Maassluis populairste woongemeente in 2022, grootste leegloop op Urk

Maassluis populairste woongemeente in 2022, grootste leegloop op Urk
Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

AMERSFOORT - Maassluis was in 2022 de gemeente waar de meeste Nederlanders naartoe verhuisden ten opzichte van het aantal personen dat er juist vertrok. Tegenover elke nieuwe inwoner stonden slechts 0,55 Maassluizers die verhuisden naar een andere gemeente. Andere populaire vestigingsgemeenten waren onder meer Waddinxveen, Harlingen, Baarle-Nassau en Woudenberg. Dat concludeert vergelijkingssite Slimster.nl op basis van recent gepubliceerde data van het CBS. Voor Urk geldt juist het tegenovergestelde: voor elke nieuwe Urker zag het dorp er liefst 1,66 vertrekken. Ook voor Amsterdam en veel andere grote steden geldt dat er aanzienlijk meer mensen vertrokken dan zich er vestigden.

Met name veel dertigers lieten steden als Amsterdam, Utrecht, Amstelveen, Eindhoven, Rotterdam, Haarlem en Den Haag vorig jaar achter zich. Van alle Nederlanders die vanuit die gemeenten naar een andere gemeente verhuisden was een kwart (Den Haag) tot zelfs bijna een derde (Amsterdam) tussen de dertig en veertig jaar. Volgens Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, merkt deze groep dat een koopwoning in de grote steden veelal onbetaalbaar is en kiezen zij eieren voor hun geld. Gemeenten als Almere, Haarlemmermeer, Zaanstad en Diemen zijn de populairste nieuwe bestemmingen voor dertigers. In Maassluis is de gemiddelde nieuwe inwoner iets jonger. Bijna 26 procent is tussen de 20 en de 30, 21 procent tussen de 30 en 40.

Ouders met jonge kinderen verlaten Urk

Waar Maassluis dus in trek was als nieuwe woongemeente - vermoedelijk vooral onder voormalige inwoners van dure gemeenten als Rotterdam en Den Haag - gold dat juist niet voor Urk. In die gemeente lag het aantal vertrokken inwoners liefst 40 procent hoger dan het aantal nieuwe inwoners. Dat fenomeen doet zich overigens al sinds 2011 jaarlijks voor, al was het verschil zowel in absoluut als relatief opzicht nooit zo groot als vorig jaar. De vele onrust, waarbij met name Urker jongeren regelmatig negatief het nieuws haalden, zou hier een oorzaak van kunnen zijn. Opvallend is dat Urk na Winterswijk de gemeente is waar het percentage vertrokken kinderen onder de tien jaar het hoogst is. Dat kan een indicatie zijn dat ouders de plek voor hun jonge kinderen niet veilig achten en zodoende verhuizen. Anderzijds was Urk ook een van de meest populaire vestigingsgemeenten voor (ouders met) jonge kinderen.

Studenten ontvluchten Wageningen na studie

Voor twintigers geldt dat zij relatief gezien het vaakst in Utrecht gaan wonen. Van alle Nederlanders die vorig jaar naar Utrecht verhuisden was liefst 55,4 procent tussen de twintig en dertig jaar oud. Voor Amsterdam is dit 54,6 procent. Zij gaan hier bovendien niet gauw weer weg, zeker niet vergeleken met typische studentensteden als Groningen, Nijmegen en Leiden. In dat kader lijkt Wageningen de minst populaire stad om na de studie te blijven wonen. Liefst 59 procent van de mensen die vorig jaar vanuit Wageningen naar elders verhuisden zat in de leeftijdscategorie 20 tot 30 jaar.

Ouderen naar Laren en Valkenburg

In de categorie 70-plus valt op dat ouderen het liefst de rust en het bourgondische leven lijken op te zoeken. Laren en Valkenburg zijn de gemeenten waar het percentage ouderen dat er in 2022 kwam wonen veruit het hoogst was: 24 procent. Daartegenover staat dat Nederlanders op hun oude dag niet gauw de drukte van de Randstad meer opzoeken. Vorig jaar was bijvoorbeeld minder dan twee procent van de nieuwe Utrechters en nieuwe Amsterdammers ouder dan 70.

Maassluis populairste woongemeente in 2022, grootste leegloop op Urk