Javascript is disabled, features may not work
Convectiewarmte en stralingswarmte: wat is het verschil?

Convectiewarmte en stralingswarmte: wat is het verschil?

Norma Lock
Product Specialist
clock 14 dec. 2021 10:55

Bij de meeste mensen hangt thuis een radiator aan de wand. Wist je dat er ook andere manieren zijn om je huis te verwarmen? Stralingswarmte door infrarood verwarming is in opkomst. De bekende radiator werkt vooral door convectiewarmte. Kun je het verschil voelen? En is het een beter dan het ander?

3 manieren hoe warmte verspreidt

 1. door convectie;
 2. door straling;
 3. door geleiding.

Convectiewarmte is verwarmde lucht. Lucht gaat langs een warmtebron waardoor het opwarmt. Warme lucht stijgt op en verspreidt zich door de ruimte. Warme lucht blijft hangen tot het afkoelt. Afgekoelde lucht zakt naar beneden.

Stralingswarmte warmt de lucht niet op, maar wel de voorwerpen of personen waarnaar warmtegolven gaan. Het is net als de warmte van de zon op een koude winterdag. De zon schijnt en de warmte voel je meteen, zelfs voordat de lucht warm is. Stralingswarmte en warmte straling is hetzelfde.

Hoe merk je het verschil tussen stralings- en convectiewarmte?

Verwarmde lucht (convectiewarmte) zweeft door de ruimte. Omdat lucht opwarmt en afkoelt is in de ruimte tegelijk een warme en koude temperatuur aanwezig. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je koude voeten hebt, terwijl de bovenkant van je lichaam wel warm is. Stralingswarmte warmt een persoon of voorwerp op. Je voelt de warmte van top tot teen.

Stralingswarmte of convectiewarmte, wat is beter?

Welk soort warmte het best is voor jouw situatie hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld: hoe hoog is de ruimte? Hoe goed is er geisoleerd? Welk soort warmte vind je prettig? Wat is je budget? Hieronder lees je over de voor- en nadelen van stralings- en convectiewarmte.

De voordelen van convectiewarmte

 • Radiatoren en convectoren zijn goedkoper dan infrarood panelen.

De nadelen van convectiewarmte

 • Het is minder efficiënt dan stralingswarmte. Het duurt lang voordat een ruimte met hoge plafonds een fijne temperatuur heeft.
 • Je kunt last hebben van koude voeten omdat warme lucht opstijgt en koude lucht laag blijft.
 • Doordat de lucht steeds door de ruimte circuleert, vliegen ook stofdeeltjes door de ruimte. Dat is ongezond.
uitleg werking convectiewarmte

De voordelen van stralingswarmte

 • Stralingswarmte voorkomt verspilling van warmte; je voelt de warme temperatuur direct.
 • Het paneel geeft gelijk de warmtegraad af die jij instelt.
 • Het verwarmt je helemaal, dat voelt comfortabel.
 • Stof blaast niet door de ruimte en dat vinden mensen met een allergie prettig.

De nadelen van stralingswarmte

 • Hoe verder je vanaf de bron staat, hoe kouder de temperatuur is.
 • Het heeft meer tijd nodig om de omgeving op te warmen.
 • Kosten infrarood zijn hoger dan de kosten van radiatoren of convectoren.
uitleg werking stralingswarmte
Warmtebron
Convectiewarmte
Stralingswarmte
Radiator 50 - 75% 25 - 50%
Convector 90% 10%
Infraroodverwarming 10% 90%

Infrarood verwarming

Infrarood panelen (IR) geven vooral stralingswarmte af. Je kunt het gebruiken als infrarood vloerverwarming of verwarming voor de ruimte. Met panelen in de vloer of aan het plafond staan er tussen jou en het paneel geen voorwerpen die de warmte kunnen blokkeren. Infrarood warmte ervaren veel mensen als prettig omdat het je van top tot teen verwarmt.

Radiatoren en convectoren geven allebei stralingswarmte en convectiewarmte af. Soms wordt een convector ook wel een convectie radiator of convectieverwarming genoemd. Hieronder lees je het verschil uitgelegd.

Hoe werkt een radiator?

Een CV-ketel of warmtepomp verwarmt water en stuurt dit door de leidingen naar de radiator. Het hete water loopt door de buizen van de radiator. Het staal of aluminium van de radiator warmt op en verwarmt daarmee de koude lucht om de radiator heen. Een radiator die aanstaat voelt heet. De temperatuur van de omringende lucht is warm.

Hoe werkt een convector?

Een convector zuigt koude lucht aan de onderkant aan. Kleine lamellen om de verwarmingsbuis zorgen voor contact met de omringende lucht. Convectoren zijn vaak van lichter materiaal dan radiatoren. Het is minder heet om aan te raken dan een radiator. Wanneer je een convector uitzet, gloeit het niet meer na. Ze zijn duurder dan radiatoren.

Overzicht verschil radiator en convector

Radiator
Convector
Materiaal staal of aluminum staal, aluminium, polyester
Temperatuur heet veilige aanraak warmte
Prijs + ++
Soort warmte convectie- en stralingswarmte meer convectiewarmte
Afkoeltijd duur langer gaat sneller

Radiatoren of convectoren, wat is beter?

Een convector reageert sneller op wat je instelt dan een radiator. Daarmee geeft een convector het snelst de gewenste temperatuur in de ruimte. Een convector werkt prettig en efficiënt. Heb je kinderen in huis? Dan is een convector een veilige keus. Ze kunnen de verwarming zonder gevaar voor verbranding aanraken.

Wil je jouw CO2 voetafdruk verkleinen door je huis duurzaam te verwarmen? Dat kan bijvoorbeeld met gasloos wonen. Zowel stralingswarmte als convectiewarmte kun je aanvoeren met electriciteit. Door stroom op te wekken met zonnepanelen kies je voor een duurzame oplossing.

Hoe werkt een thermostaat?

In een thermostaat zit een sensor. Deze sensor meet hoe warm het is in de ruimte. Is de temperatuur kouder dan jij hebt ingesteld? Dan stuurt de thermostaat een seintje naar de CV-ketel of andere warmtebron, zodat deze aangaat. Is de temperatuur goed? Dan krijgt de CV-ketel een seintje dat het kan stoppen met verwarmen.

Hoe regelt een thermostaat de warmte van een radiator?

Een radiator heeft een radiatorkraan. Draai je deze open, dan is het warm. Draai je de kraan dicht, dan is het koud. Jouw radiator kan ook een thermostatische kraan hebben. Hierin zit een vloeistof dat door de temperatuur van de omgeving uitzet of krimpt. Daarmee bedient het vloeistof de radiatorkraan. Gebruik je een thermostaat? Dan laat je de radiatorkraan open staan zodat de thermostaat de temperatuur kan bepalen. 

Hoe regelt een thermostaat de warmte van een convector?

Je kunt met de knop van de convector bepalen of je de verwarming aan of uit zet. Wil je dat een thermostaat de temperatuur regelt? Zet dat de convector open. De thermostaat geeft een seintje door aan de CV-ketel die de temperatuur van de convector bepaalt. Lees hier het verschil tussen een radiator en een convector.

Hoe regelt een thermostaat de warmte van een infraroodpaneel?

Een thermostaat meet de temperatuur met een sensor. Is de ruimte kouder dan de ingestelde temperatuur? Dan geeft de thermostaat een sein aan het verwarmingspaneel om warmte af te geven. Zo brandt een infraroodpaneel alleen wanneer dat nodig is. Dat bespaart energie.

Meer informatie?

Gasloos wonen: waarom is dit nodig en hoe doe je dat? Als je van het gas af wilt, zijn er verschillende stappen nodig om dit te bereiken. Welke stappen dit zijn, is afhankelijk van de huidige situatie van de woning en jouw wensen.

Gasloos wonen

Huis laten verwarmen door stralingswarmte?

Wil je je woning verwarmen met stralingswarmte door infrarood verwarming? Vraag dan vrijblijvend infrarood offertes aan en laat stralingswarmte door infrarood plaatsen door een ervaren vakman. Vergelijk bedrijven die werken in jouw regio en kies de beste deal.

Gratis offertes