Wasdroger schoonmaken: stappenplan

Wasdroger schoonmaken: stappenplan

Het is een klusje dat je misschien niet graag doet; de wasdroger schoonmaken. Toch is het erg belangrijk. Ten eerste kan regelmatig onderhoud de levensduur van de droger verlengen. Ook presteert een verstopte of vuile wasdroger minder goed en wordt jouw wasgoed dus minder snel droog. Bovendien verbruikt het apparaat meer energie en bestaat er een groter risico op brandgevaar.

Allemaal redenen dus om toch regelmatig de droger te reinigen. In dit DroogPedia artikel op Slimster.nl leggen we je precies uit hoe je jouw wasdroger kunt schoonmaken. Bekijk ons wasdroger schoonmaken stappenplan inclusief nuttige tips!

Stappenplan wasdroger schoonmaken

Met ons wasdroger schoonmaken stappenplan kun je warmtepompdrogers en condensdrogers reinigen. Je zult ongeveer 20 tot 30 minuten bezig zijn. Om jouw droger schoon en stofvrij te maken heb je de volgende dingen nodig:

  • Warm sopje
  • Stofzuiger
  • Schoonmaakdoek / microvezeldoek
  • Schoonmaakazijn
  • Douchekop met stromend water
Maak je wasdroger regelmatig schoon om de levensduur te verlengen en de droogprestaties hoog te houden!
droger schoonmaken

1. Pluizenfilter reinigen

Het eerste wat je gaat schoonmaken van de droger is het pluizenfilter. Dit filter vangt het stof op dat vrijkomt bij het drogen. Bij de meeste drogers vind je dit filter in de deuropening. Maar per droger merk en model kan dit verschillen. Kun je het pluizenfilter niet vinden? Controleer dan even in de handleiding waar deze zich precies bevindt.

Na ieder droogprogramma haal je het filter uit de machine en haal je (met de hand) het stof eruit. Zo kun je de grote stofophopingen weghalen. Maar het is aan te raden om ook minimaal eens per maand het pluizenfilter zeer goed te reinigen. Gebruik een stofzuiger om al het stof te verwijderen. Haal daarbij ook alle stofophopingen in de ruimte waar het filter wordt geplaatst weg.

2. Condensor schoonmaken

Vervolgens ga je de condensor schoonmaken. Hierbij is het verschil tussen condensdrogers en warmtepomp wasdrogers duidelijk zichtbaar. Volg dus onze condensor schoonmaak tips.

Condensdroger

Bij een condensdroger kun je de condensor verwijderen. Meestal zit deze aan de linkerkant van de droger, aan de onderzijde achter een klep. Je haalt de condensor uit de droger door de sluitingen (meestal 1 of 2) los te draaien. Je kunt de condensor hierna afspoelen met een douchekop of onder de kraan. Maak de condensor droog en haal een vochtige doek door de ruimte waar hij wordt geplaatst. Nu kun je de condensor weer terugzetten in de droger.

Warmtepompdroger

Bij een warmtepompdroger kun je de condensor niet loshalen. Heeft jouw droger een condensor die niet zelfreinigend is? Dan zit het filter vaak achter een klep. Je kunt deze schoonmaken met de borstel van je stofzuiger. Check wel altijd even de instructies uit de handleiding. Tegenwoordig hebben veel warmtepompdrogers een zelfreinigende condensor. Deze reinigen zichzelf en hoef jij dus niet schoon te maken. Je herkent dit aan de term "selfcleaning".

hoe wasdroger schoonmaken

3. Droogtrommel reinigen

Uiteraard mogen we de trommel niet vergeten. In de droogtrommel zit een ingebouwde sensor. Deze meet de hoeveelheid was en de vochtgraad. Hierdoor wordt het droogprogramma beter afgestemd op jouw wasgoed. Na verloop van tijd kan er een vuilig laagje (vaak door wasverzachter) in de trommel ontstaan en deze vermindert de werking van de sensor. Maak de droogtrommel schoon met een warm sopje en microvezeldoek. Eventueel kun je ook schoonmaakazijn gebruiken om de trommel te reinigen.

4. Buitenkant droger schoonmaken

De laatste stap in ons wasdroger schoonmaken stappenplan betreft de buitenkant. Met een warm sopje en schoonmaakdoek kun je de buitenzijde van de droger afnemen. Gebruik warm / heet water om alle vuil- en zeepresten los te weken. Zo maak je de wasdroger weer fris en stralend schoon.

Wasdroger laten repareren?

  • Ervaren specialisten
  • Bespaar tijd & geld
  • Vergelijken = beste deal
  • Werkzaam in jouw regio
  • Tot 2 vrijblijvende offertes

Wasdroger reparatie

Door de bovenstaande stappen te volgen kun je jouw wasdroger schoonmaken. Hiermee verleng je de levensduur en zorg je er voor dat jouw wasgoed droger én frisser uit de trommel komt. Reinig je droger eens per 2 tot 3 maanden voor het beste onderhoud.