Helft van Nederland (zeer) tevreden met klusvaardigheden partner

Helft van Nederland (zeer) tevreden met klusvaardigheden partner
Marco Schuurman
Marco Schuurman
Founder
2 minuten

Amersfoort - Onlangs maakte vergelijkingswebsite Slimster.nl bekend dat een op de vijf Nederlanders momenteel de voorkeur geeft aan een kluswoning. Maar vinden we onze partners eigenlijk goede klussers? Dat vroeg Slimster, met hulp van Panel Inzicht, aan 2000 Nederlanders. De algemene uitkomst is positief: een overtuigende 53% is (zeer) tevreden. Maar wanneer we inzoomen, blijken er behoorlijke verschillen te zijn op basis van geslacht, leeftijd en woonregio.

Hoewel beide geslachten in grote lijnen tevreden zijn, valt het op dat vrouwen gemiddeld net iets positiever gestemd zijn over de kluskwaliteiten van hun partner dan mannen. Maar liefst 58% van de vrouwen is (zeer) tevreden, vergeleken met een kleine 47% van de mannen. Wat vooral opmerkelijk is, is dat bijna een kwart van de vrouwen hun partner de hoogste beoordeling geeft met 'zeer tevreden', terwijl slechts 12% van de mannen deze waardering aan hun partner geeft. Dit suggereert volgens Slimster dat vrouwen mogelijk andere criteria of verwachtingen hebben als het gaat om klussen, of dat ze de inspanningen van hun partner anders waarderen.

Klussen nog altijd een “mannending”

In de praktijk, zo blijkt eveneens uit het onderzoek van Slimster, bepalen partners veelal samen (in 58% van de gevallen) of en wat er thuis geklust moet worden. Toch geven mannen (35%) aanzienlijk vaker aan dit te beslissen dan vrouwen (12%). In het gros van de gevallen voert de man bovendien ook de klus uit. 55% van de ondervraagde mannen zegt klussen in huis vrijwel altijd zelf op te knappen, wat overeenkomt met het percentage vrouwen (49%) dat aangeeft dat hun mannelijke partner dit inderdaad doorgaans doet. Bijna een kwart van de ondervraagden zegt klussen altijd samen met hun partner te doen, terwijl het karwei in ongeveer een op de tien gevallen op het bordje van de vrouw terechtkomt.

Drenten meest tevreden met kluscapaciteiten partner

Weer kijkend naar de ervaren kluscapaciteiten van partners blijken er tussen de verschillende leeftijdscategorieën, opvallend genoeg, nauwelijks verschillen waar te nemen. Op regionaal niveau is dat echter wel anders. Met name inwoners van Drenthe zijn dik tevreden over hun partner als het op klussen aankomt. Ook in Gelderland heeft men over het algemeen weinig te klagen. Maar Flevolanders daarentegen… Slechts iets meer dan een derde is (zeer) te spreken over de doe-het-zelfkwaliteiten van hun wederhelft. Het zijn daarbij vooral de Flevolandse vrouwen die vinden dat hun partner twee linkerhanden heeft. In Friesland is het andersom: daar verwachten mannen op klusgebied meer van hun partner dan in de praktijk het geval is. Dat kan erop duiden dat jongere generaties minder goede doe-het-zelvers zijn. In de leeftijdscategorieën 15 tot 25 en 25 tot 45 jaar is Flevoland immers oververtegenwoordigd, terwijl het percentage 65-plussers er juist het laagst is.

Samen klussen verbindt

Helft van Nederland (zeer) tevreden met klusvaardigheden partner

Wie denkt dat klussen alleen een praktische aangelegenheid is om je huis op te knappen, slaat volgens Slimster-eigenaar Marco Schuurman de plank mis. “Het is een deel van ons dagelijks leven, een kans om samen te werken en, soms, een beetje een avontuur. Terwijl sommige Nederlanders hun partner als de ultieme klusser zien, geloven anderen dat er ruimte is voor wat doe-het-zelf bijscholing. Maar aan het einde van de dag, gaat het bij klussen niet alleen om wat je maakt, maar ook om de momenten die je samen creëert."