Ruziënde koppels: het huishouden, seks, opvoeding en de thermostaat als twistpunten

Ruziënde koppels: het huishouden, seks, opvoeding en de thermostaat als twistpunten
Marvin Grouw
Content Manager
2 minuten

AMERSFOORT - Nederlandse stellen ruziën het meest over de verdeling van huishoudelijke taken. Een op de zes koppels noemt dit onderwerp als het voornaamste twistpunt. Niet geheel verrassend staan ook de aandacht voor elkaar en het uitgavenpatroon hoog op de lijst. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl onder 2000 Nederlanders. Opvallender is daarnaast wellicht dat ruim een op de vijftien koppels hoofdzakelijk bakkeleit over seks. Een op de tien maakt bovendien vooral ruzie over de opvoeding van de kinderen.

De top-3 ruziethema’s komt volgens Slimster niet uit de lucht vallen. Hoe vouw je nou de was op, wie moet er koken, is het niet eens tijd om te stofzuigen: menig stel zal zich hierin herkennen. Dat geldt ook voor de vragen “zou je mij niet eens wat meer aandacht geven?” en “kan het niet wat minder?” met betrekking tot geld uitgeven. Het huishouden, de relatie en geldzaken vormen in 42 procent van de relaties de voornaamste ruzie-onderwerpen. 18 procent van de ondervraagden geeft aan eigenlijk nooit ruzie te maken.

Seksuele spanning

Voor een op de vijftien koppels (6,7%) is seks het voornaamste onderwerp van meningsverschillen. Met name dertigers ervaren dit als een gevoelig onderwerp. Aan de andere kant van het spectrum hebben zestigplussers hier minder vaak meningsverschillen over. Regionaal gezien spant Limburg de kroon in meningsverschillen over seks, terwijl Drenten zich hier nauwelijks druk om maken. In Drenthe wordt daarentegen vooral een tekort aan aandacht voor elkaar ervaren.

Uitdagingen in opvoeding en huishouden

Verder noemt een op de tien koppels (9,8%) de opvoeding van de kinderen als voornaamste ruziethema, met een piek bij ouders tussen de 40 en 49 jaar. Logisch volgens Slimster, want in die levensfase krijgen we vaak met puberende kids te maken en hoe ga je daar nu toch mee om? Vooral Drentse, Friese en Limburgse stellen verschillen hierover vaak van mening.

De eeuwige thermostaatdiscussie

Een ander belangrijk thema is, zeker in een tijd met gestegen energieprijzen, de temperatuur in huis. De instelling van de thermostaat zorgt bij ruim vier procent van de huishoudens zelfs voor de meeste spanningen. Vooral vijftigers lijken hier gevoelig voor te zijn. Op regionaal niveau zijn de verschillen echter nog veel groter. De provincie Groningen springt er duidelijk uit: bijna 12 procent van de Groningse stellen maakt het meest ruzie over de thermostaat. Inwoners van Flevoland, waar de huizen relatief nieuw en goed geïsoleerd zijn, kibbelen hierover daarentegen zelfden.

Communicatie

Volgens Marvin Grouw van Slimster bevestigt het onderzoek het belang van communicatie: "Of het nu gaat om gevoeligheden rond seks, de opvoeding van kinderen, of de temperatuur in huis, de kern is altijd een open dialoog. Goede communicatie is essentieel voor een harmonieuze relatie en huishouden."

Regionale en leeftijdsgebonden verschillen

Bekijk hieronder de verschillen tussen de verschillende provincies en leeftijdsgroepen: