Trap schuren: zelf doen of uitbesteden?

Trap schuren: zelf doen of uitbesteden?

Pascal van de Beek
Product Specialist
clock 20 aug. 2019 11:00
edit 31 okt. 2019 15:30

Wil je jouw trap schilderen? Dan is de trap schuren de eerste stap. Kan je dit makkelijk zelf doen? Of kun je dit beter uitbesteden aan een schilder?

In principe kun je prima zelf je trap schuren. Laat je de trap schilderen, dan scheelt dit in de voorbereidende kosten van de vakman. Houd er wel rekening mee dat er veel stof vrij komt bij het schuren van je trap. Je kan dit minimaliseren door met stofwerende doeken de ruimte af te sluiten, maar een trap schuren zonder stof lukt bijna niet.

Ga je zelf aan de slag? Dan kan je ook zelf de oude trapbekleding verwijderen én eventuele achtergebleven lijmresten.

Oude trapbekleding verwijderd?
Lijmresten trap verwijderen

Wanneer je je trap gaat schuren met de hand, dan is het verstandig om een schuurblok te gebruiken. Hiermee kun je meer kracht zetten en makkelijker schuren. Welk schuurpapier je nodig hebt is afhankelijk van het soort trap en gewenste resultaat. In onderstaand overzicht kun je zien welk schuurpapier er wordt aangeraden voor verschillende trappen:

Soort trap Soort schuurpapier
Kaal geschuurde trap Schuurpapier met P80 - P100
Geschuurde trap (optimaal resultaat) Schuurpapier met P120 - P200
Hardhouten trap schuren Schuurpapier met P100 - P150
Betonnen trap schuren Schuurpapier met P80 - P100
MDF-trap schuren Schuurpapier met P240
Metalen trap schuren Schuurpapier met P240

Schuurpapier kopen?

lightbulb
Korrelgrootte schuurpapier
De korrelgrootte van het schuurpapier wordt aangegeven met P-waarde. Hoe lager de P-waarde, hoe grover het schuurpapier.

Een handige manier om je trap te schuren is een schuurmachine. Zeker voor grote treden is dit erg makkelijk, vooral als je meerdere trappen tegelijk wilt schuren. Wanneer je een schuurmachine gebruikt, is het belangrijk om het apparaat het werk te laten doen. Zo hoef je weinig druk te zetten en gaat het apparaat langer mee.

trap schuren en verven

Schuurmachine kopen?

Laat je jouw trap liever schuren door een vakman? Als je jouw trap laat schilderen, kan de schilder de trap ook schuren. Dit hoort bij het voorbereidende werk. Een vakschilder heeft ervaring en beschikt over de juiste apparatuur. Daarnaast maakt de vakschilder de trap vervolgens ook af door deze te verven.

Trap laten schuren en verven?
Trap schilderen

Zoek je nog een schilder om jouw geschuurde trap te schilderen of wil je ook het schuren uitbesteden aan een vakman? Vraag vrijblijvend en gratis tot 4 schilder offertes aan. Via Slimster kom je in contact met maximaal 4 regionale schilders die jouw trap kunnen schuren en schilderen. Deze vergelijk je slim op prijs-kwaliteitverhouding en jij kiest de vakman met de beste deal.

Direct 736 vakschilders vergelijken

  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal