Norma Lock
Norma Lock
Product Specialist
5 minuten

Je cv ketel gaat gemiddeld 15-20 jaar mee, maar hoe lang gaat een expansievat mee? Gemiddeld gaat een expansievat 7 jaar mee, afhankelijk van je woning en stookgedrag. Hoe werkt een expansievat en wanneer moet je een expansievat vervangen en hoe gaat dit in zijn werk?

Laten vervangen door een vakman?
Vergelijk CV offertes

Waarom expansievat vervangen?

 • Expansievat is lek, door poreus rubber

Wat is een expansievat?

Een expansievat wordt ook wel een drukvat genoemd. Dat is niet voor niks. Een expansievat vangt drukverschillen op. Deze verschillen in druk ontstaan doordat water krimpt of uitzet onder invloed van verkoeling of verwarming. De verwarmingsbuizen kunnen niet samen met het water uitzetten. Daarom wordt het overtollige water naar het expansievat geloodst. In dit cilindervormige ronde vat is voldoende plek om het extra water op te vangen.

Hoe werkt een expansievat?

Een expansievat bestaat uit drie delen:

 1. Helft expansievat gevuld met water
 2. Membraan
 3. Helft expansievat gevuld met stikstof

Neemt het watervolume in het expansievat toe, dan wordt de stikstof in elkaar gedrukt. De druk in het expansievat loopt op, maar dat is geen probleem. Als de druk toch extreem hoog wordt, dan wordt het overtollige water via het overstortventiel afgevoerd.

Hoe werkt de hele cv ketel?
Werking cv ketel
Cv ketel met expansievat

Hoe lang gaat een expansievat mee?

Een expansievat gaat maar beperkte tijd mee, omdat het membraan dat zich tussen de twee helften bevindt, is gemaakt van rubber. Dit materiaal wordt na een aantal jaren poreus. Als dit gebeurt, dan gaat het CV-water lekken. Uiteindelijk kan het expansievat de druk niet meer opvangen. Dan is hij toe aan vernieuwing.

Wanneer moet je een expansievat vervangen?
Een expansievat gaat ongeveer 7 jaar mee!

Hoe kun je een expansievat testen?

Heb je twijfels of je expansievat lek is? Een expansievat testen is heel eenvoudig.

 1. Tik met een hard voorwerp tegen de bovenkant van het vat, bijvoorbeeld met een sleutel.
 2. Tik daarna tegen de onderkant van het vat.
 3. Hoor je een verschillend geluid? Dan zit het goed en is het expansievat vervangen niet nodig. Hoor je twee keer hetzelfde geluid? Dan is je expansievat lek en moet je het expansievat vervangen!

Dat je een verschillend geluid hoort, wil zeggen dat de ene helft gevuld is met water en de andere met stikstof. Dit is hoe het hoort te zijn. Hoor je hetzelfde geluid? Dan zit er te veel water in de ene helft en is het expansievat kapot.

Nieuw expansievat kopen

Als je expansievat lek is, moet je het expansievat vervangen. Er zijn 2 opties:

 1. Zelf expansievat kopen en vervangen
 2. Expansievat laten vervangen door installateur

Zelf het expansievat vervangen? Een nieuw expansievat kopen, doe je bij een bouwmarkt.

Uiteraard kun je ook het expansievat laten vervangen door een specialist. Heb je geen onderhoudscontract inclusief reparatie? Vraag dan gratis cv ketel offertes aan.

Expansievat kopen: hoeveel druk is nodig en hoe groot moet je expansievat zijn?

Welk expansievat je nodig hebt, wat de druk moet zijn en hoe groot je expansievat moet zijn, hangt af van het vermogen van je CV-ketel en van de statische hoogte van het expansievat.

 • Het vermogen van je CV-ketel staat op je CV-ketel. Het vermogen varieert van 20 kilowatt tot 50 kilowatt. Hoe meer vermogen je CV-ketel heeft, hoe groter het expansievat moet zijn.
 • De statische hoogte is het hoogteverschil in meters tussen je CV-ketel en je hoogst geplaatste radiator. De statische hoogte van je expansievat bepaal je door te kijken naar je radiatoren. Hangt je CV-ketel op zolder, dan hangt er geen radiator op een hogere verdieping en is je statische hoogte 0 meter. Hangt je CV-ketel ergens anders? Dan kan het zijn dat er een radiator op een hogere verdieping hangt en is je statische hoogte de hoeveelheid meters die de hoogste radiater boven je CV-ketel hangt.

Met dit overzicht kun je de druk bepalen en bepalen hoe groot je expansievat moet zijn:

Vermogen CV-ketel Statische hoogte Druk Inhoud
20 kw 0 tot 5 meter 0,5 bar

18 liter

20 kw 5 tot 10 meter 1 bar 18 liter
25 kw 0 tot 5 meter 0,5 bar 18 liter
25 kw 5 tot 10 meter 1 bar 25 liter
35 kw 0 tot 5 meter 0,5 bar 25 liter
35 kw 5 tot 10 meter 1 bar 35 liter
50 kw 0 tot 5 meter 0,5 bar 35 liter
50 kw 5 tot 10 meter 1 bar 50 liter

Met deze gegevens kun je naar de bouwmarkt voor het kopen van een nieuw expansievat. Uiteraard kun je ook in de bouwmarkt vragen hoe groot je expansievat moet zijn en wat de druk moet zijn. Het belangrijkste is dat je weet wat het vermogen van je CV-ketel is en wat de statistische hoogte is.

Expansievat vervangen

Stappenplan expansievat vervangen in 10 stappen

Je hebt een expansievat gekocht. Nu moet je het expansievat installeren.

Wat heb je nodig?

 • Nieuw expansievat
 • Waterslang
 • Emmer
 • Waterpomptang
 • Teflontape
 • Ontluchtingssleutel

Hoe installeer je zelf een expansievat?

 1. Trek de stekker uit je CV-ketel.
 2. Leeg de CV-installatie. Sluit hiervoor de aftapkraan aan op de slang. Plaats daaronder een emmer. Zet de kraan open en laat het water lopen tot er geen water meer komt.
 3. Draai het expansievat los van de ophangbeugel. Is je exansievat lek? Dan zit hij vol met water en dat is best zwaar! Goed vasthouden dus.
 4. Breng teflontape aan op het schroefdraad van het nieuwe expansievat. Draai het tape er 6x omheen. Zo creëer je een waterdichte verbinding.
 5. Draai het nieuwe expansievat vast aan de ophangbeugel.
 6. Sluit de slang aan op de vul/aftapkraan en op de wasmachinekraan. Zet beide kranen open. Het water gaat de CV-installatie vullen.
 7. Houd tijdens het vullen bij op de manometer van de CV-ketel hoe groot de druk is. Sluit de vul/aftapkraan als de druk 1,5 tot 2 bar is. Laat de slang nog even vastzitten.
 8. Draai met een sleutel voorzichtig het ontluchtingsnippel open. Deze bevindt zich bovenaan de ophangbeugel. Zodra er water uitkomt, draai je hem weer dicht.
 9. Als de druk op de nanometer weer iets is teruggelopen, vul dan het systeem weer een beetje aan met water (zie stap 6 en 7).
 10. Draai beide kranen dicht en verwijder de vulslang. Plaats er een emmer onder, want er zit nog water in de slang.

Toch liever een expert inschakelen voor het vervangen van je expansievat? Vraag dan cv ketel offertes aan.

Expansievat problemen?

Na het vervangen van het expansievat kun je als het goed is weer 7 jaar vooruit. Treden er in deze tijd toch expansievat problemen op, dan kan het zijn dat de druk niet meer 1,5 tot 2 bar is. Ga in dit geval de druk aanpassen door middel van het aanvullen of aftappen van water (zie de stappen 6 t/m10 van het stappenplan hierboven). Is je expansievat kapot, maar is de druk ok en is het expansievat niet lek? Schakel dan een CV-installateur in.

Cv ketel repareren of onderhouden?
Cv ketel offertes