900.000 woningzoekenden, maar één op de 24 woningen is onbewoond

900.000 woningzoekenden, maar één op de 24 woningen is onbewoond
Marvin Grouw
Content Manager
2 minuten

AMERSFOORT - In 2022 was 4,24 procent van de woningen in Nederland onbewoond. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl op basis van cijfers die het CBS onlangs publiceerde. Met name de huursector kent relatief veel leegstand. 6 procent van de huurwoningen had geen bewoner, tegen 2,82 procent van de koopwoningen. In de provincie Zeeland is de leegstand relatief het grootst, terwijl Flevoland juist het kleinste percentage onbewoonde woningen kent.

Van de 8.045.580 woningen die het CBS op 1 januari 2022 telde hadden er 340.957 geen bewoner. Dat is opmerkelijk stelt Slimster, omdat het CBS onlangs nog berichtte dat bijna 900.000 Nederlanders wel zouden willen verhuizen. Vanwege de woningnood wil het kabinet tot 2030 jaarlijks dan ook 100.000 extra woningen laten bouwen. Desondanks is er in veel gevallen een logische verklaring wanneer een woning onbewoond is.

Meeste leegstand in Zeeland

Verreweg de meeste leegstand vinden we in de provincie Zeeland. Daar is ruim één op de dertien woningen (7,91 procent) officieel onbewoond. De kustprovincie is dan ook een populaire vakantiebestemming, waardoor tweede woningen (die al dan niet worden ingezet voor de verhuur) er populair zijn. Liefst 9,5 procent van de Zeeuwse huurwoningen heeft geen vaste bewoner, waarbij het gros van deze woningen in handen is van particuliere verhuurders.

Op gemeenteniveau valt op dat liefst drie Zeeuwse gemeenten (Sluis, Noord-Beveland en Veere) in de top-5 staan wat betreft het hoogste percentage onbewoonde woningen. Koploper is echter Schiermonnikoog. Hier is bijna een kwart van alle woningen onbewoond. Ook de overige Waddeneilanden staan - logischerwijs - hoog genoteerd. Gelderse gemeenten doen het daarentegen juist opvallend goed. Vijf daarvan maken deel uit van de top-10 gemeenten met de minste leegstand. De volledige lijst is hieronder te bekijken. Met behulp van de zoekbalk kun je vinden op welke plek jouw gemeente staat.

Renovaties

900.000 woningzoekenden, maar één op de 24 woningen is onbewoond

Volgens Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, is een renovatie of verbouwing de meestvoorkomende oorzaak voor leegstand. “Bij een grootschalige verbouwing kunnen bewoners zich tijdelijk ergens anders inschrijven, als zij in de tussentijd bijvoorbeeld bij familie of vrienden of op een vakantiepark verblijven. Ook bij huurwoningen komt dit vaak voor: de ‘oude’ huurder is het huis inmiddels uit, maar voordat de nieuwe huurder erin kan vindt er een renovatie plaats, waardoor de woning tijdelijk onbewoond is”, aldus Schuurman.

Ook kan het voorkomen dat een woning dient als tweede huis, waarbij de eigenaar officieel dus op zijn ‘hoofdadres’ staat ingeschreven. Verder kunnen woningen ingezet worden voor vakantieverhuur of als extra bedrijfs- of opslagruimte. Minder voor de hand liggende redenen zijn illegale bewoning, bewoning door diplomaten (die zich niet hoeven in te schrijven) of een lek in de basisregistratie.