Wil je je woning verduurzamen en gasloos wonen? Dan is een elektrische warmtepomp of een elektrische ketel een optie. Er zijn verschillen tussen een elektrische CV-ketel en een elektrische warmtepomp. Wil je weten wat dat is? Lees dan verder.
Elektrische ketel
Voordelen elektrische CV-ketel | Nadelen elektrische CV-ketel |
|
|
|
|
|
Een elektrische CV-ketel werkt volledig op elektriciteit, je hebt er dus geen gas voor nodig. 1 deel elektriciteit maakt 1 deel warmte. Je kunt de bestaande leidingen en radiatoren gebruiken om je huis te verwarmen. De aanschaf- en installatiekosten zijn lager dan die van een warmtepomp.
Elektrische warmtepomp
Voordelen elektrische warmtepomp | Nadelen elektrische warmtepomp |
|
|
|
|
|
|
|
|
Een elektrische warmtepomp is all-electric (volledig elektrisch). Het is een duurzame manier om je huis te verwarmen, want hij is zuinig in stroom. In de meeste gevallen is het nodig dat je de radiatoren aanpast naar lage temperatuurverwarming. Dit verwarmt efficiënt en werkt goed in combinatie met vloerverwarming.
Wat kies je wanneer je ook warm (tap)water wilt?
Wil je niet alleen de radiatoren verwarmen, maar ook warm (kraan)water? Dan heb je in het geval van een warmtepomp een voorraadvat nodig. Een elektrische cv-ketel met tapwater krijg je door een (zonne)boiler toe te voegen. Elektrische combi-ketels met geïntegreerde boiler komen steeds meer op de markt.
Kan ik mijn bestaande radiatoren houden?
Kies je voor een CV-ketel? Dan kun je de bestaande radiatoren gebruiken. Kies je voor een warmtepomp? Dan kan een vakman beoordelen of het nodig is dat jij je radiatoren vervangt voor speciale lage temperatuur radiatoren. Soms kan een radiatorventilator een oplossing zijn. Elke woonsituatie is anders. Laat je adviseren.
Een radiatorventilator is een klein apparaatje dat je aan de onderkant van je radiatoren vastmaakt. Het verspreidt de warme lucht de kamer in. Op deze manier heb je minder warmte nodig om de ruimte te verwarmen.
Wat verbruikt een elektrische CV-ketel?
- een elektrische CV-ketel maakt van 1 deel stroom 1 deel warmte (COP-waarde 1)
Wat verbruikt een elektrische warmtepomp?
- een elektrische warmtepomp maakt van 1 deel stroom 4 delen warmte (COP-waarde 5)
Een warmtepomp gebruikt minder stroom dan een elektrische CV-ketel en is daarom het meest duurzaam. Dit kun je berekenen met de COP-waarde (Coefficient of Performance). Verwarmen met elektriciteit is hėt alternatief voor gas. Met zonnepanelen op het dak wek je elektriciteit zelf op waardoor je zelfs CO2 neutraal kunt verwarmen.
Wat kost een elektrische CV-ketel?
- tussen de €1.500 - 3.000 inclusief montage
Wat kost een elektrische warmtepomp?
- tussen de €6.000 - 25.000 inclusief installatie
De kosten van een elektrisch CV-ketel is vergelijkbaar met die van een gasgestookte ketel. Houd rekening met extra kosten als je een aparte elektrische boiler voor warm water wilt aanschaffen. Een elektrische warmtepomp is duurder, maar doordat het stroomverbruik van een warmtepomp efficiënter is ben je na aanschaf minder kosten kwijt aan het verwarmen.
Verschil in levensduur elektrische warmtepomp vs elektrische ketel
- levensduur elektrische cv-ketel 10 - 15 jaar
- levensduur elektrische warmtepomp 15 - 20 jaar
De levensduur van een elektrische cv-ketel is vergelijkbaar met die van een gasgestookte cv-ketel. Warmtepompen hebben een langere verwachte levensduur dan elektrische ketels.
Is een elektrische warmtepomp rendabel?
Het kost wat om in een elektrische warmtepomp te investeren. Je bent er meer kosten aan kwijt dan de aanschaf van een elektrische ketel. Je verdient deze investering wel terug na een paar jaar, doordat je warmtepomp besparing oplevert op de gasrekening.
Is een elektrische CV ketel rendabel?
Ondanks dat je met een elektrische ketel ook bespaart op de gasrekening en deze goedkoper is in aanschaf, is een all electric cv ketel in de meeste gevallen minder rendabel dan een warmtepomp.
Hoe werkt een elektrische ketel?
Een elektrische ketel (all electric) werkt ongeveer hetzelfde als een gasgestookte CV-ketel. Het verschil is dat een elektrische ketel water verwarmt met een elektrisch verwarmingselement. De circulatiepomp in de ketel verspreidt dit warme water naar de radiatoren.
Hoe werkt een elektrische warmtepomp?
De warmte van de zon schijnt op de aarde en wordt opgeslagen in de bodem, in het grondwater en in de lucht. Een full electric warmtepomp kan de warmte eruit halen. Daarvoor gebruikt het alleen elektriciteit. Er bestaan ook hybride warmtepompen. Lees hier meer over de werking van warmtepompen.
Soorten warmtepompen
Zelfs wanneer het buiten heel koud is, vind diep in de grond warmte. Dat kan de bodem-warmtepomp eruit halen en omzetten in warmte voor jouw huis.
Grondwater is het hele jaar door zo’n tien graden. De grondwater-warmtepomp haalt de warmte eruit met het koudemiddel. Zo krijg jij het binnen lekker warm
De lucht-warmtepomp zuigt buitenlucht aan en gebruikt de warmte hieruit voor jou thuis. Zelfs bij -20 graden celcius kan een warmtepomp nog voldoende warmte uit de lucht halen.
Hoe kan een warmtepomp water uit de bodem, het grondwater en de lucht halen?
In een warmtepomp zit een koudemiddel. Dit koudemiddel verdampt al bij een heel lage temperatuur. Het verandert in gas. Gas pompt rond door de warmtepomp en verhoogt de druk. Drukverhoging zorgt voor warmte. Dat gaat verder de leidingen in. Lees hier meer over de werking van een warmtepomp.
Subsidie voor elektrische cv-ketel en warmtepomp
Alleen voor een warmtepomp kun je subsidie ontvangen. Omdat een elektrische cv-ketel een minder duurzame verwarmings optie is, heeft een elektrische cv deze mogelijkheid niet. Voor een warmtepomp kun je gebruik maken van de ISDE-subsidie. Deze subsidiepot is in het leven geroepen om het verbruik van gas te verminderen.
Zonnepanelen en elektrisch verwarmen
Elektrisch verwarmen is ideaal in combinatie met zonnepanelen. Hoe hoger de COP-waarde hoe minder elektriciteit en dus ook hoe minder zonnepanelen nodig zijn. Wil je meer weten over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een bepaald vermogen? Hier vind je hoe je kunt berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.
Laat je adviseren door een ervaren vakman
Of een elektrische CV-ketel of een elektrische warmtepomp voor jou de beste keus is, hangt af van jouw woonsituatie. Soms is de investering in een warmtepomp niet nodig omdat je heel veel zonnepanelen hebt, je huis goed geïsoleerd is of omdat de ruimte niet beschikbaar is.
Vraag gratis offertes aan en ontdek welke manier van verwarmen het best bij jouw wensen past.