Pascal van de Beek
Product Specialist
3 minuten

Heb je een zwembad en wil je deze ook in de herfst en winter blijven gebruiken? Of wil je het zwembadwater gewoon ook in de zomer op een aangename temperatuur hebben? Je zwembad verwarmen kan op verschillende manieren. Wat is de beste manier van zwembadverwarming voor jou? We geven je 6 mogelijkheden!

Wil je je zwembad verwarmen met een warmtepomp? Dit werkt zelfs onder het vriespunt. Het is een effectieve manier waarmee je energiezuinig je water verwarmt. De meeste warmtepompen gaan bij de gewenste temperatuur op stand-by, maar sommige kunnen de watertemperatuur op peil houden.

Meer informatie?
Warmtepomp zwembad
hoe kun je een zwembad verwarmen

Je zwembad verwarmen met een zonneboiler is ook een milieuvriendelijke en energiezuinige optie. Door de zonneboiler rechtstreeks aan te sluiten op je zwembad heb je geen aparte boiler of voorraadvat nodig. Zorg er wel voor dat de zonneboiler geschikt is voor gechloreerd zwembadwater, niet elke zonneboiler geschikt is om je zwembad te verwarmen.

Meer informatie?
Zonneboiler zwembad
hoe zwembad verwarmen

Een derde optie is je zwembad milieuvriendelijk opwarmen met zonnepanelen. Echter is het af te raden om je zwembad te verwarmen met zonnepanelen, aangezien het een van de duurste manieren is en lang duurt. Het is aantrekkelijker om je zwembad te verwarmen met een zonneboiler of warmtepomp.

Je kunt je zwembad het snelst verwarmen met elektrische verwarming. Elektrische verwarming is vrijwel altijd geluidloos en vrij compact van formaat. Het enige nadeel is dat elektrische verwarming minder energiezuinig is dan de bovenstaande opties.

hoe snel zwembad verwarmen

Een zwembad opwarmen met een warmtewisselaar is ook een optie, waardoor je het hele jaar door van een warm zwembad kunt genieten. Een warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte zichzelf verplaatst tussen verschillende systemen. Een warmtewisselaar kan je aansluiten op:

De meest eenvoudige en goedkoopste manier is je zwembad verwarmen met een houtkachel. Een houtkachel zorgt ervoor dat de watertemperatuur met 10°C per uur stijgt. Nadeel is dat je geen maximum temperatuur kunt instellen, de kachel blijft stoken.

Zwembad verwarmen: goed afdekken en warm houden

Heb je zwembadverwarming? Dan is het allereerst zaak om geen warmte te verliezen. 's Nachts je zwembad afdekken is een goede manier om te besparen op de stookkosten, je zwembad blijft langer op temperatuur.

zwembadverwarming

Zwembad duurzaam verwarmen door vakman?

Wil je je zwembad duurzaam verwarmen? Dan kun je het beste gaan voor een warmtepomp, zonnepanelen of zonneboiler. Via Slimster kom je gemakkelijk in contact met vakmannen die je helpen bij de zwembadverwarming installatie. Vraag vrijblijvend offertes op en vergelijk deze slim op prijs-kwaliteitverhouding.

Veelgestelde vragen over zwembad verwarming

Hoe lang duurt het verwarmen van een zwembad met warmtepomp?

Afhankelijk van de zwembad grootte en buitentemperatuur, duurt het ongeveer 2 tot 5 dagen tot het zwembad 28 graden is door een warmtepomp.

Hoe lang duurt het verwarmen van een zwembad met zonne-energie?

Afhankelijk van de zwembad grootte en buitentemperatuur, duurt het ongeveer 5 tot 20 dagen totdat het zwembad 25 graden is door een zonneboiler of zonnepanelen.

Hoe lang duurt het verwarmen van een zwembad met elektrische verwarming?

Afhankelijk van de zwembad grootte en buitentemperatuur, duurt het ongeveer 2 tot 7 dagen tot je zwembad 25 graden is door elektrische verwarming.

Hoe lang duurt het verwarmen van een zwembad met houtkachel?

Afhankelijk van de zwembad grootte en buitentemperatuur, duurt het ongeveer 3 uur totdat je zwembad 28 graden is.

Zonnepanelen plaatsen?
Warmtepomp plaatsen?
Zonneboiler plaatsen?
CV-ketel plaatsen?