Vergoeding hoortoestellen
Heb jij een hoortoestel nodig? Een hoortoestel is niet goedkoop, maar gelukkig hoef je de kosten niet helemaal zelf te dragen. Vanuit de zorgverzekering kun je een vergoeding krijgen voor de aanschaf van jouw gehoorapparaat. Jouw zorgverzekeraar draagt maximaal 75% van de kosten van het hoortoestel vanuit de basisverzekering. De overige 25% valt onder de eigen bijdrage en is voor eigen rekening. Om in aanmerking te komen voor deze hoortoestel vergoeding zijn er een aantal voorwaarden opgesteld.
Bij Slimster vertellen we je meer over de hoortoestel vergoedingen per zorgverzekaar. Uiteraard kun je met vragen altijd terecht bij de StAr-gecertificeerde audicien in jouw buurt.
Hoortoestel vergoeding 2024
In 2024 worden gehoorapparaten (deels) betaald vanuit de basisverzekering. De voorwaarde hiervoor is wel dat je meer dan 35 dB verlies moet hebben en/of last van tinnitus moet hebben. Je hebt in principe recht op een gehoorapparaat waarbij je goed kunt functioneren, dit heet “functiegerichte aanspraak”. Volgens een bepaald protocol word je ingedeeld in één van de 5 categorieën. Hierbij is categorie één eenvoudig en categorie 5 het meest complex.
Maar wat wordt precies gedekt door de verzekering?
- Hoortoestel inclusief 1 batterij (bij een gecontracteerde leverancier of zorgaanbieder)
- Het onderzoek naar de gehoorfunctie (preventieve hoorscan)
Hoortoestellen vergoedingen per verzekeraar
Voorwaarden vergoeding gehoorapparaat
Je moet aan de volgende voorwaarden voldoen om recht te hebben op de vergoeding vanuit jouw zorgverzekeraar:
- Je laat een hoortest afnemen bij een kno-arts of de audicien.
- Je hebt een gehoorverlies van meer dan 35dB. Aan de hand van de hoortest weet de audicien in welke categorie je zult vallen.
- Je krijgt alleen een vergoeding voor een hoortoestel binnen deze categorie.
Wat moet jij zelf betalen?
75% van jouw hoortoestel wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je moet echter wel een eigen bijdrage leveren, dit is vastgesteld op 25% van het aankoopbedrag. Deze eigen bijdrage kunt je verzekeren door een aanvullende verzekering hiervoor af te sluiten. Wat ook van belang is om te weten, is dat het bedrag dat vanuit jouw basisverzekering wordt betaald, ten koste gaat van het eigen risico. Oftewel de eerste €385,- betaal je zelf.
Rekenvoorbeeld
- Uit de gehoortest blijkt dat je een hoortoestel nodig hebt. Je koopt een gehoorapparaat voor 1000 euro bij een gecontracteerde leverancier.
- De factuur dien je vervolgens in bij jouw zorgverzekeraar.
- Je betaalt eerst de eigen bijdrage van 25%. Dat is 1000 x 0,25 = 250 euro. Er blijft nog 750 euro over.
- Er is nog niks betaald uit jouw eigen risico.
- Dit betekent dat er eerst nog 385 euro afgaat van de 750 euro. Dat is 750 - 385 = 365 euro.
Dit betekent dat jouw zorgverzekering 365 euro vergoedt voor jouw gehoortoestel. Jouw eigen bijdrage bedraagt 250 euro én de 385 euro eigen risico dien je zelf te betalen. Dit betekent wel dat je direct jouw eigen risicio voor het hele jaar hebt gebruikt.
Hoortoestel kopen?
Vergoeding gehoorapparaten 2024
Ook in 2024 is de maximale vergoeding die je kunt ontvangen vastgesteld op 75%. Dit is afhankelijk van het soort polis dat je hebt afgesloten. Een restitutiepolis of een naturapolis. Bij de eerste kun je zelf kiezen voor een audicien. Als de behandeling aan de polisvoorwaarden voldoet en is gedekt zal de zorgverzekeraar het hoortoestel voor 75% van de marktconforme prijs vergoeden. Is de prijs bij jouw audicien hoger dan de marktconforme prijs? Dan moet je zelf het verschil bijbetalen.
Bij een natura polis kun je, voor de maximale vergoeding, alleen terecht bij de audiciens waar de zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt, oftewel contracten mee heeft afgesloten. Ga je toch naar een andere audicien waar geen afspraken mee zijn gemaakt? Dan zul je een groter deel zelf moeten betalen. De zorgverzekeraar zal dan een kleiner percentage voor rekening nemen, bijvoorbeeld 50% of 70%. Dit betekent dat jouw eigen bijdrage groter wordt. In het geval van een naturapolis is het dus zaak om, als je van de maximale vergoeding van 75% wilt gebruikmaken, te kiezen voor een audicien waar de zorgverzekeraar contracten mee heeft afgesloten.
Aanvullende verzekering hoortoestel
Heb jij een aanvullende zorgverzekering? Dan is het goed mogelijk dat je een extra bijdrage van jouw zorgverzekeraar kunt verwachten. Deze kun je dan gebruiken om de eigen bijdrage van 25% te dekken. Het is afhankelijk van de zorgverzekeraar welke kosten precies gedekt zijn. Bij sommige verzekeraars is de aanvullende verzekering voldoende om de gehele eigen bijdrage af te dekken, terwijl bij andere zorgverzekeraars de aanvulling niet helemaal dekkend is. Hierdoor zul je nog steeds een (klein) gedeelte zelf moeten bekostigen.
Eigen bijdrage hoortoestel voor kinderen afgeschaft
Sinds 1 januari 2016 hoeven kinderen tot 18 jaar geen eigen bijdrage te betalen bij de aanschaf van een gehoorapparaat. De oorspronkelijke vergoeding van 75% zal hiermee veranderen naar een maximale vergoeding van 100%. Voor volwassenen met een leeftijd boven de 18 jaar gelden de regels die hierboven staan beschreven.
Vergoeding hoortoestel via Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Heb je een gehoortoestel nodig om politiek actief te zijn of om vrijwilligerswerk uit te voeren? Voor slechthorenden in deze categorie is er wellicht goed nieuws te melden. Sinds 2015 is er speciale wet in het leven geroepen genaamd Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Bij de gemeente waar je woonachtig bent kun je een vergoeding aanvragen voor de aanschaf van een gehoorapparaat.
Advies van StAr-gecertificeerde audicien
Heb jij vragen over de hoortoestel vergoeding die je krijgt van jouw verzekering en wil je weten hoeveel jij moet betalen? De StAr gecertificeerde audiciens bij jou in de omgeving kunnen je hierbij helpen. Zij zoeken voor jou uit hoeveel een hoortoestel je gaat kosten en wat dit betekent qua eigen risico. Ook voor al jouw andere vragen staan de hoorspecialisten voor je klaar.