd bedrijf zijn kosten verbonden. Benieuwd naar de kosten? Of wil je meer informatie ontvangen? Neem geheel vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers of vraag gratis offertes aan via het formulier.

Asbest af laten voeren?
Asbest offerte

Asbest zelf verwijderen?

Het is toegestaan om een beperkte hoeveelheid materiaal met asbest zelf te verwijderen. Dit mag alleen als het materiaal zonder te beschadigen weggehaald kan worden. De regels voor het zelf verwijderen van asbest zijn terug te vinden in het asbestverwijderingsbesluit van 2005 of het bouwbesluit uit 2012.

Wetgeving asbestsanering

Wetgeving asbestsanering

De wetgeving omtrent het verwijderen, verwerken en verplaatsen van asbest is heel uitgebreid. Er zijn besluiten, wetten en normen die op landelijk niveau gelden, maar ook provinciale en gemeentelijke regels die je in acht moet nemen zowel als particulier als bedrijf. We hebben een aantal belangrijke termen en begrippen die hieronder zullen worden besproken namelijk: Arbowetgeving, sloopmelding, productenbesluit asbest en de normen die gelden bij asbest. Asbest laten verwijderen? Asbest offerte aanvragen
Wetgeving asbestsanering

Asbest laten verwijderen

Asbest verwijderen

Het zelf verwijderen van asbest is vrij riskant en kan jouw huidige situatie alleen maar erger maken. Slimster helpt jou graag door de situatie op een deskundige manier te bekijken en besluiten vervolgens of we de asbest verwijderen. Als particulier asbest verwijderen of op zoek naar een specialist voor de zakelijke markt? Vraag gratis offertes aan via ons contactformulier.

Vergelijk meer dan 200 aangesloten partijen

ABO Milieuconsult
Asbest Advies Zeeland
BA Asbestinventarisaties
Holland milieutechniek
Olvaldi
Visser Asbestsanering
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis asbest offertes?
Geheel vrijblijvend
Asbest verwijderen