Hoortoestellen

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Wanneer uit jouw hoortest (waaronder het audiogram) blijkt dat je hoorschade hebt zal de audicien je een advies geven over een hoortoestel of gehoorapparaat. Er zijn vele hoortoestellen en hoorapparaten op de markt te verkrijgen. De uitkomst van de hoortest bepaalt mede welke soort en vorm gehoorapparaat het meest geschikt is. De bij Slimster aangesloten audiciens werken enkel met de beste merken en helpen jou graag bij het aanmeten van een hoortoestel.

Welke gehoorapparaten zijn er?

Vroeger waren er twee soorten gehoorapparaten, analoge en digitale. De analoge hoortoestellen zijn verouderd en worden niet meer gebruikt. Tegenwoordig wordt de digitale variant geadviseerd omdat deze beter te controleren is. Digitale hoortoestellen hebben namelijk de mogelijkheid om de werking aan te passen aan het soort geluid en omgevingsgeluid. Dit zorgt voor een veel betere werking en meer comfort bij de dragers.

Wat is het beste hoortoestel is dus niet zo eenvoudig te beantwoorden, dit is afhankelijk van de situatie. Hier is uitgebreid en deskundig advies voor nodig, daarvoor ben je bij de aangesloten audiciens van Slimster aan het juiste adres. Zij helpen jou graag met het vergelijken van de hoortoestellen en helpen je om het beste hoortoestel voor jou te vinden.

Wil jij graag advies over hoortoestellen?
Maak een afspraak

Vormen hoortoestellen

Er zijn vele soorten hoortoestellen/gehoorapparaten. De meest voorkomende varianten zijn:

Hoortoestellen vergelijken

De keuze voor het juiste hoortoestel kan een lastige keuze zijn. Zo zijn er ruim 25 verschillende merken in Nederland die elk verschillende types hoorapparaten op de markt hebben gebracht. De audiciens aangesloten bij Slimster helpen je graag met deze keuze en geven je een deskundig advies.

Dit advies wordt gegeven op basis van een kwalitatieve hoortest. De audicien zal met jou de verschillende mogelijkheden bespreken om zo tot een objectieve hoortoestel vergelijking te komen. Na deze vergelijking weet je direct welk hoortoestel het meest geschikt is voor jou, jouw leefstijl en welke het beste aansluit op jouw gehoorproblemen. Het beste hoortoestel bestaat niet, iedereen is weer anders en voor iedereen is het beste hoortoestel anders.

Hoortoestel merken

Meer informatie over de verschillende hoortoestel merken? Wij hebben een lijst met alle merken hieronder voor je samengesteld.

beste hoortoestellen

Wat kost een gehoortoestel?

Ook het financiële aspect van de keuze voor een hoortoestel is belangrijk. De prijzen voor hoorapparaten variëren onderling flink. De goedkoopste modellen zijn vanaf €199,- verkrijgbaar (soms zelfs €0,-!) en de duurste modellen kosten met gemak duizenden euro’s. Deze duurdere hoorapparaten zijn bijvoorbeeld oplaadbaar en zo klein dat ze haast niet te zien zijn.

Toch zegt de prijs niet altijd wat over de kwaliteit van het hoortoestel. Om deze reden is het van belang dat jij je goed laat voorlichten door een audicien. De exacte vergoeding die je van de zorgverzekeraar krijgt is afhankelijk van jouw leeftijd en exacte hoorproblemen.

Hoortoestellen prijzen

De prijzen van hoortoestellen zijn erg uiteenlopend. De goedkoopste hoortoestellen zijn al vanaf €199,- verkrijgbaar, terwijl de duurste hoortoestellen enkele duizenden euro’s kosten. De prijs van een hoortoestel zegt echter niets over kwaliteit. Het is daarom van belang om met jouw audicien met StAr-certificering contact op te nemen wanneer je voor de keuze van een gehoorapparaat staat.

De prijzen van hoortoestellen verschillen enorm. Laat je daarom goed adviseren door een vakkundige audicien over de beste opties voor jou!

Prijs afhankelijk van type gehoorapparaat

Het hoortoestel wat het beste bij je past hangt van jou af. Wat jouw leefstijl is, wat jouw hoorprobleem is. Heb je een In-het-oor-hoortoestel nodig of juist een Achter-het-oor-hoortoestel? Misschien is een in het botverankerd hoortoestel voor jou de oplossing of een hoortoestel in de gehoorgang zelf?

De audiciens aangesloten bij Slimster staat voor je klaar om een advies op maat te geven en kunnen je het beste voorlichten over het juiste hoortoestel voor jou. Het is zeker de moeite waard om te oriënteren en de prijzen van de verschillende hoortoestellen te vergelijken. Dit kan namelijk honderden euro’s voordeel opleveren.

Vergoeding hoortoestel

Of jouw gehoortoestel volledig vergoed wordt door de zorgverzekering verschilt per zorgverzekeraar en hangt af van jouw polisvoorwaarden. Daarnaast verschillen de prijzen van hoortoestellen flink. Echter zijn er wel basisvergoedingen opgesteld die in elke basisverzekering zijn opgenomen.

In 2024 kom je in aanmerking voor hoortoestel vergoeding wanneer je tenminste een gehoorverlies heeft van 35 dB op jouw beste oor. Heb je last van tinnitus (oorsuizen)? Dan heb je ook recht op deze vergoeding indien een hoortoestel nodig is. Echter hierbij gelden wel de onderstaande voorwaarden:

  • Vanuit de basisverzekering wordt 75% vergoed, de wettelijke eigen bijdrage is 25%.
  • Omdat het uit de basisverzekering komt wordt eerst jouw eigen risico gebruikt

Rekenvoorbeeld

Stel je koopt een hoortoestel van € 1000,- (inclusief de batterij). Van dit bedrag wordt 75% vergoed, dit is € 750,-. Als er nog geen andere zorgkosten zijn gemaakt moet je eerst jouw eigen risico betalen, dit is standaard € 385,-. Dit betekent dat je dus € 365,- vergoed krijgt. Koop je dan echter nog een tweede hoorapparaat, dan krijg je het volledige bedrag van € 1000,- vergoed.

Wil je jouw gehoorapparaat volledig vergoed hebben? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Hier vertellen we je meer over op onze pagina over hoortoestel vergoedingen.

gehoorapparaat

Compleet advies van een StAr-audicien

Hoortoestellen

De aangesloten audiciens van Slimster zijn allemaal StAr gecertificeerd. Dit betekent dat een audicien altijd het meest complete advies kan geven over hoortoestellen. Je denkt misschien dat je dan duurder uit bent, maar dat is niet waar. Zowel op het gebied van kwaliteit als ook op prijs heeft de audicien het meest complete aanbod.

Via Slimster kun je eenvoudig een gratis hoortest of een persoonlijk advies aanvragen bij een audicien bij jou in de buurt. Met meer dan 200 aangesloten hoorwinkels is er altijd een specialist bij jou in de buurt. Vul jouw postcode in en je kunt direct een afspraak maken.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Hoortoestellen