Wetgeving

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

De wetgeving omtrent het verwijderen, verwerken en verplaatsen van asbest is heel uitgebreid. Er zijn besluiten, wetten en normen die op landelijk niveau gelden, maar ook provinciale en gemeentelijke regels die je in acht moet nemen zowel als particulier als bedrijf. We hebben een aantal belangrijke termen en begrippen die hieronder zullen worden besproken namelijk: Arbowetgeving, sloopmelding, productenbesluit asbest en de normen die gelden bij asbest.

Asbest laten verwijderen?
Asbest offerte aanvragen

Arbowetgeving

Wanneer je werkt bij een bedrijf heb je recht op een veilige werkplek. Asbest is één van de gevaren die onderschept dient te worden, om uiteindelijk een veilige werkplek te creëren. Niet in alle gevallen hoeft asbest direct verwijderd te worden, maar de werkgever moet wel aangeven welke preventieve en risicomijdende activiteiten hij heeft verricht om het gevaar te beperken.

Meer over regelgeving?
Arbowetgeving

Sloopmelding

Een ander onderdeel wat de aandacht verdient is de sloopmelding. Het Bouwbesluit van 2005 geeft aan dat je bij het zelf verwijderen van 10 vierkante meter aan asbest een melding dient te maken. Wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd door professionals hoef je geen sloop te melden bij de gemeente. De experts zullen alles handen nemen, waardoor je geen enkel risico loopt.

Meer over sloopwerkzaamheden?
Sloopmelding

Productenbesluit asbest

Naast het bouwbesluit van 2005 moet je ook rekening houden met het productenbesluit asbest uit het zelfde jaar. Het besluit is voor zowel bedrijven als particulieren van kracht en is een uitbreiding van de wetgeving rondom asbest. In het besluit staat precies beschreven welke maatregelen er genomen dienen te worden en welke sancties er zijn bij het niet naleven genomen zullen worden.

Meer lezen?
Productenbesluit

NEN 2991

De NEN is een Nederlandse instantie dat normen opstelt en de naleving van deze normen laat controleren door inspecteurs. Onze aangesloten specialisten maken gebruik van de NEN 2991 richtlijnen in het opstellen van beheersplannen en bij het verwijderen van asbest.

Vind meer informatie!
NEN 2991

Meer weten?

Wetgeving

Wil je meer informatie ontvangen over de verschillende wetten en regels die voor jouw situatie gelden? Vraag een gratis offerte aan en neem geheel vrijblijvend contact op met 4 van onze aangesloten bedrijven.

Vergelijk meer dan 200 aangesloten specialisten

ABO Milieuconsult
Asbest Advies Zeeland
BA Asbestinventarisaties
Holland milieutechniek
Olvaldi
Visser Asbestsanering
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis asbest offertes?
Geheel vrijblijvend
Wetgeving