Mag een overhemd in de droger?

Mag een overhemd in de droger?

Oeps, vergeten je favoriete overhemd te wassen en vanavond een fancy dinner? Je kunt nu snel je overhemd in de wasmachine gooien, maar dan is die waarschijnlijk niet op tijd droog. Tenzij je jouw overhemden in de wasdroger doet. Maar is dit niet erg slecht voor de stof? In dit DroogPedia artikel van Slimster.nl geven we antwoord op de volgende vraag; mag een overhemd in de droger? Ook zullen we uitleggen op welke manier je het best overhemden kunt drogen!

Kan een overhemd in de droger?

Twijfel je of jouw overhemd in de droger mag? In de meeste gevallen raden we het drogen in de wasdroger af. Dit komt door de standaardinstellingen van de machine. Een droger droogt namelijk op 90 graden Celsius. De delicate materialen van een overhemd kunnen deze temperatuur niet aan. De stof raakt hierdoor beschadigd.

Kun je de temperatuurinstellingen aanpassen? Dan is het wel mogelijk om een overhemd in de wasdroger te drogen. Pas de temperatuur aan naar 60 of 40 graden om de kwaliteit van de materialen te behouden. Deze temperaturen zijn minder schadelijk voor je overhemd. Toch blijft machine drogen van overhemden, ook op deze temperatuur, slecht voor de kwaliteit.

Overhemden drogen in de droger is geen goede keus. Kies liever voor het drogen in de buitenlucht of op een droogrek binnen.

Nadelen overhemden in wasdroger

  • Materialen overhemd slijten sneller
  • De kraag kan vervormen
  • Stevigheid en kleur gaan verloren
  • Overhemd kan krimpen

Beste manieren overhemd drogen

Het is dus mogelijk om een overhemd in de droger te doen, mits je de temperatuur aanpast. Sommige wasdrogers beschikken over een stoomprogramma. Op deze manier worden overhemden en andere delicate stoffen op een zachte manier gedroogd. Dit is een betere optie. Wil je helemaal geen risico lopen? Dan kun je op deze manieren jouw overhemd droog krijgen.

Droogrek

Je kunt jouw overhemd het best drogen door hem op een droogrek te hangen aan een goede kledinghanger. Doe dit direct na het wasprogramma, als het overhemd nog vochtig is. Je kunt de kreukels er dan makkelijk uitslaan. Strijk onder andere de knoplijst, manchetten en boord glad met je hand bij het ophangen. Vervolgens hang je het overhemd aan het droogrek. Je kunt deze vervolgens op een warme en goed geventileerde plek in huis zetten.

Drogen in de buitenlucht

Wil je jouw overhemd sneller drogen? Dan kun je deze in buitenlucht ophangen in plaats van binnen aan een droogrek. Let wel op dat de overhemden niet direct in het zonlicht hangen. Dit kan leiden tot vervaging van de kleuren. Je kunt een droogmolen gebruiken in de tuin om jouw kleding te drogen. Toch kans dat het overhemd in de zon komt te hangen? Hang de overhemden uit voorzorg binnenstebuiten op.

Let op met drogen in de buitenlucht. Zonlicht kan zorgen voor het vervagen van kleuren!

Overhemd drogen met föhn

Heb je haast en geen tijd om je overhemd rustig te laten drogen? Dan kun je gebruik maken van een föhn om sneller te drogen. Ook in dit geval is het belangrijk om kreukels uit het hemd te 'slaan' en zoveel mogelijk al glad te strijken. Hang het overhemd op een goede kledinghanger en verdeel de warmte gelijkmatig over de stof.

overhemd droger

Overhemd strijken

Strijken is geen leuke klus. Helemaal niet als je meerdere overhemden moet strijken. Daarom proberen we een overhemd al zo glad mogelijk te laten drogen. Tegenwoordig bestaan er ook strijkvrije overhemden om het gemak te vergroten. Toch overhemden strijken? Doe dit dan als volgt;

Strijk je overhemden als ze net uit de wasmachine komen en nog vochtig zijn. Een vochtig overhemd is makkelijker te strijken op een lagere temperatuur. En het is belangrijk om je strijkijzer op een lage temperatuur in te stellen. Anders beschadig je de stof van het overhemd al snel. Je beschermt de overhemden door deze niet te lang bloot te stellen aan een strijkbout op hoge temperatuur. Hang na het strijken je overhemd weer op aan een goede kleerhanger.

Zoek jij de beste droger? Bekijk onze test!
Beste wasdrogers