Wat is lage temperatuur verwarming?

Wat is lage temperatuur verwarming?
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
3 minuten

Onze huizen zijn steeds beter geïsoleerd. Hierdoor wordt verwarmen op lagere temperaturen ook populairder. Maar wat is lage temperatuur verwarming precies en wat zijn de voordelen?

Wat is lage temperatuur verwarming?

Veel woningen in Nederland zijn nog voorzien van een cv-ketel en radiatoren. Bij deze traditionele verwarming warmt de cv-ketel het water op tot 75 - 85 graden voordat het naar de radiatoren gaat. Bij slecht geïsoleerde huizen is deze hoge temperatuur nodig om de woning te verwarmen op koude dagen. Maar bij een geïsoleerd huis is deze hoge aanvoertemperatuur niet nodig.

Waar de aanvoertemperatuur bij traditionele verwarming rond de 75 - 85 graden ligt, is dit bij lage temperatuur verwarming 35 - 55 graden. Dankzij deze lagere temperatuur werkt het verwarmingstoestel efficiënter en is het rendement een stuk hoger.

Voordelen lage temperatuur verwarming

 • Zuiniger verwarmen
 • Minder stoken & lagere energierekening
 • Minder schommelingen in temperatuur
 • Huis constant en gelijkmatig verwarmen
 • Minder tocht en koude plekjes
 • Minder zwevend stof
 • Minder droge lucht

Nadelen lage temperatuur verwarming

 • Alleen geschikt bij goed geïsoleerde huizen
 • Opwarmen duurt wat langer
 • Verwarmingstoestel moet geschikt zijn voor lagetemperatuurverwarming
 • Verwarmingselementen moeten geschikt zijn voor lagetemperatuurverwarming

Hoe werkt verwarming op lage temperatuur?

Lage temperatuur verwarming werkt in feite hetzelfde als traditionele verwarming, alleen de aanvoertemperatuur van het water is lager. Bij een verwarmingssysteem met lagetemperatuurverwarming ligt de aanvoertemperatuur van het water tussen de 35 en 55 graden. Door deze lagere aanvoertemperatuur is minder energie nodig om het water te verwarmen en het huis wordt gelijkmatig verwarmd. Je hebt minder warmteverlies, dus een hoger rendement. Je huis met lage temperatuur verwarmen is een efficiënte manier en zorgt voor een aangenaam woonklimaat.

Door de lagere temperatuur van het water is een groter oppervlak nodig om de warmte af te geven. Wand- of vloerverwarming is om deze reden erg geschikt voor lage temperatuur verwarming, maar ook bepaalde radiatoren en convectoren zijn geschikt.

Is mijn woning geschikt voor verwarmen op lage temperatuur?

Kan je jouw woning op lage temperatuur verwarmen? Niet iedere woning is geschikt voor lage temperatuur verwarming. Je huis verwarmen op lage temperatuur is mogelijk:

 • Als je woning redelijk tot goed geïsoleerd is;
 • Als het afgiftesysteem over voldoende vermogen beschikt;
 • Als het verwarmingstoestel geschikt is voor lage temperatuur verwarming.

Isolatie van woning

Wil je gebruikmaken van lage temperatuur verwarming in huis? Verwarmen en isoleren gaan altijd hand in hand. Heb je last van veel warmteverlies en koudebruggen, dan krijg je je huis nooit op een comfortabele warmte met lage temperatuur verwarming.

Woning laten isoleren?
Isolatie offertes

Vermogen van afgiftesysteem

Je verwarming moet geschikt zijn om voldoende warmte af te geven bij een lagere temperatuur van het water. Dat kan als het een groot oppervlak heeft, zoals vloerverwarming of wandverwarming. Maar er zijn ook radiatoren geschikt voor lage temperaturen. Afgiftesystemen die geschikt zijn voor lage temperatuur noemen we lagetemperatuurverwarming (ltv).

Lage temperatuur verwarming met radiatoren of convectoren

Sommige radiatoren zijn geschikt voor verwarmen op lage temperatuur. Het gaat dan om radiatoren met een groot oppervlak, zodat ze de warmte goed kunnen afgeven. Je kunt de warmteafgifte van de radiator eventueel nog verbeteren met een radiator-ventilator.

Lage temperatuur verwarming met convectoren

Er zijn ook lage temperatuur convectoren. Deze convectoren hebben een groot oppervlak, zodat ze voldoende warmte kunnen afgeven.

Lage temperatuurverwarming met vloerverwarming of wandverwarming

Vloer- en wandverwarming is erg geschikt voor lage temperatuur verwarming. Bij deze vormen van verwarming worden de verwarmingsbuizen weggewerkt in de vloer of muur. Hierdoor ontstaat een groot oppervlak, wat ideaal is voor de afgifte bij lage temperatuur verwarming.

Geschikt verwarmingstoestel

Het is belangrijk dat je cv-ketel of verwarmingstoestel geschikt is voor een lagere aanvoertemperatuur. Door de lagere temperatuur heeft je verwarmingstoestel minder vermogen nodig om op te warmen en niet alle cv-ketels zijn in staat om weinig vermogen af te geven. Het is belangrijk dat je cv-ketel een modulerende pomp heeft, zonder modulerende pomp levert een cv-ketel met lage temperatuur verwarming weinig besparing op.

Naast een LTV cv-ketel kan je ook kiezen voor een (hybride) warmtepomp en/of een zonneboiler. Ook een lage temperatuur warmtenet is een optie.

Wil je weten of jouw woning geschikt is voor LTV? Zet de aanvoertemperatuur van je cv-ketel op 50 graden en houd een week lang bij of je huis aangenaam wordt opgewarmd. Wordt het niet (snel genoeg), voel je kou of koelt het snel af? Dan is het verstandig om je huis beter te isoleren of je afgiftesysteem te verbeteren voordat je overgaat op lage temperatuur verwarming.

Tips bij lage temperatuur verwarming

Lage temperatuur verwarming
 1. Zorg dat je huis goed geïsoleerd is.
 2. Houd je huis op een constante temperatuur en zet de verwarming ‘s nachts slechts een paar graden lager.
 3. Vloerverwarming is gemaakt voor lage temperatuur verwarming. Ga je je vloer vervangen? Laat dan direct vloerverwarming plaatsen.
 4. Gebruik radiator-ventilatoren om de warmteafgifte van een bestaande (geschikte) radiator te verbeteren.
 5. Lage temperatuur verwarming is nodig als je een (hybride) warmtepomp laat plaatsen.
 6. Met lage temperatuur verwarming duurt het langer voordat je huis is opgewarmd. Gebruik een slimme thermostaat zodat je huis altijd op het gewenste tijdstip een aangename temperatuur heeft.