Verbouwing voorbereiden: wat kun je doen?

Verbouwing voorbereiden: wat kun je doen?
Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Ben je van plan om jouw woning te gaan verbouwen? Heb je alles al gepland, de financien op orde en ben je klaar om aan de slag te gaan? Je wilt de verbouwing uiteraard zo goed mogelijk voorbereiden. Schakel je de hulp in van een vakman, dan kan je ook nog eens besparen door voorbereidingen zelf uit te voeren. Maar wat kun je dan al zelf doen?

Tips voor voorbereiding van verbouwing

 • Zorg voor juiste gereedschap
 • Zorg voor goede bescherming
 • Zorg voor voldoende werkruimte
 • Zorg voor voldoende ventilatie

Radiatoren verwijderen

radiator verwijderen

Ga je met de muren aan de slag? Dan is het belangrijk om eerst de radiatoren te verwijderen. Hier komt wel wat bij kijken. Heb je een vakman ingeschakeld voor de afwerking van je muren? Deze vakman kan je radiatoren dan ook netjes en veilig verwijderen én terugplaatsen.

Ben je handig? Het is ook mogelijk om de radiator zelf te verwijderen. Let er wel op dat je eerst de stekker van de ketel uit het stopcontact trekt en het verwarmingssysteem leeg laat lopen. Hierna kun je de aan- en afvoerleidingen losdraaien en de radiator losschroeven van de muur. Dop tenslotte de leiding af, waarna je je muren kunt afwerken.

Keuken demonteren

keuken demonteren

Wil je een nieuwe keuken laten plaatsen? Dan zal de oude keuken eerst gedemonteerd moeten worden. Vaak kan de vakman de oude keuken demonteren en afvoeren tegen extra kosten. De kosten hiervoor worden dan uiteraard vermeld op je offerte.

Je kunt je oude keuken aanbieden op bijv. Marktplaats. Vermeld dan bij de advertentie dat de koper deze vakkundig moet demonteren.

Ga je toch zelf aan de slag? Zorg dan dat de stroom-, gas- en waterleidingen afgesloten zijn, voordat je aan de gang gaat. Hierna kun je de volgende stappen volgen.

 1. Keukendeurtjes en -kastjes verwijderen.
 2. Keukenapparatuur weghalen.
 3. Aanrechtblad demonteren.

Je kunt ervoor kiezen om de keuken zelf te verwijderen. Maar wil je zeker weten dat alles goed gebeurt of gewoon zelf niet gaan slopen? Dan kun je het sloopwerk vaak ook laten opnemen in de offerte van de nieuwe keuken.

Benieuwd naar de kosten van een keuken?
Kosten keuken

Badkamer slopen

verbouwklaar maken

Het slopen van een badkamer moet voorzichtig en vakkundig gedaan worden. Bij het verkeerd verwijderen van je badkamer kan er eenvoudig een lekkage ontstaan. We adviseren je daarom om het bestaande sanitair eruit te laten halen door een vakman. Mocht er dan onverhoopt iets verkeerd gaan, dan kun je terugvallen op de garantie van de specialist. Zij kunnen je ook helpen bij het ontwerpen van je nieuwe badkamer.

Zelf badkamer slopen

Durf jij het toch aan om je oude badkamer zelf te verwijderen? Sluit dan eerst de waterleiding af, voordat je zelf aan de slag gaat. Hierna kun je onderstaande punten volgen om de badkamermeubels te verwijderen.

Bad of douche verwijderen

 • Begin met de ombouw van het bad of douche te verwijderen.
 • Demonteer de kraan en snij de kitvoegen los met een stanleymes.
 • Draai de schroef los van het afvoerputje en verwijder deze.
 • Koppel de overloop van het bad los.
 • Koppel de watertoevoer en afvoer los en sluit deze af met een snelkoppeling.
 • Controleer of het goed afgesloten is, waarna je het water weer kunt gebruiken.

WC verwijderen

 • Sluit het water af van de stortbak door het kraantje dicht te draaien.
 • Trek vervolgens door, zodat de stortbak leeg is.
 • Schroef vervolgens de toiletpot los en koppel de waterleiding los.
 • Snij de kitrand rond de WC pot los en verwijder deze.

Wastafel weghalen

 • Koppel het leidingwerk los van de wastafel.
 • Verwijder de wastafel door de bouten aan de zij of onderkant van de wastafel los te draaien.
 • Sluit tenslotte de afvoer af met een afsluitdop.
Nieuwe badkamer laten plaatsen?
Badkamer renoveren
Sloopwerk laten doen door vakman?
Gratis offertes

Tegels verwijderen

verbouwen klaar huis

Tegels verwijderen is niet altijd noodzakelijk, soms kan een vakman hier overheen stucen of schilderen. Hierdoor bespaar je gedoe, is je verbouwing sneller klaar en ben je goedkoper uit. Is het toch nodig de tegels te verwijderen? Dan kun je dit prima zelf verwijderen. Hiervoor heb je een hamer, beitel en veiligheidsbril nodig.

Zet de beitel tussen de tegel in het voegwerk en sla voorzichtig met de hamer op de beitel. Hiermee komt de tegel los. Zo niet, dan moet je de tegel eerst voorzichtig breken, waarna je deze kunt verwijderen. Verwijder tenslotte lijm- en voegresten van de muur.

Behang verwijderen

stappenplan woning verbouwen

Is het nodig om oud behang van muren te verwijderen? Papierbehang is vaak eenvoudig zelf te verwijderen met behulp van stoom, warm water en afwasmiddel. Heb je glasvezelbehang op de muren zitten, dan is het vaak lastiger.

Glasvezelbehang van muur halen?
Glasvezelbehang verwijderen

Sloopafval afvoeren

huis verbouwklaar maken

Tijdens het verwijderen van het behang, tegels en demonteren van de keuken en badkamer krijg je veel sloopafval. Wat moet je hiermee doen? We vertellen dat in een aparte blog over bouwafval afvoeren.

Woning laten verbouwen?

Voorbereiden verbouwing: wat kun je doen?

Is jouw woning na bovenstaande punten helemaal klaar om verbouwd te worden, maar weet je niet waar je moet beginnen? In onze blog: volgorde woning verbouwen vertellen we welke stappen je kunt volgen om jouw woning te verbouwen. Ook kun je direct via Slimster tot 4 offertes aanvragen voor jouw verbouwing. Jij ontvangt en vergelijkt de ontvangen offertes. Zo kies jij het bedrijf met de beste deal.