Woning stofvrij maken na verbouwing?

Woning stofvrij maken na verbouwing?
Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Ben je van plan om binnenkort je woning te verbouwen? Dan krijg je helaas ook te maken met stof in huis. Ben je benieuwd of je jouw huis stofvrij kunt houden? Of wil je weten hoe je jouw huis stofvrij maakt? Lees dan snel verder voor tips!

Bouwstof tijdens verbouwing

Tijdens een verbouwing komt veel bouwstof vrij. Dit bouwstof of fijnstof glipt door alle kieren en gaat werkelijk overal zitten. Zelfs in je klerenkast en andere afgesloten ruimtes waar je écht geen stof wilt vinden.

Bouwstof of fijnstof is erg vervelend, maar ook nog eens ongezond. Adem je grote hoeveelheden in, dan kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. We geven je daarom enkele tips waarmee je bouwstof in huis zoveel mogelijk kunt voorkomen. Onthoud wel dat je jouw woning tijdens een verbouwing nooit helemaal stofvrij kunt houden.

Tip: bekijk het aanbod bouwstofzuigers van o.a. Praxis, Coolblue en Bol.com om jouw huis eenvoudig stofvrij te maken.

Bouwstof in je woning voorkomen

Je huis stofvrij maken na een verbouwing is een hele opgave en een enkele schoonmaakbeurt lost vaak het probleem niet op. Daarom is het altijd veel beter om proberen te voorkomen dat stof zich door je hele woning verspreidt:

  • Leg vochtige handdoeken voor de kieren.
  • Plak kleinere kieren af met afplaktape. Stof hecht zich aan dit tape.
  • Dek ook de kieren van kasten af, hier kruipt het stof ook tussen.
  • Blijft meubilair staan? Dek alles dan goed af met plastic.
  • Houd deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten.
bouwstof verwijderen

Stof verwijderen na een verbouwing

Je kunt zoveel mogelijk voorbereidingen treffen, maar geheel stofvrij verbouwen is niet mogelijk; er komt altijd bouwstof en fijnstof vrij. Natuurlijk wil je jouw woning goed schoonmaken na de verbouwing, maar hoe doe je dit?

Stofzuigen met speciale stofzuiger

Niet iedere stofzuiger kan bouwstof/fijnstof aan. Jouw stofzuiger zal niet de eerste zijn die sneuvelt na het opzuigen van bouwstof. Je kunt speciale stofzuigers huren die deze zware klus aankunnen en het stof niet direct weer naar buiten blazen. Veeg wel eerst het ergste met een bezem bij elkaar voordat je start met stofzuigen (zet hierbij de ramen open).

Werk van boven naar beneden

Heb je het ergste weggehaald met de stofzuiger? Dan begint het stoffen en schoonmaken. Werk hierbij van boven naar beneden en houd er rekening mee dat je tussendoor moet wachten tot het stof weer 'geland' is.

Gebruik een natte doek

Wissel de stofzuiger, stofdoeken en natte doeken af. Door te stoffen verplaats je het stof alleen maar, met behulp van natte doeken kan je het stof echt wegvegen. Dit is geen snelle klus, je zult deze stappen meerdere malen moeten herhalen als je huis echt onder het stof zit.

Stof verwijderen door dweilen

Krijg je het stof maar niet van je vloer en blijft het ook dwarrelen in de lucht? Dweil je vloeren dan grondig: zo verwijder je het stof goed.

Lucht reinigen

Stof dat in de lucht dwarrelt is heel moeilijk om op te dweilen of op te zuigen. Om stof uit de lucht te halen kan je gebruik maken van een luchtreiniger. Een luchtreiniger zorgt tevens ook voor een hogere luchtvochtigheid, waardoor stof niet blijft zweven in de lucht.

Draag beschermende kleding

Ga je klussen in huis, waardoor er veel stof vrijkomt? Draag dan beschermende kleding, zoals een mondkapje. Bij de webshops hieronder kun je goedkoop mondkapjes kopen om te dragen tijdens het klussen in huis.

Laat stof verwijderen door vakman

schoonmaak na verbouwing

Laat je jouw woning renoveren? Dan kan de vakman vaak ook zorgen voor stofbeheersing, bijvoorbeeld door de betreffende ruimte goed af te schermen van de rest van de woning met stofwerende doeken. Ook heeft steeds meer professioneel gereedschap een ingebouwde zuigfunctie, waardoor er minder stof verspreid wordt. Ben je benieuwd wat een vakman voor jou kan betekenen? Laat je dan hierover adviseren door de vakman in kwestie.

Ben je van plan om je woning te verbouwen?

Hoe krijg je stof uit je huis na een verbouwing?

Was jij benieuwd hoe je stof na je verbouwing uit je huis krijgt of kunt voorkomen, omdat je binnenkort wilt verbouwen? Heb je nog geen vakman gevonden voor je verbouwing? Via Slimster kom je eenvoudig in contact met maximaal 4 specialisten die je kunnen helpen om je woning te verbouwen. Vraag eenvoudig en vrijblijvend offertes aan en kies het bedrijf met de beste deal.

Woning verbouwen?
Offertes vergelijken