Toename klusletsel in 2020 door lockdown

Toename klusletsel in 2020 door lockdown
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
2 minuten

In de lente van 2020 draaiden de bouwmarkten overuren: door het mooie weer en de lockdown leek heel Nederland aan de slag te gaan in of rondom het huis. Deze toename van (vaak onervaren) klussers zorgde ook voor een flinke stijging van doe-het-zelvers met klusletsel op de spoedeisende hulp, zo blijkt uit een onderzoek door Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Meer klusletsel door lockdown en mooi weer

Hoewel de NVvH in maart al waarschuwde voor de risico’s van ‘klussen tijdens corona’, kwamen er in maart, april en mei toch veel meer doe-het-zelvers terecht op de spoedeisende hulp. Een belangrijke oorzaak lijkt de combinatie van mooi weer en de lockdown. Onder normale omstandigheden is een dergelijke piek enkel te zien rondom Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren.

Voor het onderzoek vond er een inventarisatie plaats onder de behandelende chirurgen. Uit deze inventarisatie bleek dat in maart, april en mei in totaal 152 mensen op de SEH terecht kwamen met ernstig tot zeer ernstig klusletsel, waarvan:

  • 93% met hand en polsletsel;
  • 18% met blijvend letsel aan arm, hand, lichaam of gezicht;
  • 60% van de ongelukken buitenshuis plaatsvond.
klusletsel

Onderschatting van de risico’s

Een overschatting van de eigen kennis en een onderschatting van de risico’s lijkt een gevaarlijke combinatie te zijn. ‘’Mensen onderschatten de risico’s en nemen de gevaren die bij klussen komen kijken niet serieus,” vertelt Johan Vehof (bestuurslid van NVvH). Het gebruik van zwaar materieel zonder de benodigde ervaring wordt afgeraden, maar leidde in de afgelopen maanden toch tot een toename aan klusletsel:

  • 36% van de ongelukken gebeurde met een cirkelzaag;
  • 10% van de ongelukken gebeurde met een slijper.
letsel klussen

6 tips voor klusletsel voorkomen

Toename klusletsel in 2020
  • Zorg voor goed gereedschap: ga niet met oud of goedkoop gereedschap aan de slag.
  • Zorg voor de juiste werkkleding: denk hier aan veiligheidsschoenen, handschoenen, veiligheidsbril, gehoorbescherming of een stofmasker.
  • Zorg voor een schone en opgeruimde werkplek.
  • Doe geen klussen die je nog nooit hebt gedaan
  • Neem de tijd: gehaast klussen leidt sneller tot ongelukken

Maar misschien wel de belangrijkste tip om klusletsel te voorkomen is: durf een klus uit te besteden. Heb je weinig kluservaring, ga je een klus voor het eerst doen of heb je onbekende apparatuur nodig? Neem geen risico’s en schakel een specialist in. Dit voorkomt fouten (waardoor je extra geld kwijt bent) en ongelukken tijdens het klussen.

Klushulp inschakelen?
Offertes vergelijken