Danja Molendijk
Danja Molendijk
Product Specialist
3 minuten

Heb je kleine kinderen of regelmatig kinderen over de vloer? Je wilt natuurlijk je huis kindveilig inrichten, maar hoe kun je je zorgen voor een kindveilig huis? Met de volgende 9 tips maak je je huis kindveilig!

1. Traphekje

Trappen en trapgaten ziet een jong kind niet als gevaarlijk, een kleintje vindt ze zelfs uitdagend. Daarom is het belangrijk dat je ze in jouw huis kindveilig maakt! Plaats een traphekje bij elk trapgat. De trappen in je huis kindveilig maken, kan ook op andere manieren. Wil je weten hoe, lees dan onze blog 5 tips voor kindvriendelijke trap.

Trap renoveren inclusief traphekje?
Traprenovatie

2. Kindveilige stopcontacten

Stopcontacten zijn aantrekkelijk voor een kind, omdat er iets in kan. Maak kindveilige stopcontacten: plaats een afdekplaatje op alle stopcontacten binnen handbereik van je kind. Kindveilige stopcontacten maken de gaten onzichtbaar en je huis kindveilig.

3. Kindveilig slot op kasten

Slaat jouw kind graag met de deuren van een kast? Zit de inhoud van de kast niet achter een kindveilig slot? Denk aan een kindveilig huis. Monteer een kindveilig slot op kasten waarin gevaarlijke voorwerpen zitten, zoals schoonmaakmiddelen, scherpe voorwerpen, glas en andere kleine voorwerpen. Zo wordt jouw huis kindveilig.

4. Kindveilig opbergen

Bepaalde voorwerpen wil je buiten handbereik van je kinderen houden. Ze zijn niet kindveilig in huis. Berg kostbare of onveilige voorwerpen op in hoge kasten of kasten met een kindveilig slot. Werk snoeren van elektronica netjes weg. Koorden van raamdecoratie kun je ook wegwerken met behulp van een koordkikker/haakje op hoogte. Of kies voor raamdecoratie zonder koord. Dit maakt je huis kindveilig.

Raamdecoratie vervangen?
Raamdecoratie

5. Kraan kindveilig

Plaats een temperatuurbegrenzer op kranen, om ongelukken met kokend water te voorkomen en te zorgen dat je huis kindveilig is. Een temperatuurbegrenzer is een metalen ring die je aan de uitloop van de kraan of tussen de slang en de kraan plaatst. Dit hulpmiddel zorgt voor een kindveilig huis, omdat de waterdoorstroming afgesloten wordt als de temperatuur hoger is dan 45 graden.

6. Baby veilig in bed

Kindveilig kinderbed

Bij een kindveilige woning hoort ook een kidsproof slaapplek. Een veilig bed is voor een baby een ledikant of een wiegje en voor een peuter een kindveilig kinderbed met hekje. Je kunt een baby ook kindveilig in een aanschuifbed leggen, maar zorg dan dat je het tussenhekje ‘s nachts sluit. Zo voorkom je dat de baby onverwachts in jouw bed belandt en zorg je ervoor dat je huis kindveilig is.

Is jouw woning eigenlijk te klein voor jouw gezin en wil je jouw kind een eigen slaapkamer geven? Misschien kun je wel jouw zolder verbouwen tot kinderkamer?

Lees de blog Zolder verbouwen tot kinderkamer voor inspiratie!

7. Kindveilige vloer

Kindveilige vloer

Kinderen vallen vaak. Zoek je een kindveilige vloer waarop je kind niet zo hard valt? Dan is tapijt een goed idee. Heb je hier last van vlekken in je vloerbedekking? Lees dan onze blog over vlekken uit tapijt verwijderen.

Laagpolig tapijt van nylon is kindveilig, makkelijker te reinigen. Ook linoleum en vinyl zijn vloeren die zacht zijn en eenvoudig schoon te houden. Heb je wel een harde vloer? Zorg dan voor een kindveilig huis: plaats dan zachte vloerkleden waar je kinderen veilig op kunnen spelen.

Nieuwe, kindveilige vloer leggen?
Vloeren

8. Kindveilige planten in huis

Jonge kinderen verkennen de wereld met hun mond. Grappig, maar niet altijd! Zeker niet als het gaat om giftige planten. Je kunt flink ziek worden van een hapje van een giftige plant. Zorg ervoor dat je huis kindveilig is en vermijd giftige planten, of zet ze buiten het bereik van je kinderen. Wat dacht je van hangplanten aan het plafond? Zo heb je een groen, maar toch ook kindveilig huis!

9. Kokend water op afstand

Zorg voor een kindveilig huis, houd kokend water uit de buurt van het kind. Zet geen hete theeglazen op een lage tafel, plaats de waterkoker hoog en dweil niet met kokend water waar een kind bij is. Een kindveilige woning voorop!

Maak je huis kindveilig met slimme aanpassingen

Zelfs in een kindveilige woning moet je natuurlijk goed blijven opletten. Je maakt het jezelf wel een stuk makkelijker in een kindveilig huis. Wil je jouw huis kinderveilig inrichten? Met de bovenstaande aanpassingen maak je eenvoudig jouw huis kindveilig!