Hoe werkt een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger is een droger die vaak wordt gezien als zeer energiezuinig en dus een absolute must voor het drogen van jouw was. Een warmtepompdroger werkt qua techniek anders dan de conventionele drogers die we van vroeger kennen.

hoe werkt een warmtepompdroger

Wat is een warmtepompdroger?

In het kort werkt het proces bij een warmtepomp droger als volgt:

De lucht buiten de trommel wordt als het ware in de droger gezogen en met behulp van een compressor wordt de gasvormige structuur omgezet naar een vloeibare vorm. Deze stof wordt uiteraard gebruikt om de was in de trommel te drogen.

De lucht in de trommel verlaat uiteindelijk weer de droger, maar wordt in tegenstelling tot andere drogers weer hergebruikt. Dit proces herhaalt zich gedurende de droogbeurt, waardoor je uiteindelijk een hoop stroom zult besparen.

Beste warmtepompdroger kopen?
Beste warmtepompdrogers

Voordelen warmtepompdrogers

  • Wasgoed blijft langer mooi
  • Condens direct afvoeren op waterafvoer
  • Lager energieverbruik dan condensdroger
  • Beter voor milieu en portemonnee

Nadelen warmtepompdrogers

  • Duurder dan een condensdroger
  • Droogprogramma's duren langer

Condensafvoer

Bij het drogen van wasgoed komt er natuurlijk vocht vrij. Dit wordt vervolgens opgevangen in een condensbak, welke je regelmatig moet legen. Voor meer gebruiksgemak bieden veel warmtepompdrogers de mogelijkheid om de condensafvoer direct aan te sluiten op de waterafvoer. Het opgevangen vocht wordt dan via de condensafvoerslang afgevoerd. Je hoeft hierdoor nooit meer handmatig het condensreservoir te legen.

Is het echt een zuinige manier van drogen

Een warmtepompdroger kan tot wel 50% minder stroom verbruiken dan een condensdroger. Reden genoeg om te kiezen voor een warmtepompdroger toch? Dit blijkt niet in alle situaties zo te zijn volgens de Consumentenbond.

Herken jij je in de volgende situaties? Dan is het aan te raden om toch te kiezen voor een warmtepompdroger anders is een condensdroger slimmer:

  • Meer dan 4 keer per week een was drogen
  • Een wasmachine die op meer dan 1400 toeren draait
  • Wasgoed met een totaal gewicht van 6 kg of meer (per droogbeurt)

Over het algemeen heb je de extra kosten van een warmtepompdroger in een tijdsperiode van 5 jaar terugverdiend. Je zal 5 jaar lang kunnen profiteren van lagere kosten per droogbeurt als we uitgaan van een levensduur van 10 jaar. In de tabel zie je de besparing die je kunt realiseren met een warmtepompdroger in vergelijking met een condensdroger met energieklasse B.

Gemiddeld verbruik per jaar Besparing na 5 jaar Besparing na 10 jaar
A+++ 175 kWh €867,50 €1735,-
A++

235 kWh

€732,50 €1465,-
A+

309 kWh

€567,50 €1135,-
B

561 kWh

€0,- €0,-
C

577 kWh

€0,- €0,-

Naast het aantal droogbeurten per week speelt ook het energielabel een belangrijke rol bij de besparing. Bekijk direct de beste warmtepompdrogers op onze website.