7 Tips voor loze ruimte onder trap

7 Tips voor loze ruimte onder trap
Danja Molendijk
Danja Molendijk
Product Specialist
4 minuten

Kan je wel wat extra bergruimte gebruiken en is jouw trapkast een grote ergenis? Je wilt je trapkast slim inrichten, maar hoe doe je dat? Doe hier meer inspiratie op om de ruimte onder je trap optimaal te gebruiken.

Standaard trappen

open trap zonder trapkast
trap met dichte trapkast

1. Trapkast met lades

trapkast met lades

Maak geen standaard trapkast waar je in kunt stappen, maar een trapkast met lades. Plaats een of meerdere trapkast lades op een rij over dwars onder je trap. De trapkast lade(s) voorzie je van planken, zodat je er eenvoudig (van 2 kanten) bij kunt. Een trapkast lade kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de opslag van schoenen, schoonmaakmiddelen en/of voorraad.

Ook trapkast lades onder traptreden zijn mogelijk!
Dit is het eenvoudigst te realiseren onder een rechte trap, maar ook bij een trap met bocht kun je onder de onderste traptreden traplades laten maken. Eventueel kun je naast trap lades onder je traptreden ook nog een trapkast met deur behouden/ realiseren aan de andere kant van je trap. Voordeel is dat je deze trapkast slim inrichten kunt, omdat hij het schuine, lage gedeelte mist!

2. Draaikast in trapkast

trapkast met draaikast

Voor een handige indeling van je trapkast is het belangrijk dat je het hoogste gedeelte van je trapkast volop gebruikt. Dat kun je doen met een draaikast in de trapkast. Deze kast bevestig je met draaischarnieren aan het kozijn (boven) en aan je vloer (onder), zodat je de kast achter je deur kunt opendraaien. De kast in trapkast is voorzien van planken en aan de achterkant gesloten, zodat je er eenvoudig spullen op kunt plaatsen, zonder dat het eraf valt.

Tip: met deze trapkast indeling heb je achter je kast in trapkast ook nog ruimte. Hier kun je grotere spullen plaatsen, zoals je stofzuiger, airfryer en/of een koelkast.

3. Open trapkast

open trapkast
Een trapkast inrichten kan ook met een open kast. Verwijder de muur van je trapkast en maak er een open trapkast met vakjes van. Maak er bijvoorbeeld een boekenkast, vitrine kast of wijn trapkast van. Ook voor de opslag van hout voor in je open haard is een open trapkast een prachtige ruimte. Natuurlijk kun je de open kast ook gedeeltelijk afsluiten met kastdeuren of lades.
Laat kast in trapkast maken
Timmerman offertes

4. Kapstok in trapkast

kapstok in trapkast

Je kunt (een deel van) je trapkast inrichten als garderobe, waarin je al je jassen, tassen en schoenen kwijt kunt. Kies voor een gesloten kast met deuren of voor een open garderobe. Groot voordeel van een kapstok in de trapkast is dat het je ruimte geeft in je hal en het ziet er minder rommelig uit.

5. Relaxplek onder trap

relaxplek onder trap

Weet je niet goed wat je met de loze ruimte onder een open trap moet doen? Maak een relaxplek onder de trap. Plaats er een bank, zitzak en/of kussens onder. Vind je het jammer dat je dan geen opbergplek onder je trap hebt? Maak dan opbergruimte onder je bank, bijvoorbeeld door middel van lades of open vakken.

Laat houten bank maken
Timmerman offertes

6. Werkplek onder trap

werkplek onder trap

Een werkplek in je woonkamer is in ieder huis welkom, maar soms is het lastig te creëren door ruimtegebrek. Dan is een werkplek onder je trap maken een heel goed idee! Plaats een bureau tegen de muur en eventueel nog wat planken daarboven. Je kunt ook planken aan de hoogste zijmuur plaatsen.

slimster
Teveel herrie onder je trap? Maak je trap geluiddempend!
Wil je weten hoe je een trap geluiddempend maakt? Lees dan onze blog ‘Hoe trap geluiddempend maken?’.
Trap geluiddempend maken
Geluiddempende trap

7. Speelplek onder trap

trapkast met speelplek

Wil je de lage ruimte van je trapkast slim inrichten? Benut de ruimte onder je open trap als speelplek voor je kinderen. Omdat kinderen klein en behendig zijn, is de lage ruimte geen enkel probleem. Sterker nog, ze vinden het fijn om over de grond te kruipen. Je kunt een speeltafel plaatsen, relaxkussens en/of een compleet speelhuisje!

Welke trapkast indeling?

Tips ruimte onder trap

Bij de keuze uit bovenstaande of andere trapkast ideeën voor trapkast indeling is het belangrijk dat je datgene kiest waar jij het meeste aan hebt. Mis je opbergruimte? Plaats dan trapkast lades of een draaikast in je trapkast. Stoor je je aan je rommelige hal? Dan is een (gedeelte van je) trapkast inrichten met een garderobe een goed plan. Heb je ruimtegebrek in je woonkamer? Dan kun je je trapkast slim inrichten als werkplek, speelplek of relaxplek.

Ook een combinatie van extra ruimte in je woonkamer en een (kleinere) trapkast met handige indeling is misschien mogelijk. Wees creatief en ga aan de slag met een handige indeling voor jouw trapkast! Zelf niet zo creatief en/of handig? Schakel dan een timmerman in om met je mee te denken en de klus te klaren!

Timmerman nodig?

Ook trap renoveren?