Warmtepompdroger of condensdroger?

Warmtepompdroger of condensdroger?

We kennen allemaal het nut van een wasdroger, ook wel droogtrommel genoemd, namelijk het droogproces van natte was versnellen. Maar wat zijn nu de verschillen tussen een warmtepompdroger en een condensdroger? Binnen dit droogpedia artikel zullen de verschillen aanbod komen. Zo bespreken we de werking van een droger met warmtepomp technologie en die van een condensatie droger.

Verschillen tussen een condensdroger en warmtepompdroger

Eigenschappen Condensdroger Warmtepompdroger
Energiebesparing + ++
Aanschafprijs - --
Verschillende standen -/+ +
Rendabel bij droogbeurten <2 2>
warmtepompdroger

Wat is een warmtepompdroger?

Kort gezegd is een warmtepompdroger een energie zuinige variant voor de standaard condensdroger, maar hoe werkt een warmtepompdroger precies en zijn er nog meer voordelen te bedenken naast het energiezuinige aspect? De techniek achter de warmtepompdroger is vrij simpel uit te leggen. Een standaard condensdroger haalt de vochtige warme lucht uit de omgeving, maar hergebruikt dit vervolgens niet.

Met een warmtepomptechniek wordt gewerkt met een speciale compressor die koelmiddel omzet van gasvormige conditie naar een vloeibare vorm. Tijdens dit omzettingsproces komt er warmte vrij die gebruikt wordt om een kledingstuk te drogen. Het energiezuinige aspect van een warmtepompdroger ontstaat doordat de lucht die de droger verlaat weer opnieuw wordt gebruikt in de droogtrommel. Door het hergebruiken van warme lucht is een warmtepompdroger veel zuiniger dan een condensdroger.

Wanneer je een droogtrommel met een A label koopt kan het energieverschil oplopen tot wel 60% in vergelijking tot oudere drogers. Als jij jezelf herkent in de volgende situaties is het aan te raden om te kiezen voor een warmtepompdroger: Vergelijk de verschillende warmtepompdrogers in onze vergelijkingstool.

Aan te raden als:

 • Je vaker dan twee keer per week kleding droogt
 • De wasmachine vaak op 1400 toeren draait

Voordelen

 • Energiezuiniger dan een condensdroger
 • Duurzame droger: vergt minder onderhoud

Nadelen

 • Duurder in aanschaf dan condensdroger
 • Pas rendabel bij 2 of meer droogbeurten per week
Beste warmtepompdroger? Bekijk onze test!
Beste warmtepompdrogers

Wat is een condensdroger?

Een condens droogtrommel wordt vaak vergeleken met een warmtepompdroger aangezien het min of meer op dezelfde manier werkt. Een condensdroger haalt de warme lucht uit de omgeving en gebruikt deze om de was uiteindelijk te drogen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een verwarmingselement die de lucht tot een hoge temperatuur verwarmt. Het grote verschil met een warmtepompdroger is dat een condensdroger de lucht niet hergebruikt.

De warme, vochtige lucht wordt met een condensor in condenswater omgezet. Vervolgens wordt dit opgeslagen in een condensbak of via de afvoerslang weggevoerd. Dit lijkt in eerste instantie een flink nadeel, maar niet in alle gevallen rendeert een warmtepompdroger even goed. Woon jij alleen en droog je minder dan twee keer per week de was, dan is het slimmer om te kiezen voor een condensdroger. Bekijk direct het aanbod condensdrogers op Slimster.nl.

Aan te raden als:

 • Je minder dan twee keer per week je kleding droogt
 • Je op zoek bent naar een goedkope wasdroger

Voordelen

 • Goedkoper dan een warmtepompdroger
 • Overal te plaatsen in huis (enkel stopcontact nodig)

Nadelen

 • Verbruikt meer energie dan een warmtepompdroger
 • De warme lucht wordt niet hergebruikt
Beste condensdroger? Bekijk onze test!
Beste condensdrogers