Hoe kun je een huurhuis opknappen?

Hoe kun je een huurhuis opknappen?
Danja Molendijk
Danja Molendijk
Product Specialist
3 minuten

Je huurwoning is toe aan een opknapbeurt. Je wilt je huurwoning verbouwen, renoveren of in ieder geval je huurhuis opknappen. Je wilt bijvoorbeeld je huurhuis badkamer opknappen, muren verven of een schotelantenne op het dak. Zo kun jij beter en mooier wonen! Mag dat zomaar of heb je voor je huurhuis opknappen toestemming nodig van je verhuurder? Wat zijn de regels voor renovatie van een huurwoning? En wie betaalt huurhuis opknappen?

Wanneer mag ik mijn huurhuis opknappen zonder toestemming?

Je mag je huurhuis opknappen zonder toestemming van je verhuurder. Dit mag echter alleen als de verandering binnenshuis is en weer ongedaan kan worden gemaakt. Hier zijn een paar voorbeelden van veranderingen aan je huurwoning die je mag uitvoeren zonder toestemming:

Je moet de veranderingen aan het einde van het huurcontract weer ongedaan maken, tenzij dat van je verhuurder niet hoeft.

Denk goed na bij wat je opknapt in je woning. Je moet het als je de huurwoning verlaat, eenvoudig terug kunnen draaien. Schilder je een witte muur in een donkere kleur? Dan kost het je veel tijd om deze weer te witten. Nieuwe laminaatvloer? Het is een hele klus om deze weer te verwijderen.
Vloer leggen

Wanneer heb ik toestemming nodig voor mijn huurhuis opknappen?

Je moet in sommige gevallen ook schriftelijk toestemming vragen aan je verhuurder voor het opknappen van je huurhuis. Dit moet je als de verandering niet eenvoudig ongedaan kan worden gemaakt én voor veranderingen buitenshuis. Het maakt daarbij niet uit of de veranderingen in het voordeel van de verhuurder zijn. Voor deze huurhuis aanpassingen heb je toestemming nodig van je verhuurder:

Vraag bij twijfel altijd toestemming aan je verhuurder
Er zijn veranderingen, waarbij het onduidelijk is of je ze eenvoudig terug kunt draaien of niet. Denk bijvoorbeeld aan het verven van een trap, keukenkastjes, vloertegels en kozijnen? Je kunt het ongedaan maken, maar is dat eenvoudig? Vraag schriftelijk toestemming aan je verhuurder bij dit soort twijfelgevallen.
Trap verven

Mag mijn verhuurder veranderingen aan mijn huurwoning weigeren?

Je verhuurder moet binnen 8 weken antwoord geven op je verzoek tot het aanbrengen van veranderingen aan je huurhuis. Je verhuurder mag je verzoek tot huurwoning opknappen weigeren, maar alleen in de volgende gevallen:

  • Als de huurwoning minder huurbaar wordt door de verandering
  • Als de huurwoning in waarde daalt door de verandering

Veranderingen aan de buitenkant van de huurwoning

Voor alles dat je aan de buitenkant de huurwoning opknappen wilt, moet je schriftelijk toestemming vragen aan je verhuurder. Voor toestemming van je huurhuis opknappen aan de buitenkant geldt een extra regel:

  • Ook veranderingen die zonder veel kosten weer kunnen worden hersteld, mag de verhuurder weigeren

Let op: deze regel geldt voor huurcontracten van na 1 augustus 2003! Woonde jij al voor 2003 in je huurwoning? Kijk dan in je huurcontract wat de regels zijn over veranderingen aan de buitenkant.

Raam plaatsen

Toestemming vragen voor huurhuis opknappen bij de rechter

Is je huurwoning opknappen door je verhuurder geweigerd? Dan kun je bij een rechter toch nog om toestemming vragen. De rechter kan toestemming geven in de volgende gevallen:

  • Als de verandering nodig is voor het gebruiken van je woning
  • Als de verandering het woongenot verhoogt

Een rechter inschakelen brengt uiteraard wel kosten met zich mee. Deze zijn voor jouw rekening. Ook gaat er veel tijd overheen voordat je een uitspraak hebt.

Let op: de bezwaren van je verhuurder worden door de rechter zeer serieus genomen!
Het kan zijn dat de rechter alsnog de toestemming tot huurhuis verandering weigert. Ook kan het zijn dat de rechter wel toestemming geeft, maar dat je verplicht bent om de verandering ongedaan te maken aan het einde van de huurovereenkomst. Denk daarom goed na of je toestemming bij de rechter wilt aanvragen.

Kosten huurhuis opknappen?

Je huurwoning opknappen is niet alleen in jouw belang, maar ook in het belang van je verhuurder. Zeker als je de badkamer huurwonng opknappen wilt of de keuken huurwoning opknappen wilt.

In principe betaal je zelf alle kosten, maar je moet zeker proberen om afspraken te maken met je verhuurder over de kosten die je maakt. Misschien wil de verhuurder een gedeelte van de verbouwingskosten voor zijn rekening nemen.

Lukt het niet om direct afspraken hierover te maken? Check dan aan het einde van je huurovereenkomst wat de waardestijging van je huurwoning is door de veranderingen die jij hebt uitgevoerd. Bij waardestijging heb je recht op een vergoeding renovatie huurhuis. Eventueel kun je deze afdwingen via de rechter.

Een huurhuis opknappen is de moeite waard!

Hoe kan ik mijn huurhuis opknappen?

Je denkt misschien dat het zonde is van je tijd en geld om te investeren in een huis dat niet van jou is. Toch levert een huurwoning opknappen je ook veel op: het geeft je huurhuis een persoonlijke touch, woongenot en thuisgevoel!