Audiogram

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Een audiogram is een grafiek die het resultaat geeft van een (ge)hoortest. Op basis van dit audiogram weet de audicien, die bij jou een gehoortest afneemt, of je gehoorschade hebt opgelopen of niet. Op de grafiek is af te lezen welke tonen/toonhoogte je nog net kunt horen. De grafiek geeft de toonhoogte aan in hertz en de sterkte in decibel. Op basis van de gehoordrempel in het audiogram bespreekt de audicien of er sprake is van schade en welke mogelijkheden er eventueel zijn.

De hoortest waaruit een audiogram komt is onderdeel van audiometrie, een onderzoek van de audioloog om de gevoeligheid en sterkte van het gehoor te bepalen.

Gratis een audiogram laten maken?
Maak een afspraak

Hoe komt een audiogram tot stand?

Bij het afnemen van een gehoortest krijg je een koptelefoon op en krijg je tonen van verschillende hoogtes te horen. De tonen beginnen goed hoorbaar, maar worden langzaam steeds zachter. Zodra je het geluid niet meer hoort moet je dit doorgeven aan de audicien. De audicien geeft dan aan op welke geluidssterkte je voor het eerst het geluid niet meer hoort. Dit wordt herhaald voor verschillende tonen. De punten in de grafiek worden met elkaar verbonden en het audiogram is ontstaan.

audiogram

Betrouwbare audiogram

Om een betrouwbare audiogram te krijgen is het belangrijk dat de gehoortest op de juiste wijze wordt afgenomen. Zo wordt de hoortest vaak uitgevoerd in een speciale cabine om externe geluiden zoveel mogelijk te blokkeren. Denk bijvoorbeeld aan dubbelwandige ruimtes met extra dikke deuren. Dit voorkomt dat de test onbetrouwbaar is door achtergrondlawaai.

De hoofdtelefoon die wordt gebruikt bij de gehoortest bepalen de luchtgeleidingsdrempel. Zo wordt gemeten hoe goed de geluiden worden doorgegeven via de lucht in de gehoorgang naar het trommelvlies, de gehoorbeentjes, de vloeistof in het slakkenhuis en via de zenuwen naar de hersenen.

Mate van gehoorverlies

  • 0-30 dB verlies: Normaal gehoor tot licht slechthorend. Bijna alles wordt gehoord, maar men heeft meer moeite met het verstaan van gefluister.
  • 31-60 dB verlies: Matig slechthorend. Bij een gesprek met minstens vier personen is een hoortoestel nodig om alles te verstaan.
  • 61-90 dB verlies: Ernstig slechthorend. Bij een gesprek met één persoon is een gehoorapparaat nodig om alles te verstaan.
  • > 91 dB verlies: Zeer ernstig slechthorend tot doof. Ook met een hoortoestel in kan men nauwelijks meer geluiden horen. Ook een gesprek met één persoon is nauwelijks meer te verstaan.
Door een audiogram te laten maken krijg jij inzicht in de kwaliteit van jouw gehoor. Op basis van de hoortest kan de audicien advies geven over gehoorbescherming of hoortoestellen.

Gratis audiogram via Slimster

Indien je een aanvraag doet voor een gratis hoortest via Slimster zal jouw audiogram altijd opgetekend worden door een audicien met StAr-certificaat. Dit betekent dat je advies krijgt van een ervaren en kundige hoorspecialist. Op basis van het audiogram zal de audicien met jou de vervolgstappen bespreken.

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Audiogram