Trommelvliesbuisjes

Pascal van de Beek
Content Specialist
1 minuten

Vele mensen hebben in hun jeugd met trommelvliesbuisjes gelopen. Het is dan ook één van de meest voorkomende chirurgische ingrepen in ons land die meestal bij kinderen tussen de 2 en de 6 jaar oud wordt uitgevoerd. Maar wanneer wordt er gekozen voor buisjes? En wat zijn precies de voordelen voor kinderen van het dragen van deze trommelvliesbuisjes? Op Slimster leggen we je hier meer over uit. Uiteraard kun je ook vrijblijvend advies vragen bij een vakkundige audicien in jouw omgeving!

Buisjes bij kinderen

Kinderen hebben vaak last van de oren. De buis van Eustachius werkt niet helemaal goed waardoor er behoorlijk drukverschil kan optreden in het middenoor. Omdat de buis van Eustachius niet goed werkt kan er veel vocht en slijm in het middenoor komen te zitten. Dit wordt ook wel een lijmoor genoemd.

De druk loopt op waardoor pijnklachten kunnen ontstaan. Veel kinderen hebben dan ook regelmatig een middenoorontsteking. Vaak gaan deze klachten spontaan weer over na verloop van tijd, maar voor de kinderen met langdurige klachten kunnen trommelvliesbuisjes een uitkomst bieden.

Vrijblijvend jouw gehoor laten testen?
Gratis gehoortest

Trommelvliesbuisjes operatie en voordelen

Trommelvliesbuisjes zijn gemaakt van kunststof met een doorsnede van ongeveer 1,5 millimeter. De lengte kan vaak variëren van 3 tot 12 millimeter. De chirurgische ingreep is zeer kort en kan onder plaatselijke verdoving of algehele verdoving plaatsvinden. Allereerst wordt het vocht uit het middenoor gezogen waarna er een klein sneetje wordt gemaakt in het trommelvlies.

Hier wordt het trommelvliesbuisje vervolgens in geplaatst. De druk wordt hierdoor beter gereguleerd en het vocht kan bij een verstopping van de buis van Eustachius naar buiten lopen. De trommelvliesbuisjes kunnen maanden tot jaren blijven zitten. Het lichaam schuift het buisje vanzelf naar buiten waarna het trommelvlies zelf weer zal genezen.

Gebruik zwemdoppen

Als kinderen ouder dan 7 jaar zijn werkt de buis van Eustachius vaak veel beter. De klachten zullen dan ook meestal niet weer terugkeren op deze latere leeftijd. Door de "kleine" open verbinding die de trommelvliesbuisjes geven is het zwemmen met beschermende oordoppen (zwemdoppen) dan ook aan te raden.

trommelvliesbuisjes

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Trommelvliesbuisjes