Wat is de levensduur van een wasdroger?

Wat is de levensduur van een wasdroger?

De levensduur van een wasdroger is op voorhand lastig te voorspellen. Hoe lang een wasdroger meegaat heeft te maken met het soort wasdroger (warmtepompdroger, condensdroger of luchtafvoerdroger), het aantal droogbeurten per week en de mate waarin de droger wordt onderhouden. Daarnaast is het merk wasdroger dat je kiest ook van invloed op de levensduur van de wasdroger. Natuurlijk is het lastig in te schatten hoe lang een witgoed apparaat meegaat, aangezien dit van veel factoren afhankelijk is.

In dit DroogPedia artikel willen we antwoord geven op de volgende vraag; hoe lang gaat een wasdroger mee?

Welke factoren hebben invloed?

Niet alleen het type heeft invloed op de levensduur van een wasdroger. Merk en prijs hebben uiteraard invloed op hoe lang een droger meegaat. Het ene merk gebruikt duurzamere en sterkere materialen dan het andere merk. Over het algemeen geldt bijvoorbeeld dat een Miele wasdroger langer meegaat dan een Candy droger. Uiteraard zie je dit verschil in kwaliteit terug in de prijzen.

Ook de manier waarop jij de wasdroger gebruikt heeft invloed op de droger levensduur. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid droogbeurten per week én hoe vol je de trommel per beurt stopt. Daarnaast is de plaatsing van de droger van invloed op de levensduur. Een wasdroger kan prima in een vochtige ruimte neergezet worden, zoals een badkamer. Echter, wanneer je hem in een verwarmde en droge ruimte plaatst, zoals een bijkeuken of zolder, zullen er minder snel mankementen ontstaan.

Bij de gemiddelde levensduur van een wasdroger spelen merk en prijs een grote rol. Duurdere merken werken vaak met sterkere materialen!

Hoe lang gaan wasdrogers mee?

Een duurder merk heeft wel degelijk invloed op de levensduur van het product, althans in het geval van een wasdroger. Miele gebruikt hoogwaardige materialen (RVS), waardoor de wasdroger minder snel kapot gaat en dus minder vaak gerepareerd hoeft te worden. We hebben een overzichtje gemaakt met de levensduur van drogers op basis van het aantal droogbeurten.

Wil jij de beste wasdroger kopen?
Beste wasdrogers

Merk droger belangrijk

Gemiddeld gezien gaat een droger ongeveer 2500 wasbeurten mee. Zoals je in de tabel kunt zien hebben de Miele drogers de langste levensduur, gevolgd door ASKO wasdrogers en de merken Bosch, Siemens en AEG. (Budget)merken die een minder lange levensduur hebben zijn onder andere Candy, Zanussi en Whirlpool.

Onthoud wel; deze cijfers geven het gemiddelde aantal droogbeurten aan voordat er een defect ontstaat. Een defect betekent niet direct dat de wasdroger levensduur voorbij is. In veel gevallen is reparatie mogelijk!

Merk droger Aantal droogbeurten Levensduur (in jaren)
Candy 1500 9,6
LG 2000 12,8
Whirlpool / Bauknecht 2000 12,8
Zanussi / Electrolux 2200 14,1
Samsung 2200 14,1
Bosch / Siemens / AEG 3750 24,0
ASKO 4500 28,8
Miele 5000 32,0

Let op: levensduur wasdroger is berekend op 3 droogbeurten per week!

Droger levensduur omrekenen naar jaren

Op basis van het aantal droogbeurten kun jij gemakkelijk berekenen hoe lang jouw droger meegaat. Niet iedereen gebruikt de droger immers 3 keer per week. Grote gezinnen zullen de droger vaker nodig hebben, terwijl 1 of 2 persoonshuishoudens misschien maar 2 maal per week drogen. Gebruik onderstaande berekening om de exacte levensduur van jouw wasmachine te berekenen.

  • Totale aantal droogbeurten gedeeld door het aantal droogbeurten per week
  • Deel deze uitkomst vervolgens door 52 om het aantal jaren te krijgen

Voorbeeld: Je hebt een AEG warmtepompdroger en gebruikt deze vier keer per week. Dan deel je 3750 eerst door 4. Dat is 937,5. Vervolgens deel je dit door 52 (voor het aantal weken per jaar). Afgerond kom je dan uit op 18 jaar.

levensduur wasdroger

Gemiddelde levensduur wasdroger verlengen

In dit artikel heb je meer kunnen lezen over hoe lang een wasmachine mee gaat. Maar de berekening van gemiddeld aantal droogbeurten en levensduur in jaren blijft natuurlijk een gemiddelde schatting. Om er zeker van te zijn dat jouw droger zo lang mogelijk probleemloos blijft werken, is onderhoud enorm belangrijk.

  • Maak de filters schoon en stofvrij na een droogbeurt. Leeg het filter, maar check ook de randen van de droogtrommel. Zo blijft er geen stof achter in de machine.
  • Reinig regelmatig de trommel. Doe dit bijvoorbeeld 1 keer per maand en gebruik een vochtige vaatdoek met wat azijn.
  • Vervang de waterafvoerslang om de 5 jaar. Vuilophoping kan de afvoer verminderen, waardoor water minder makkelijk wegloopt.

Onvoorziene kosten en beschadigingen

Het hierboven genoemde voorbeeld is natuurlijk slechts een indicatie van de levensduur. Het kan best voorkomen dat een cruciaal onderdeel van de wasdroger kapot gaat, waardoor het verschil tussen de verkoopprijs en de reparatiekosten nihil zullen zijn.

Wasdroger laten repareren?

  • Ervaren specialisten
  • Bespaar tijd & geld
  • Vergelijken = beste deal
  • Werkzaam in jouw regio
  • Tot 2 vrijblijvende offertes

Wasdroger reparatie