Oorsuizen

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Oorsuizen is een aandoening welke voorkomt bij ongeveer 10% van alle Nederlanders. Het is een aandoening die als zeer vervelend wordt ervaren omdat mensen continu een geluid waarnemen in het gehoor. Het oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, uit zich in verschillende geluiden. De meest voorkomende geluiden zijn een piepend of zoemend geluid. Wanneer je last hebt van oorsuizen kun je naar een dokter gaan om te kijken welke mogelijkheden er zijn.

Je kunt ook via Slimster een gratis gehoortest aanvragen om er achter te komen hoe het met jouw gehoor gesteld is. Op basis van deze hoorscan kan de audicien adviseren over een behandeling voor oorsuizen.

Oorsprong tinnitus

De naam tinnitus is Latijns en komt van het woord Tinnitus Aurium. Dit betekent letterlijk vertaald: “gerinkel in de oren”. Het kan voorkomen in combinatie met hyperacusis. De oorzaak van deze aandoening ligt niet in het gehoor zelf. Zeer waarschijnlijk komt het oorsuizen vanuit de hersenen. Hier geven overactieve delen continu bepaalde signalen af, terwijl het geluid zelf niet aanwezig is. Vandaar de naam fantoomgeluid. Deze overactieve delen van de hersenen kunnen worden gemeten met moderne MRI technieken.

Last van een piep of ruis in je oren?
Maak een afspraak

Hoe herken ik tinnitus?

Zoals gezegd is tinnitus of oorsuizen het constant waarnemen van een ruis, piep of zoem in je oren. Je bent vast wel bekend met een piep in je oren na een avondje stappen of een feestje met luide muziek. De volgende dag neemt deze piep al weer af en daarom lijkt het ongevaarlijk. Maar dit is eigenlijk een tijdelijke vorm van oorsuizen. Stel je jouw oren regelmatig bloot aan hard geluid? Dan blijft deze zelfde piep elk moment van de dag aanwezig en trekt nooit meer weg.

Vragen over oorsuizen of andere gehoorproblemen? Maak via Slimster eenvoudig een afspraak bij een vakkundige audicien in jouw stad.

Oorzaken oorsuizen

De daadwerkelijke oorzaak van oorsuizen is moeilijk te achterhalen. Een aantal van de meest voorkomende oorzaken die er aan ten grond slag kunnen liggen lees je hieronder.

Geluid is een belangrijke factor

Te harde geluiden kunnen het gehoor beschadigen. Het hangt van het aantal decibel af hoe lang het duurt voordat het gehoor beschadigd raakt. Hieronder vind je een tabel met het aantal decibel van veel voorkomende geluiden en hoe lang het duurt voordat dit geluid het gehoor beschadigt.

Geluid Decibel Gehoorschade
Vallend blad 10 dB Geen
Leeszaal in bibliotheek 20 dB Geen
Gefluister 30 dB Geen
Rustige kamer of kantoor 40 dB Geen
Regen 50 dB Geen
Rumoerige klas of speelplaats 70 - 85 dB Geen / na 8 uur
Wekkeralarm, haardroger, stofzuiger etc. 70 - 85 dB Geen / na 8 uur
Grasmaaier en kettingzaag (benzinemotor) 90 - 105 dB Na 1 uur / na 15 minuten
Draagbare radio, MP3-speler op vol volume 90 - 115 dB Na 1 uur / direct
Massa schreeuwende kinderen 120 dB Direct
Rockconcert of luide passage klassiek concert 90 - 130 dB Na 1 uur / direct
Autoradio op vol volume 140 dB Direct
Startend vliegtuig op 50 meter afstand 140 - 170 dB Direct
Vuurwapens, sirenes en straaljager 140 - 170 dB Direct
De belangrijkste oorzaak van oorsuizen is blootstelling aan harde geluiden. Draag dus gehoorbescherming om klachten te voorkomen!

Piep in oren door harde muziek

Jaarlijks lopen 22.000 jongeren blijvende gehoorschade op door te harde of luide muziek. De grootste boosdoeners zijn de MP3 spelers en smartphones. Jongeren tussen de 13 en de 15 jaar hebben vaak al een gehoorschade van 10% opgelopen. En wel 15.000 jongeren tussen de 15 en 25 jaar hebben al een gehoorverlies van 20 decibel. Bij een gehoorschade van 35 dB verlies wordt een gehoorapparaat aanbevolen. Dit geeft weer hoe snel jongeren tegenwoordig gehoorschade oplopen.

De schadelijkheid van muziek hangt af van de duur van de blootstelling en de geluidssterkte. In onderstaande tabel staat wat jouw gehoor aankan. Bij overschrijding hiervan wordt het gehoor al gauw aangetast.

Geluidsterkte (dB) Blootstelling per dag Blootstelling per week
80 dB 8 uur 40 uur
89 dB 1 uur 5 uur
95 dB 15 minuten 75 minuten
101 dB 4 minuten 19 minuten
104 dB 2 minuten 10 minuten

Zet muziek niet té hard

Het is hierbij belangrijk om te weten dat een MP3 speler ongeveer tot 100 dB kan produceren. Dit betekent maar vier minuten per dag de MP3 speler gebruiken wanneer deze op maximaal volume staat. Tegenwoordig is het verplicht dat alle MP3 spelers een begrenzer hebben. Alsnog kan een MP3 speler flinke schade aanrichten.

In discotheken en kroegen kan de geluidssterkte oplopen tot 110 decibel. Dit is erg schadelijk voor het oor. Hierom heeft de overheid een grens gesteld aan de geluidssterkte. In het convenant 'Preventie Gehoorschade Muzieksector' is vastgelegd dat het maximaal volume 103 dB is. Maar alsnog is de muziek te hard voor langdurige blootstelling aan het gehoor.

Onderzoek toont aan dat 10% van de middelbare scholieren laat heeft van oorsuizen. Ook toonde onderzoek aan dat een schrikbarende 93% van de onderzochte jongeren na een bezoek aan de kroeg of discotheek last heeft van een pieptoon. 38% heeft de volgende dag hier nog last van. (bron)

tinnitus voorkomen

Gehoorschade door vuurwerk?

Vuurwerk kan ervoor zorgen dat oorsuizingen geprikkeld worden. Dit is een bekend probleem rondom Oud & Nieuw. Maar hoeveel schade kan vuurwerk nu veroorzaken aan het gehoor? Vanzelfsprekend geeft siervuurwerk een minder harde knal dan knalvuurwerk. In 2006 is de regel ontstaan dat vuurwerk maximaal 156 decibel mag veroorzaken. Deze regel zorgt er helaas niet voor dat oorsuizen en gehoorschade voorkomen wordt. Bij 120 decibel aan geluid kan er al blijvende schade zijn ontstaand. Bij minder komt tijdelijk oorsuizen voor. Tijdelijke doofheid kan ook een gevolg zijn.

Oorsuizingen voorkomen

Om oorsuizen te voorkomen zijn er een aantal mogelijkheden. De belangrijkste hiervan is het dragen van gehoorbescherming tijdens het blootstaan aan harde geluiden zoals muziek of in een fabriek. Met oordoppen op maat kun je op een comfortabele manier jouw gehoor beschermen en voorkom je oorsuizingen door lawaaischade.

Tinnitus voorkomen door uitgaan of festivals

Het constante gerinkel in de oren kan grote gevolgen hebben. Zo kan dit je ’s nachts wakker houden, wordt de concentratie verminderd en is het leven een stukje minder leuk. In sommige gevallen kan dit leiden tot sociale isolatie en depressiviteit. Gehoorschade heb je niet altijd zelf in de hand, denk bijvoorbeeld aan ouderdomsslechthorendheid. Je kunt gehoorschade echter wel zo veel mogelijk uitstellen. Wij hebben een viertal tips voor je opgesteld om jouw gehoor zo min mogelijk te beschadigen.

  1. Ga minstens 5 meter van de boxen staan.
  2. Gebruik gehoorbescherming.
  3. Gun jouw oren rust tijdens het uitgaan, denk aan een kwartier per anderhalf uur.
  4. Laat jouw oren een dag rusten na het bezoeken van een concert of discotheek, luister ook geen MP3.

Kunnen we tinnitus genezen?

Omdat artsen niet exact weten wat oorsuizen veroorzaakt is er ook geen genezing voor mogelijk. Vaak geven dokters dan ook het advies ‘leer er mee leven’, echter voor veel mensen is dit moeilijk. Tegenwoordig zijn er veel experimentele mogelijkheden, maar het belangrijkst is dat de patiënt de oorsuizingen accepteert en in een rustige gemoedstoestand komt. Op deze manier kan het oorsuizen als minder hinderlijk worden ervaren. De hevigheid van het oorsuizen kan dan ook sterk wisselen per periode.

Tinnitus behandeling bespreken met audicien?
Maak afspraak

Tinnitusmaskeerder en hoortoestel

Tegenwoordig werken veel audiciens met een tinnitusmaskeerder. Dit is een apparaatje dat het omgevingsgeluid verrijkt met andere geluiden. Hierdoor wordt de piep-, ruis- of sistoon in je oren onderdrukt. Jouw hersenen focussen meer op de andere geluiden en zodoende worden de klachten van oorsuizen verlicht.

Omdat ongeveer 80% van de mensen met oorsuizen ook gehoorverlies heeft, wordt de tinnitusmaskeerder gecombineerd met een hoortoestel. Door beide apparaten op elkaar af te stemmen worden de tinnitusklachten minder. Ook zal je minder vermoeidheid ervaren omdat je minder hoeft te focussen op het luisteren naar gesprekken.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Oorsuizen