Hoe terras verwarmen?

Hoe terras verwarmen?

Danja Molendijk
Product Specialist
clock 16 jun. 2020 09:39

Na een lange, vermoeiende dag de avond doorbrengen op je eigen terras? Dat kan met een terrasverwarmer! Er zijn vele soorten terrasverwarmers. In deze blog leggen we je uit wat de mogelijkheden zijn en hoe je een terras kunt verwarmen.

Waarmee terras verwarmen?

 • Terrasverwarmer
 • Vuurkorf
 • Tuinhaard

Een terrasverwarmer werkt op gas of op elektriciteit. Een vuurkorf en een tuinhaard werken op houtvuur.

Terrasverwarmer kopen?

Welke brandstof je wilt voor jouw terrasverwarmer is een persoonlijke keuze. Gas, elektra en houtvuur terrasverwarmers hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen.

Brandstof terrasverwarmer
Stookkosten
Snelheid
Stookkracht
Bereik
Licht
Dimmen
Gebruikersgemak
Brandgevaar
Gas Laag Opwarmen kost tijd Krachtige verwarmer Verwarmt groot oppervlak Geeft weinig licht Mogelijk in 2 standen: hoog-laag Weinig uitbreidingsmogelijkheden Ja
Elektriciteit Hoog Warmt snel op Minder krachtig dan gas Verwarmt minder groot oppervlak dan gas Geeft licht Mogelijk in meerdere standen Eenvoudig bestuurbaar, veel uitbreidingsmogelijkheden Nee
Houtvuur Laag Opwarmen kost veel tijd Geeft maar beetje warmte Verwarmt klein gedeelte Geeft veel licht Niet mogelijk Geen uitbreiding mogelijk Ja
Verwarmen terras

Wil je een sfeervolle, krachtige terrasverwarmer kopen? Dan is de gas terrasverwarmer iets voor jou. Zorg er wel voor dat je het risico op brand zo klein mogelijk maakt.

Voordelen terrasverwarmer op gas

 • Lage stookkosten
 • Krachtige verwarmer
 • Groot bereik
 • Geeft maar weinig licht
 • Sfeervol

Nadelen terrasverwarmer op gas

 • Opwarming kost tijd
 • Dimmen is nauwelijks mogelijk
 • Niet bruikbaar in gesloten ruimte
 • Brandgevaar
alert
Kies voor een gas terrasverwarmer met omvalbeveiliging!
Bij een gas terras verwarmer met omvalbeveiliging wordt de gastoevoer afgesloten zodra de terrasverwarmer omvalt.

Tips veilig terras verwarmen op gas

 • Plaats de gas terras verwarmer op afstand van brandbare spullen.
 • Zet de terrasverwarmer gas op een stabiele ondergrond/ zorg voor stevige montage.
 • Check de gasslang regelmatig op beschadigingen en houdbaarheid. Vervang de gasslang op tijd.
 • Sla propaanflessen van de terrasverwarmer op aardgas buiten je huis op.
beste terrasverwarmer

Wil je een strakke terrasverwarmer kopen die snel warmte geeft met veel gebruikersgemak? Kies dan voor een elektrische terrasverwarmer. Nadeel van deze tuin verwarmer is dat hij minder krachtig is dan de gas terrasverwarmer.

Voordelen elektrische terrasverwarmer

 • Geeft al snel warmte
 • Gebruikersgemak: uitbreiding mogelijk met afstandsbediening, dimmer, thermostaat, timer en bewegingssensor

Nadelen elektrische terrasverwarmer

 • Hoge stookkosten
 • Duur als er nog geen stroompunt is
 • Minder krachtig dan gasverwarmer
 • Kleiner bereik dan gasverwarmer
 • Geeft veel licht
slimster
Hang een elektrische terras verwarmer niet te hoog op, want dan geeft hij minder warmte
Hang je de elektrische terrasverwarmer te hoog op, dan voel je duidelijk minder warmte. Hoe hoog je de elektrische terrasverwarmer kunt ophangen, hangt af van het vermogen van je terras verwarmer. Een terrasverwarmer 2500 watt kun je op een maximale hoogte van 2,8 meter hangen, een terrasverwarmer 2000 watt op een maximale hoogte van 2,5 meter en een terrasverwarmer 1400/1500 watt op een maximale hoogte van 2,1 meter.

Een vuurkorf of tuinhaard op je terras is zeer sfeervol, maar de terrasverwarmer op houtvuur geeft duidelijk minder warmte dan de andere soorten terrasverwarming.

Voordelen terrasverwarmer houtvuur

 • Goedkoop in aanschaf
 • Sfeervol
 • Lage stookkosten

Nadelen terrasverwarming houtvuur

 • Ontsteken kost tijd
 • Geeft weinig warmte
 • Klein bereik
 • Brandgevaar

Vaste of verplaatsbare terrasverwarmer?

 • Wil je verwarming terras voor 1 vaste plek, dan kun je het beste kiezen voor vaste terrasverwarming (plafondmodel of wandmodel)
 • Wil je verwarming terras voor meerdere plekken? Kies dan voor een verplaatsbare, staande terrasverwarmer óf voor meerdere vaste terrasverwarmers.
Terras verwarming

Een terras verwarmer aan het plafond is alleen mogelijk als je een terrasoverkapping hebt. Deze soort terrasverwarmer is er alleen in de elektrische variant.

Voordeel van een plafond terrasverwarmer is dat hij mooi weggewerkt is, wat een strak en onopvallend resultaat geeft. Nadeel is dat er weinig draaiing mogelijk is, waardoor de warmte naar beneden straalt en er hierdoor een minder groot oppervlak wordt verwarmd dan met een wand terrasverwarmer of staande terrasverwarmer.

Een terrasverwarmer plafond plaats je het beste boven een zitplek. Dat kan bijvoorbeeld boven een tafel zijn, maar ook boven een zithoek. Zo ontvang je de meeste warmte als je op je terras gaat zitten.

Terrasoverkapping incl. verwarmer plaatsen?
Overkapping offertes

Een wand terrasverwarmer bevestig je aan een muur. Voordeel van een wand terrasverwarmer is dat hij weinig plek inneemt en een groot oppervlakte kan verwarmen. Een wand terras verwarmer is alleen verkrijgbaar in de elektrische variant en uiteraard alleen mogelijk bij een muur met een stroomvoorziening.

Groot voordeel van een terras verwarmer staand is dat hij verplaatsbaar is. Zo kun je overal in je tuin een warme plek creëren.

Een terras verwarmer staand is verkrijgbaar in vele soorten en modellen: van een staande terrasverwarmer voor op de grond tot een terrasverwarmer tafelmodel. En van een staande terrasverwarmer op gas tot een staande elektrische terrasverwarmer.

lightbulb
Bescherm je terrasverwarmer met een hoes terrasverwarmer!
Ga je verwarming voor terras kopen, koop er dan direct een hoes terrasverwarmer bij. Hiermee verleng je de levensduur van je terras verwarmer. Een hoes terrasverwarmer beschermd tegen regen en vuil.

In verwarming voor terras wordt vaak infrarood verwarming gebruikt. In dat geval spreek je van infrarood terrasverwarming. Infrarood verwarming voor terras lijkt op zonnewarmte. Infrarood stralen worden, zodra ze tegen een object weerkaatsen omgezet in warmte. Groot voordeel is dat de warmte van een terrasverwarmer infrarood niet verwaait en snel een aangename stralingswarmte geeft. Terras infrarood verwarming is verkrijgbaar in lange en korte golf infrarood verwarming.

Lange golf infrarood terrasverwarming

Een infrarood verwarming terras lange golf heeft enige opwarmtijd nodig, is niet direct warm. De warmte straalt over een lange afstand, de gehele ruimte rondom wordt gelijkmatig verwarmd.

Korte golf infrarood terrasverwarming

Een infrarood verwarming terras met korte golf is direct warm. De warmte straalt over een korte afstand, waardoor alleen de ruimte rondom de terras infrarood verwarming wordt verwarmd.

Voor het bepalen van het type terrasverwarmer moet je letten op het volgende:

 • Oppervlakte terras: Hoe groter het terrasoppervlak hoe sterker de terrasverwarming moet zijn, hoe meer terrasverwarmers je nodig hebt.
 • Geslotenheid terras: Bij een gesloten terras wordt een terrasverwarmer op gas afgeraden en terras verwarming met een lange golf aangeraden. Bij een open terras wordt een terrasverwarmer met korte golf aangeraden.
lightbulb
Ook een terrasverwarmer huren is mogelijk!
Heb je een feestje en heb je daarvoor een terras verwarmer nodig? Dan kun je in plaats van een terrasverwarmer kopen ook kiezen voor een terrasverwarmer huren.
Terrasverwarming veranda?

Waar moet je op letten als je terrasverwarming veranda wilt kopen? Zorg ervoor dat je terrasverwarmer voldoende warmte geeft voor het complete terras onder de overkapping. Voor een gemiddelde overkapping van 3x3,5 meter heb je terrasverwarming 2000 watt nodig. Is jouw veranda gesloten, kies dan voor elektrische terrasverwarming veranda met een lange golf, zodat de warmte gelijkmatig over je veranda wordt verdeeld en er geen kans is op brandgevaar. Voor terras serre verwarming geldt hetzelfde, aangezien er hier ook sprake is van een gesloten terras.

Terras parasol verwarming?

Naast wand, plafond en staande terrasverwarmers heb je ook terrasverwarming die je aan je parasol kunt bevestigen. De parasolverwarming is voorzien van een speciale beugel die je aan de buis van  je parasol kunt bevestigen. Je schuift de terrasverwarmer om de buis en draait hem aan. Voordeel van kiezen voor een terras met parasol verwarming is dat je de terras verwarmer op een hoogte naar wens kunt schuiven. 

Terrasverwarmer camping?

Ben je op zoek naar een terrasverwarmer voor op de camping? Dan kun je het beste kiezen voor een staande terrasverwarmer. Deze is verkrijgbaar in een terrasverwarmer tafelmodel, die je eenvoudig overal mee naartoe kunt nemen.

Er is niet 1 beste terrasverwarmer. Wat voor de 1 een goede terrasverwarmer is, is dat niet voor een ander. Ga je een terrasverwarmer kopen, dan is het belangrijk dat je goed let op waarvoor je hem gaat gebruiken:

 • Voor een klein terras voldoet een kleine terrasverwarmer met een laag vermogen.
 • Voor een groot terras heb je een grotere terrasverwarmer met hoger vermogen nodig of meerdere terras verwarmers.

Wil je op meerdere plekken in je tuin een terras verwarmen of een terrasverwarmer voor op de camping? Dan kies je voor een verplaatsbare staande terrasverwarmer. Een gesloten terras heeft elektrische, lange golf terrasverwarming nodig en een open terras korte golf terrasverwarming. En dan is er nog jouw persoonlijke voorkeur voor elektrische terrasverwarming of terrasverwarming op gas. Of kies je voor een sfeervolle vuurkorf of houthaard?

Terrasverwarmer onder overkapping

Wil je een terrasoverkapping plaatsen en er direct terrasverwarming bij laten monteren? Vraag dan gratis terrasoverkapping offertes aan via Slimster en laat je nieuwe overkapping inclusief verwarming plaatsen.