Retrocochleaire verliezen

Pascal van de Beek
Content Specialist
1 minuten

Retrocochleair gehoorverlies is een vorm van perceptief gehoorverlies. Wanneer de oorzaak van perceptief gehoorverlies in het slakkenhuis is gelegen, dan wordt er gesproken van cochleair gehoorverlies. Wanneer de oorzaak gelegen is in de auditieve banen in de hersenen, dan wordt er gesproken van retrocochleair gehoorverlies. Dit type gehoorverlies kan worden veroorzaakt door een scala aan aandoeningen. Bij Slimster geven we je meer informatie over retrocochleaire verliezen.

Oorzaken retrocochleair verlies

Er zijn verschillende aandoeningen die retrocochleair gehoorverlies kunnen veroorzaken. De brughoektumor (vestibularis schwannoom) is de meest voorkomende oorzaak. Daarnaast zijn er een aantal neurologische ziekten die retrocochleair gehoorverlies kunnen veroorzaken. Deze ziekten geven vaak al andere neurologische verschijnselen waardoor de ziekte al bekend is op het moment van audiometrie.

  • Brughoektumor
  • Auditieve neuropathie
  • Neurologische ziekten (zoals Multiple Sclerose)
  • Carotis aneurysma
Vrijblijvend jouw gehoor laten testen?
Gratis gehoortest

Asymmetrisch perceptief gehoorverlies

Wanneer er een asymmetrisch perceptief gehoorverlies wordt gemeten, dan wordt er vaak al aan retrocochleair gehoorverlies gedacht. Door aanvullende audiometrie te laten doen, kan deze verdenking toe nemen. Er kan ook een MRI gemaakt worden om te onderzoeken of er sprake is van retrocochleair verlies. Maar ook een BERA-onderzoek, waarbij verlengde latentietijden worden gemeten, is een sterke aanwijzing voor retrocochleaire verliezen.

Behandeling retrocochleair verlies

Retrocochleair verlies kan niet worden behandeld door middel van een hoortoestel. Een bezoek aan een medisch specialist is altijd noodzakelijk. In geval en van een brughoektumor wordt vaak gekozen voor bestraling en/of een operatie om de tumor te verwijderen.

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Retrocochleaire verliezen