• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 155.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Hoe maak je jouw huis kindveilig? 9 Tips
Ga naar

Hoe maak je jouw huis kindveilig? 9 Tips

Heb je kleine kinderen of regelmatig kinderen over de vloer? Je wilt natuurlijk je woning kidsproof inrichten, maar hoe kun je je huis kindvriendelijk maken? Met de volgende 9 tips maak je je woning kindveilig!

1. Traphekje

Trappen en trapgaten ziet een jong kind niet als gevaarlijk, een kleintje vindt ze zelfs uitdagend. Daarom is het belangrijk dat je ze kindveilig maakt! Plaats een traphekje bij elk trapgat. De trappen in je huis veilig maken, kan ook op andere manieren. Wil je weten hoe, lees dan onze blog 5 tips voor kindvriendelijke trap.

Trap renoveren inclusief traphekje?

2. Kindveilige stopcontacten

Stopcontacten zijn aantrekkelijk voor een kind, omdat er iets in kan. Maak kindveilige stopcontacten: plaats een afdekplaatje op alle stopcontacten binnen handbereik van je kind. Dit maakt de gaten onzichtbaar en je huis kindvriendelijk.

3. Kindveilig slot op kasten

Slaat jouw kind graag met de deuren van een kast? Is de inhoud van de kast niet kidsproof? Denk aan kinderveiligheid. Monteer een kindveilig slot op kasten waarin gevaarlijke voorwerpen zitten, zoals schoonmaakmiddelen, scherpe voorwerpen, glas en andere kleine voorwerpen.

4. Kidsproof opbergen

Bepaalde voorwerpen wil je buiten handbereik van je kinderen houden. Ze zijn niet kidsproof. Berg kostbare of onveilige voorwerpen op in hoge kasten of kasten met een kindveilig slot. Werk snoeren van elektronica netjes weg. Koorden van raamdecoratie kun je ook wegwerken met behulp van een koordkikker/haakje op hoogte. Of kies voor raamdecoratie zonder koord. Dit maakt je huis veilig voor kinderen.

Raamdecoratie vervangen?

5. Kraan kindveilig

Plaats een temperatuurbegrenzer op kranen, om ongelukken met kokend water te voorkomen en te zorgen voor een veilig huis. Een temperatuurbegrenzer is een metalen ring die je aan de uitloop van de kraan of tussen de slang en de kraan plaatst. Dit hulpmiddel zorgt voor kinderveiligheid, omdat de waterdoorstroming afgesloten wordt als de temperatuur hoger is dan 45 graden.

6. Baby veilig in bed

Veilig kinderbed

Bij een veilig huis hoort ook een kidsproof slaapplek. Een veilig bed is voor een baby een ledikant of een wiegje en voor een peuter een kindvriendelijk kinderbed met hekje. Je kunt een baby ook kindveilig in een aanschuifbed leggen, maar zorg dan dat je het tussenhekje ‘s nachts sluit. Zo voorkom je dat de baby onverwachts in jouw bed belandt en zorg je voor kinderveiligheid.

Is jouw woning eigenlijk te klein voor jouw gezin en wil je jouw kind een eigen slaapkamer geven? Misschien kun je wel jouw zolder verbouwen tot kinderkamer?

Lees de blog Zolder verbouwen tot kinderkamer voor inspiratie!

7. Kindvriendelijke vloer

Kindvriendelijke vloer

Kinderen vallen vaak. Zoek je een kindvriendelijke vloer waarop je kind niet zo hard valt? Dan is tapijt een goed idee. Heb je hier last van vlekken in je vloerbedekking? Lees dan onze blog over vlekken uit tapijt verwijderen.

Laagpolig tapijt van nylon is kindvriendelijk, makkelijker te reinigen. Ook linoleum en vinyl zijn vloeren die zacht zijn en eenvoudig schoon te houden. Heb je wel een harde vloer? Plaats dan zachte vloerkleden waar je kinderen veilig op kunnen spelen.

Nieuwe, kindvriendelijke vloer leggen?

8. Kidsproof planten in huis

Jonge kinderen verkennen de wereld met hun mond. Grappig, maar niet altijd! Zeker niet als het gaat om giftige planten. Je kunt flink ziek worden van een hapje van een giftige plant. Zorg voor kindveiligheid in huis en vermijd giftige planten, of zet ze buiten het bereik van je kinderen. Wat dacht je van hangplanten aan het plafond? Zo heb je een groen, maar toch ook kindveilig huis!

9. Kokend water op afstand

Zorg voor een kidsproof huis, houd kokend water uit de buurt van het kind. Zet geen hete theeglazen op een lage tafel, plaats de waterkoker hoog en dweil niet met kokend water waar een kind bij is. Kinderveiligheid voorop!

Kindveilig huis met slimme aanpassingen

Zelfs in een kindvriendelijke woning moet je natuurlijk goed blijven opletten. Je maakt het jezelf wel een stuk makkelijker in een kindveilig huis. Wil je jouw woning kinderveilig inrichten? Met de bovenstaande aanpassingen maak je eenvoudig jouw huis kidsproof!

Deel deze pagina