Zwembadverwarming via zonneboiler

Heb je een zwembad in jouw tuin en wil je deze op een goedkope en energiezuinige manier verwarmen? Zwembadwater verwarmen via een zonneboiler is een ideale en duurzame oplossing.

 • Milieuvriendelijk
 • Energiezuinig zwembad verwarmen
 • Subsidie mogelijk
 • Niet altijd (genoeg) zonnewarmte
 • Flinke investering

Voor het verwarmen van zwembadwater heb je geen aparte boiler of voorraadvat nodig, je kunt de zonnecollectoren laten aansluiten op de pomp en het zwembad. Maar wat zijn de kosten van zonnecollectoren voor je zwembad? Er zijn verschillende soorten collectoren te gebruiken voor je zwembad. Laat je vrijblijvend adviseren door een installateur over de beste optie voor jouw zwembad.

Algemene prijzen weten?
Zonneboiler prijzen
zwembad verwarmen zonneboiler

Hoe laat je een zonnecollector op het zwembad aansluiten? Het zwembadwater kan op 2 manieren worden verwarmd met behulp van een zonneboiler:

 • het water gaat via leidingen naar een verwarmingselement
 • de warmte komt via leidingen naar het zwembadwater

Zwembadwater gaat naar verwarmingselement

Het zwembadwater stroomt door het zonneboiler systeem en wordt het zwembad in- en uitpompt. Er zijn 2 buizen: ‘water IN’ en ‘water UIT’. Dit systeem staat los van eventuele andere toepassingen van de zonneboiler, zoals de vloerverwarming. De uitgaande waterleiding is met een filter verbonden, waardoor vuil en bladeren gefilterd worden voordat het water het verwarmingselement van de boiler bereikt.

Water in zwembad verwarmen

Bij deze optie blijft het zwembadwater in het zwembad en komt de warmte naar het water toe. Dit gebeurt met behulp van verwarmde vloeistof die via leidingen wordt rondgepompt om het zwembad, maar ook andere delen in je woning te verwarmen.

zonnecollectoren zwembad

Er zijn verschillende soorten zonnecollectoren geschikt om een zwembad te verwarmen. Deze collectoren kun je op je dak laten installeren, maar er zijn ook opties om naast het zwembad te plaatsen.

Zonnecollector koepel

Deze zonnecollectoren nemen weinig ruimte in beslag, maar het rendement is vrij hoog. Met één koepel kan je tot 5000 liter zwembadwater verwarmen.

Zonnecollector matten

Je kunt ook kiezen voor matten die de zonnewarmte gebruiken om het zwembad te verwarmen. Deze matten zijn doorgaans gemaakt van EPDM.

Vlakkeplaat- of vacuümbuiscollector

Dit zijn de standaard zonnecollectoren die onderdeel zijn van de volledige zonneboilers. Met deze collectoren kan je niet alleen het zwembadwater verwarmen, maar ook het water in je woning.

Hoeveel oppervlakte zonnecollectoren heb je nodig?

 • Gemiddeld 50 - 80% van het zwembadoppervlakte

Je wilt natuurlijk voldoende zonnecollectoren installeren om al het zwembadwater te verwarmen. Het aantal collectoren is afhankelijk van de inhoud van je zwembad. Ook speelt het type zonnecollector hierbij een rol.

In het Nederlandse klimaat lukt het bijna niet om je zwembad volledig te verwarmen met zonnewarmte. Toch lukt het wel om het water grotendeels te verwarmen, met behulp van de juiste zonnecollectoren. Hoeveel zonnecollectoren heb je dan nodig? Vraag gratis zonneboiler offertes aan bij Slimster en laat je adviseren door ervaren installateurs.

Vraag gratis zonnecollector offertes aan en kom in contact met 3 installateurs die in jouw regio actief zijn. Deze installateurs kunnen je vrijblijvend adviseren over de beste mogelijkheden voor jouw duurzame zwembadverwarming. Je vergelijkt de installateurs op prijs en kwaliteit, en beslist zelf wie jouw collectoren gaat plaatsen.

Direct 230 zonneboiler installateurs vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal