Doofheid

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Doofheid is het niet meer in staat zijn om geluiden te kunnen horen. Het kan zijn dat je op latere leeftijd steeds meer last krijgt van doofheid. Indien dit het geval is, is het van belang dat je spoedig jouw gehoor laat testen via een audiometrisch onderzoek (hoortest). Op basis van de hoortest kan bepaald worden of je doof wordt en kunnen eventuele maatregelen genomen worden. Via Slimster maak je eenvoudig een afspraak met een audicien in jouw omgeving om advies te krijgen over doofheid.

Gratis hoortest

Via Slimster kun je een vrijblijvende hoortest aanvragen bij een audicien bij jou in de buurt. De audiciens waar wij mee samenwerken kunnen jou van het beste advies voorzien (ook qua prijs). Deze kwalitatieve hoortest is geheel vrijblijvend en gratis.

Benieuwd naar de kwaliteit van jouw gehoor?
Gratis gehoortest

Prelinguale doofheid

Een letterlijke vertaling van prelinguaal is “voor de taal”. Dit betekent dat de doofheid of slechthorendheid is opgetreden voordat men het 3e levensjaar heeft bereikt. “Voor de taal” wil zeggen dat er sprake is van doofheid voordat het vermogen om te praten is ontwikkeld. In de praktijk betekent dit echter vaak dat men doof geboren is. Praten voor de groep doven met prelinguale doofheid is daarom zeer lastig.

In plaats van te luisteren leren ze vaak praten door middel van gevoel en door goed te kijken. Doordat ze zelf niet kunnen horen ontwikkelen ze vaak een typisch “doven-accent.”

Postlinguale doofheid

Postlinguaal wil zeggen “na de taal”. Deze vorm van hoorbeperking vindt plaats op latere leeftijd. Men heeft het vermogen om te praten al geleerd en is daarna doof geworden. Deze beperking kan bijvoorbeeld ontstaan door een ongeluk of door een hersenvliesontsteking. De meeste mensen worden doof na het ontwikkelen van taal en spraak. Deze groep is dan ook een stuk groter dan de groep prelinguale doven.

Veel mensen gebruiken gebarentaal om te communiceren doordat communiceren door middel van spraak vaak geen optie (meer) is.

Lawaaidoofheid

Als men gehoorschade oploopt door langdurige blootstelling aan harde geluiden spreken we van lawaaidoofheid. Door middel van een audiogram kan een KNO-arts vaststellen of er bij een patiënt sprake is van lawaaidoofheid. Gehoorschade door middel van harde geluiden komt tegenwoordig steeds vaker voor. Mensen die werken in een luide omgeving, zoals bij het plaatsen van dakkapellen, worden door strenge ARBO wetgeving steeds beter beschermd.

Jongeren die regelmatig discotheken bezoeken echter niet. Ondanks dat het geluid van een discotheek niet boven de 103 dB mag uitkomen kan enkele minuten blootstelling aan zulke harde muziek al blijvende gehoorschade veroorzaken. Daarom raden wij altijd aan om oordoppen op maat gebruiken. Gehoorbescherming kan gehoorverlies tijdens het uitgaan voorkomen!

doof

Preventie Gehoorschade Muzieksector

In het verleden lag de grens voor het maximale geluidsvolume op 110 dB in discotheken en op festivals. Dit was echter veel te hoog en heeft tot tinnitus geleid bij veel mensen. Daarom is in het convenant 'Preventie Gehoorschade Muzieksector' vastgelegd dat het volume niet boven de 103 dB mag uitkomen. Dit is afgesloten tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en de brancheverenigingen VVEM en VNPF. In het convenant is ook afgesproken dat bezoekers geïnformeerd moeten worden over de risico’s en dat er goede oordoppen beschikbaar moeten zijn.

Oorzaken doofheid

De oorzaken van doofheid zijn zeer divers. Ten eerste is er het grote verschil in aangeboren doofheid of doofheid die later is ontstaan. Doofheid die op latere leeftijd ontstaat heeft vaak als oorzaak:

  • Ziekte, bijvoorbeeld door hersenvliesontsteking, oorontsteking en rode hond.
  • Langdurig bloot staan aan schadelijke geluiden. Bijvoorbeeld op de werkvloer of bij discotheken en festivals. Dit wordt ook wel lawaaidoofheid genoemd.
  • Medicijn gebruik, sommige medicijnen hebben als bijwerking gehoorschade of soms doofheid.
  • Ouderdom, dit is de meest voorkomende oorzaak (ouderdomsdoofheid).
Draag oordoppen op maat tijdens het werken, motorrijden en uitgaan om gehoorschade te voorkomen!

Oplossingen bij doofheid

Wanneer je helemaal doof bent, biedt een hoortoestel geen oplossing. Echter wanneer je slechthorend bent kun je wel gebruik maken van een hoortoestel. Er zijn gehoorapparaten in vele soorten en maten die aansluiten bij de verschillende vormen van slechthorendheid. Welk hoortoestel voor jou nodig is hangt af van hoe slechthorend je bent.

De audiciens van Slimster zijn volledig StAr gecertificeerd en kunnen je uitgebreid adviseren over de mogelijkheden voor jouw situatie. Ze nemen uitgebreid de tijd om je te helpen met jouw probleem. Andere mogelijke oplossingen bij doofheid zijn;

  • Cochleaire implantatie
  • Hybride cochleaire implantatie
  • Bone Anchored Hearing Aid (BAHA)

Cochleaire implantatie

Bij postlinguale doofheid kan een cochleair implantaat (CI) verbetering bieden. Maar dit werkt echter alleen als iemand een normale spraak- en taalontwikkeling heeft doorlopen voordat gehoorverlies is ontstaan. Een CI is geen wonderhulpmiddel, de gebruiker blijft slechthorend. Het blijft dus lastig om gesprekken te volgen. Dit komt omdat de hersenen moeten leren om de manieren waarop spraak en geluiden binnenkomen te herkennen.

Een cochleair implantaat kan het gehoor en de lipleesvaardigheden bij doofheid verbeteren.

Lawaaidoofheid voorkomen

Doofheid is niet altijd te voorkomen maar lawaaidoofheid in negen van de tien gevallen wel. Hiervoor kun je oordoppen op maat laten maken. Gehoorbescherming op maat is altijd beter dan standaard oordoppen en bovendien is dit helemaal aan te passen aan jouw situatie. Voor geluid op de werkvloer of geluid in een discotheek zijn bijvoorbeeld andere oordoppen nodig.

Ook voor dit soort vraagstukken kun je terecht bij de hoorwinkels aangesloten bij Slimster. je krijgt een completet advies over gehoorproblemen en preventieve oplossingen zoals oordoppen.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Doofheid