Convectiewarmte en stralingswarmte: wat is het verschil?

Convectiewarmte en stralingswarmte: wat is het verschil?
Norma Lock
Norma Lock
Product Specialist
4 minuten

Bij de meeste mensen hangt thuis een radiator aan de wand. Wist je dat er ook andere manieren zijn om je huis te verwarmen? Stralingswarmte door infrarood verwarming is in opkomst. De bekende radiator werkt vooral door convectiewarmte. Kun je het verschil voelen? En is het een beter dan het ander?

3 manieren hoe warmte verspreidt

 1. door convectie;
 2. door straling;
 3. door geleiding.

Wat is convectiewarmte?

Convectiewarmte is verwarmde lucht. Lucht gaat langs een warmtebron waardoor het opwarmt. Warme lucht stijgt op en verspreidt zich door de ruimte. Warme lucht blijft hangen tot het afkoelt. Afgekoelde lucht zakt naar beneden.

Wat is stralingswarmte?

Stralingswarmte warmt de lucht niet op, maar wel de voorwerpen of personen waarnaar warmtegolven gaan. Het is net als de warmte van de zon op een koude winterdag. De zon schijnt en de warmte voel je meteen, zelfs voordat de lucht warm is. Stralingswarmte en warmte straling is hetzelfde.

Hoe merk je het verschil tussen stralings- en convectiewarmte?

Verwarmde lucht (convectiewarmte) zweeft door de ruimte. Omdat lucht opwarmt en afkoelt is in de ruimte tegelijk een warme en koude temperatuur aanwezig. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je koude voeten hebt, terwijl de bovenkant van je lichaam wel warm is. Stralingswarmte warmt een persoon of voorwerp op. Je voelt de warmte van top tot teen.

Stralingswarmte of convectiewarmte, wat is beter?

Welk soort warmte het best is voor jouw situatie hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld: hoe hoog is de ruimte? Hoe goed is er geisoleerd? Welk soort warmte vind je prettig? Wat is je budget? Hieronder lees je over de voor- en nadelen van stralings- en convectiewarmte.

De voordelen van convectiewarmte

 • Radiatoren en convectoren zijn goedkoper dan infrarood panelen.

De nadelen van convectiewarmte

 • Het is minder efficiënt dan stralingswarmte. Het duurt lang voordat een ruimte met hoge plafonds een fijne temperatuur heeft.
 • Je kunt last hebben van koude voeten omdat warme lucht opstijgt en koude lucht laag blijft.
 • Doordat de lucht steeds door de ruimte circuleert, vliegen ook stofdeeltjes door de ruimte. Dat is ongezond.
uitleg werking convectiewarmte

De voordelen van stralingswarmte

 • Stralingswarmte voorkomt verspilling van warmte; je voelt de warme temperatuur direct.
 • Het paneel geeft gelijk de warmtegraad af die jij instelt.
 • Het verwarmt je helemaal, dat voelt comfortabel.
 • Stof blaast niet door de ruimte en dat vinden mensen met een allergie prettig.

De nadelen van stralingswarmte

 • Hoe verder je vanaf de bron staat, hoe kouder de temperatuur is.
 • Het heeft meer tijd nodig om de omgeving op te warmen.
 • Kosten infrarood zijn hoger dan de kosten van radiatoren of convectoren.
uitleg werking stralingswarmte

Soort warmte per warmtebron

Warmtebron Convectiewarmte Stralingswarmte
Radiator 50 - 75% 25 - 50%
Convector 90% 10%
Infraroodverwarming 10% 90%

Infrarood verwarming

Infrarood panelen (IR) geven vooral stralingswarmte af. Je kunt het gebruiken als infrarood vloerverwarming of verwarming voor de ruimte. Met panelen in de vloer of aan het plafond staan er tussen jou en het paneel geen voorwerpen die de warmte kunnen blokkeren. Infrarood warmte ervaren veel mensen als prettig omdat het je van top tot teen verwarmt.

Convector vs radiator

Radiatoren en convectoren geven allebei stralingswarmte en convectiewarmte af. Soms wordt een convector ook wel een convectie radiator of convectieverwarming genoemd. Hieronder lees je het verschil uitgelegd.

Hoe werkt een radiator?

Een CV-ketel of warmtepomp verwarmt water en stuurt dit door de leidingen naar de radiator. Het hete water loopt door de buizen van de radiator. Het staal of aluminium van de radiator warmt op en verwarmt daarmee de koude lucht om de radiator heen. Een radiator die aanstaat voelt heet. De temperatuur van de omringende lucht is warm.

Hoe werkt een convector?

Een convector zuigt koude lucht aan de onderkant aan. Kleine lamellen om de verwarmingsbuis zorgen voor contact met de omringende lucht. Convectoren zijn vaak van lichter materiaal dan radiatoren. Het is minder heet om aan te raken dan een radiator. Wanneer je een convector uitzet, gloeit het niet meer na. Ze zijn duurder dan radiatoren.

Overzicht verschil radiator en convector

Radiator Convector
Materiaal staal of aluminum staal, aluminium, polyester
Temperatuur heet veilige aanraak warmte
Prijs + ++
Soort warmte convectie- en stralingswarmte meer convectiewarmte
Afkoeltijd duur langer gaat sneller

Radiatoren of convectoren, wat is beter?

Een convector reageert sneller op wat je instelt dan een radiator. Daarmee geeft een convector het snelst de gewenste temperatuur in de ruimte. Een convector werkt prettig en efficiënt. Heb je kinderen in huis? Dan is een convector een veilige keus. Ze kunnen de verwarming zonder gevaar voor verbranding aanraken.

Wat is duurzamer convectiewarmte of stralingswarmte?

Wil je jouw CO2 voetafdruk verkleinen door je huis duurzaam te verwarmen? Dat kan bijvoorbeeld met gasloos wonen. Zowel stralingswarmte als convectiewarmte kun je aanvoeren met electriciteit. Door stroom op te wekken met zonnepanelen kies je voor een duurzame oplossing.

Meer informatie?

Meer informatie?

Gasloos wonen: waarom is dit nodig en hoe doe je dat? Als je van het gas af wilt, zijn er verschillende stappen nodig om dit te bereiken. Welke stappen dit zijn, is afhankelijk van de huidige situatie van de woning en jouw wensen.
Gasloos wonen

Huis laten verwarmen door stralingswarmte?

Convectiewarmte en stralingswarmte: wat is het verschil?

Wil je je woning verwarmen met stralingswarmte door infrarood verwarming? Vraag dan vrijblijvend infrarood offertes aan en laat stralingswarmte door infrarood plaatsen door een ervaren vakman. Vergelijk bedrijven die werken in jouw regio en kies de beste deal.