Wat verbruikt een wasdroger?

Wat verbruikt een wasdroger?

Wat verbruikt een wasdroger? Een belangrijke vraag, want de meeste kosten van een wasdroger komen voort uit het verbruik. Je koopt al een nieuwe wasdroger vanaf zo’n € 300.

Maar een wasdroger gebruikt behoorlijk wat energie. Daarom is het verstandig om goed op het energieverbruik van je nieuwe droger te letten: dit kan je over meerdere jaren een heleboel geld besparen.

Op deze pagina vertellen we je precies hoe je kunt achterhalen wat jouw wasdroger verbruikt, welke type droger het minste verbruikt, hoe je het verbruik van je wasdroger kunt verminderen en wanneer je je droger het beste kunt vervangen.

slimster
Bij Slimster vergelijken we al sinds 2011 wasdrogers. Filter op tientallen factoren, zoals energieklasse, vulgewicht en geluidsniveau, om snel jouw beste deal voor een energiezuinige wasdroger te vinden.

In het kort: het verbruik van je wasdroger

 • Een wasdroger verbruikt stroom
 • Een warmtepompdroger is het meest zuinige type wasdroger, maar deze is wel wat duurder in aanschaf
 • Toch kun je deze hogere aanschafprijs vaak terugverdienen met je verbruikskosten
 • Je vergelijkt het verbruik van verschillende wasdrogers het makkelijkste met het energielabel en het beste met de handleiding erbij
 • Zelf kun je het één en ander doen om het verbruik van je wasdroger terug te dringen
Op zoek naar de beste zuinige wasdroger?
Beste wasdrogers

Wat verbruikt een wasdroger?

Een wasdroger verbruikt stroom. Hoeveel stroom jouw wasdroger precies verbruikt, dat hangt af van onder meer het type, het merk en het vulgewicht van de droger.

Kijk op het energielabel

De makkelijkste manier om het verbruik van je wasdroger te controleren, is door op het energielabel te kijken.

Elke droger heeft een energielabel, waarop precies staat aangegeven wat het apparaat verbruikt in kWh per jaar (bij gebruik van een standaard katoenprogramma). Zo kun je het verbruik van verschillende wasdrogers goed met elkaar vergelijken.

De labels voor wasdrogers lopen van A+++ tot B. Een droger met een lager label dan B mag niet meer geproduceerd worden, maar je kunt er nog wel één tegenkomen in onze vergelijker. De bestaande voorraad mag namelijk nog wel verkocht worden.

Wil je een compleet beeld van het verbruik van een wasdroger en alle programma’s met elkaar vergelijken? Kijk dan in de handleiding, hierin vind je achterin vaak een tabel met verbruiksgegevens voor verschillende programma’s.

 • Het energielabel van een nieuwe droger varieert van A+++ tot B

Verbruik aan stroom

Een wasdroger gebruikt alleen stroom om je was te drogen. Afhankelijk van het type droger wordt er een verwarmingselement gebruikt (bij een condensdroger) of een pomp met koelmiddel (bij een warmtepompdroger).

 • Een wasdroger verbruikt tussen de 0,85 kWh en 2,85 kWh per droogbeurt.

Wat verbruiken de verschillende typen drogers?

Er zijn drie typen drogers op de markt: condensdrogers, afvoerdrogers en warmtepompdrogers. Een condensdroger en een afvoerdroger werken beide met een verwarmingselement dat warm wordt. Een warmtepompdroger werkt met een vloeibaar koelmiddel in een pomp.

Een warmtepompdroger is het meest energiezuinig en een condensdroger is over het algemeen het minst energiezuinig. In de tabel hieronder zie je de energiekosten per type droger, berekend bij een kWh-prijs van 70 cent/kWh.

Type droger Aanschafprijs Energiekosten (na 12 jaar) Totale kosten (na 12 jaar)
Warmtepompdroger A+++ € 800 € 1100 € 1900
Warmtepompdroger A++ € 750 € 1400 € 2150
Warmtepompdroger A+ € 600 € 1800 € 2400
Condensdroger B € 450 € 3400 € 3850
Luchtafvoerdroger C € 350 € 3800 € 4150

Wat verbruikt een condensdroger?

Een condensdroger komt vrijwel altijd in energielabel B terecht en verbruikt gemiddeld 2,65 kWh per droogbeurt.

Wat verbruikt een afvoerdroger?

Erg zuinige afvoerdrogers bestaan niet. Ook deze drogers komen altijd in energielabel B of zelfs energielabel C terecht. Het gemiddelde verbruik van een luchtafvoerdroger is 2,85 kWh per droogcyclus.

Wat verbruikt een warmtepompdroger?

De warmtepompdroger is de meest energiezuinige wasdroger. Afhankelijk van het energielabel verbruikt een warmtepompdroger tussen de 0,85 kWh en 1,40 kWh per droogcyclus.

Wat verbruikt een wasdroger per keer?

Per keer verbruikt een wasdroger tussen de 0,85 kWh en 2,85 kWh. In de tabel hieronder hebben we het stroomverbruik per droogbeurt en het energieverbruik per jaar voor je op een rij gezet. Ook hier rekenen we met een stroomprijs van 70 eurocent per kilowattuur.

Type droger Stroomverbruik per droogbeurt Stroomverbruik per jaar Energiekosten per jaar
Warmtepompdroger A+++ 0,85 kWh 136 kWh € 95
Warmtepompdroger A++ 1,10 kWh 176 kWh € 123
Warmtepompdroger A+ 1,40 kWh 224 kWh € 157
Condensdroger B 2,65 kWh 424 kWh € 297
Luchtafvoerdroger C 2,85 kWh 456 kWh € 319
Let op; de stroomprijs die jij betaalt kan afwijken van het voorbeeld dat wij op deze pagina gebruiken. Voor de concrete kosten kun je jouw huidige stroomprijs per kWh gebruiken op de plaats van de 70 eurocent die wij hanteren.

Wat verbruikt een wasdroger per jaar?

Het jaarverbruik van een wasdroger is afhankelijk van het type droger en van de hoeveelheid was die jij per jaar droogt. Als je alleen woont, gebruik je een wasdroger misschien één keer per week, terwijl een groot gezin het apparaat misschien wel zeven keer per week laat draaien.

Gemiddeld wordt een wasdroger 160 keer per jaar gebruikt, dat is ongeveer drie keer per week. We nemen dit dan ook als gemiddelde om het jaarverbruik van een droger uit te rekenen. Als gemiddelde nemen we per droogbeurt een verbruik van 1,4 kWh (energielabel A+).

 • 160 x 1,4 kWh = 224 kWh per jaar

Wat kost een droogbeurt?

Met het gemiddelde verbruik in kWh kunnen we ook de kosten van een droogbeurt uitrekenen. Hierbij gaan we uit van een stroomprijs € 0,70 per kWh.

Gerekend met deze tarieven kost een droogbeurt gemiddeld:

 • 1,4 kWh x € 0,70 = € 0,98

Wat kost een wasdroger per jaar?

Het jaarverbruik van een wasdroger is afhankelijk van het exacte type droger, de hoeveelheid droogbeurten en een aantal andere factoren. In de tabel onder het kopje ‘Wat verbruikt een wasdroger per keer?’ kun je zien hoeveel het gebruik van een droger met verschillende energielabels per jaar gemiddeld kost.

Zelf kun je dit ook uitrekenen aan de hand van het verbruik van jouw droger, het aantal droogbeurten per jaar en de huidige stroomprijs. HIeronder zie je een voorbeeldberekening. We hanteren hierbij een stroomprijs van € 0,70 per kWh en een verbruik van 1,4 kWh per droogbeurt, bij 160 droogbeurten per jaar.

 • 160 x (1,4 kWh x € 0,70 ) = € 156,80

Deze berekening is een gemiddelde. Het kan zijn dat jouw droger minder verbruikt, of juist veel meer.

stroomverbruik wasdroger

Tip: kijk in de handleiding voor het exacte verbruik

Bij veel drogers vind je in de handleiding een verbruikstabel. Hierin staat precies hoeveel kWh de wasdroger gebruikt bij elk droogprogramma. Ook wordt erbij aangegeven met welke centrifugeerstand van de wasmachine tot dit verbruik is gekomen. Want: hoe droger de was in uit de wasmachine komt, hoe minder energie het de droger kost om het helemaal droog te krijgen.

Wil je de handleiding inzien van een specifiek model? Dan kun je kijken op gebruikershandleidingen.com voor een handleiding van de meeste merken en modellen. Zo kun je al voor je tot aankoop overgaat precies zien wat jouw nieuwe wasdroger verbruikt.

Tips om te besparen op het verbruik van de wasdroger

Door op de juiste manier met je wasdroger om te gaan kun je energie en geld besparen. We delen hier onze beste bespaartips met je.

Hang de was buiten

Een drooglijn of een wasrek in de zon is nog altijd de meest energiezuinige wasdroger. Hang als het kan je was dus gewoon lekker buiten! Binnen kun je de was trouwens ook prima uithangen, zorg dan wel dat je goed ventileert.

Centrifugeer maximaal in de wasmachine

Centrifugeer je was maximaal in de wasmachine. Dan komt het er droger uit en kost het je wasdroger dus minder energie om de was helemaal te drogen. Centrifugeren kost namelijk minder energie dan drogen in de droger.

Koop geen was-droog-combinatie

Een was-droog-combinatie verbruikt per definitie meer energie dan een losse wasmachine en droger.

Kies een trommelgrootte die past bij je huishouden

De meest efficiënte droger voor jou heeft een trommelgrootte die past bij jou huishouden. Anders doe je te weinig was in een te grote trommel of je moet de droger teveel laten draaien. Hoe groot is jouw gemiddelde was? Dat is de trommelgrootte die je nodig hebt.

Volgens De Consumentenbond kun je deze schattingen aanhouden voor het vulgewicht dat bij jouw huishouden past:

Vulgewicht wasmachine en wasdroger
Neem een wasdroger met dezelfde trommelgrootte als je wasmachine, dan kan alle was uit de machine ook in de droger.

Doe de wasdroger zo vol mogelijk

Een volle droogtrommel is het meest efficiënt qua energieverbruik. Voorkom dus dat je halfvolle droogtrommels laat draaien en onnodig energie gebruikt.

Maak de condensor schoon

Heb je een warmtepompdroger? Maak dan de condensor regelmatig schoon. Lees de gebruiksaanwijzing van jouw apparaat om te controleren of dit nodig is (sommige machines doen het zelf) en hoe je het aanpakt.

Houd het pluizenfilter schoon

Een vies pluizenfilter maakt de droger minder effectief en geeft bovendien kans op storingen. Maak het pluizenfilter daarom regelmatig schoon.

Droog op de energie van je zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Gebruik dan de energie die je opwekt direct voor je wasdroger. Als je de droger aanzet terwijl de zon schijnt, minimaliseer je zo de kosten voor het gebruik van je wasdroger.

Droog tijdens daluren

Heb je een energiecontract met dal- en piekuren? Dan loont het om de droger aan te zetten tijdens daluren, zodat je minder voor de gebruikte energie betaalt. Tenzij je zonnepanelen hebt natuurlijk, dan is het nog altijd goedkoper om de droger aan te zetten als de zon schijnt.

besparen verbruik droger

Wanneer moet je je wasdroger vervangen?

De levensduur van een wasdroger varieert behoorlijk per merk. Sommige machines hebben een verwachte levensduur van 10 jaar en anderen van maar liefst 30 jaar. Als gemiddelde kun je uitgaan van een levensduur van 12 - 15 jaar. Zodra de wasdroger kapot gaat en niet meer te repareren is, moet je deze natuurlijk vervangen.

Maar, het kan ook lonen de wasdroger al eerder te vervangen. Als je een model hebt met een laag energielabel, bijvoorbeeld.

Wasdroger met oud energielabel vervangen door zuiniger model

Gaat jouw wasdroger al een aantal jaren mee en heeft deze een laag energielabel? Dan loont het om uit te rekenen of de aanschaf van een nieuw, energiezuinig model kostenbesparend voor je is.

We leggen het uit met een voorbeeldberekening. Stel, jouw condenswasdroger is 8 jaar oud en heeft energielabel C. Deze gebruikt 2,65 kWh per droogcyclus en je gebruikt je wasdroger 160 keer per jaar, tegen een stroomprijs van € 0,70 per kWh. Je verbruik voor de komende 7 jaar is met deze machine dan:

 • 7 jaar x (2,65 kWh x 160) = 2968 kWh x € 0,70 = € 2077,60

Als je nu een nieuw model koopt voor € 899 met energielabel A+++ en een verbruik van 0,85 kWh per droogcyclus, is je verbruik voor de komende 7 jaar als volgt:

 • 7 x (0,85 x 160) = 952 kWh x € 0,70 = € 666,40 + aanschafprijs 899 = € 1565,40

Zo zie je dat het aanschaffen van een energiezuinig exemplaar ook kan lonen als je oude wasdroger nog niet kapot is.

Ons advies: bereken je besparing met een warmtepompdroger

Wil je een nieuwe wasdroger kopen, maar weet je niet goed welk type je het beste kunt kiezen? Je kunt zelf uitrekenen of de hogere investering van een warmtepompdroger voor jou de moeite waard is. Neem hierin ook het merk (en dus de verwachte levensduur) van de droger mee.

Kijk eerst hoe lang jouw wasdroger gemiddeld meegaat. Vervolgens kun je op basis daarvan een berekening maken. Stel, je twijfelt tussen een Bosch warmtepompdroger van € 899 met energielabel A+++ en een Whirlpool condensdroger van € 535 met energielabel B. Dan kun je de totale kosten van beide apparaten als volgt berekenen:

Bosch warmtepompdroger

 • Aanschafwaarde: 899 euro
 • Verwachte levensduur: 3750 droogbeurten
 • Energieverbruik per droogbeurt: 0,85 kWh
 • Totale energieverbruik: 3750 x 0,85 = 3187,5 kWh
 • Kosten energieverbruik gehele levensduur bij stroomprijs van € 0,70 per kWh: 3187,5 kWh x € 0,70 = € 2231,25
 • Totale kosten (aanschafprijs + verbruik): € 899 + € 2231,25 = € 3130,25
 • Kosten per droogbeurt gedurende hele levensduur: € 0,83

Whirlpool condensdroger

 • Aanschafwaarde: 578 euro
 • Verwachte levensduur: 2000 droogbeurten
 • Energieverbruik per droogbeurt: 2,65 kWh
 • Totale energieverbruik: 2000 x 2,65 = 5300 kWh
 • Kosten energieverbruik gehele levensduur bij stroomprijs van € 0,70 per kWh: 5300 kWh x € 0,70 = € 3710
 • Totale kosten (aanschafprijs + verbruik): € 578 + € 3710 = € 4288
 • Kosten per droogbeurt gedurende hele levensduur: € 2,14

Zo zie je dus dat je met een warmtepompdroger in dit geval veel goedkoper uit bent. De warmtepompdroger gaat langer mee en kost je ruim een euro minder per droogcyclus.

Uiteraard zijn dit berekeningen op basis van verwachtingen. Je weet natuurlijk nooit helemaal zeker hoe lang een wasdroger mee zal gaan, of je te maken krijgt met tussentijdse reparatiekosten en hoeveel energie het apparaat exact verbruikt. Ook zal de stroomprijs blijven variëren gedurende de levensduur van de droger.

Energiezuinige wasdrogers vergelijken

Bij Slimster vergelijken we al sinds 2011 wasdrogers van alle merken met elkaar. Wij helpen je een goede vergelijking te maken door je van de meest uitgebreide en volledige informatie te voorzien. Zo vertellen we je bijvoorbeeld ook alles over wasdroger reparatie, de verschillende wasdroger merken en het schoonmaken van je wasdroger.

Wij hebben al tienduizenden consumenten geholpen bij het maken van de juiste keuze voor een energiezuinige wasdroger.

Lees hier ook alles over het verbruik van een wasmachine.