Verbouwplan maken: van idee tot concreet plan

Verbouwplan maken: van idee tot concreet plan
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
2 minuten

Ga je jouw huis verbouwen? Dan heb je uiteraard een plan nodig, maar hoe ga je te werk? Inspiratie opdoen in woonmagazines en op Pinterest is leuk, maar hoe krijg je concrete plannen op papier? Volg onze 5 stappen.

1. Oriënteren

verbouwplan maken

De eerste stap is ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Wat wil je gaan verbouwen en met welke reden? Wat zijn de mogelijkheden en zijn jouw wensen haalbaar?

2. Zet je wensen op een rij

Na een periode van oriënteren en inspiratie zoeken, is het tijd je verbouwplannen concreet te maken. Zet je wensen op papier: welke ruimte ga je aanpakken en met welke reden?

Noteer alle wensen: meer ruimte, meer lichtinval, een ligbad in de badkamer of een kookeiland in de keuken. Door dit te noteren, heb je een goed uitgangspunt voor de rest van je verbouwplan.

3. Maak een plattegrond

verbouwing planning

Voor veel verbouwingen raden we aan bouwtekeningen te laten maken. Dit kun je het beste laten doen door een expert, maar begin ook vooral zelf met een plattegrond op papier. Deze plattegrond kan je in de volgende stappen invullen om te achterhalen of jouw wensen haalbaar zijn. Zorg dus dat je afmetingen van de ruimte kloppen, om later niet voor verrassingen te komen.

Tip: Vergeet de ramen, deuren en radiatoren niet op papier te zetten.

4. Passen en meten op de plattegrond

bouwplan maken

Het is tijd om jouw plattegrond in te vullen met je woonwensen. Wil je jouw badkamer verbouwen en het liefste een inloopdouche én ligbad plaatsen? Door al het sanitair en andere woonwensen in te vullen op de plattegrond, zie je snel genoeg of het allemaal mogelijk is.

Tip: Maak kopiën van je plattegrond en knip de meubels en het sanitair uit. Zo kan je schuiven op je plattegrond totdat je een goede indeling hebt gevonden.

5. Details uitwerken

Heb je een goede indeling gevonden waarmee je jouw wensen realiteit laat worden? Dan kun je een stapje verder gaan en de details verder uitwerken. Wat voor bad laat je plaatsen, hoe ziet de inloopdouche eruit en hoe laat je de badkamer muren afwerken? Nu je weet wat er écht mogelijk is, kun je gerichter inspiratie halen van internet of uit tijdschriften.

Vakman inschakelen voor verbouwing

Heb je nog steeds moeite met het maken van een concreet plan? Als je jouw verbouwing laat uitvoeren door een vakman, kan deze jou ook helpen bij het ontwerpen van een plan. Heb je al wel een plan op papier staan, dan kijkt de vakman uiteraard samen met jou naar de beste manier om jouw plan te realiseren.

Woning verbouwen
Badkamer verbouwen
Keuken verbouwen
Zolder verbouwen