KNO-arts

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

KNO staat voor Keel, Neus en Oren. Een KNO-arts is een medisch specialist op het gebied van aandoeningen aan de keel, de neus, de. De afkorting KNO is wellicht niet helemaal een juiste beschrijving voor een KNO-arts. Naast problemen of aandoeningen met de keel, neus en oren houdt een KNO-arts zich ook bezig met andere aandoeningen aan het hoofd en de hals. Hierbij valt te denken aan aandoeningen met de speekselklieren, de slokdarm of gezwellen aan het gelaat. Een betere benaming zou daarom ook een chirurg voor keel, neus en oren en overige hals- en hoofdaandoeningen zijn.

Wat doet een oorarts?

  • Correcties uitvoeren aan de oorschelp (flaporen)
  • Behandelen van afwijking aan de gehoorgang, trommelvliezen en het middenoor
  • Behandelen van ooronstekingen
  • Verminderen van klachten bij oorsuizen (tinnitus)
  • Indicatie en bepaling oorzaak bij slechthorendheid
  • Behandelen van evenwichtsstoornissen

Het werkveld van KNO artsen

De meeste KNO-artsen zijn werkzaam in een ziekenhuis. Naast het spreekuur voert een KNO-arts ook operaties uit. Bekende operaties die een KNO-arts uitvoert zijn het verwijderen van de keelamandelen, een correctie aan het neustussenschot of het corrigeren van flaporen. Gemiddeld is een KNO-arts ongeveer 75% van de tijd kwijt aan het spreekuur en 25% aan operaties en behandelingen.

kno-arts

KNO artsen en het gehoor

Naast operaties aan de keel en neus, is de KNO-arts dus ook medisch specialist als het gaat om het gehoor. Niet alleen voor cosmetische ingrepen, zoals flapoor-correcties, kun je bij een KNO arts terecht. Ook voor een professionele gehoortest om het gehoorverlies in kaart te brengen kun je bij de KNO-afdeling terecht.

Behandelingen voor onder andere oorsuizen, slechthorendheid en ontstekingen voert hij uit met behulp van een operatiemicroscoop. Zo kunnen aandoeningen aan de gehoorgang, het middenoor en het trommelvlies verholpen worden. Tegenwoordig kan de KNO-arts ook een cochleair implantaat plaatsen, bij problemen aan het binnenoor.

Vrijblijvend jouw gehoor laten testen?
Gratis gehoortest

Opleiding KNO-arts

In Nederland duurt de opleiding tot KNO-arts 5 jaar. Het basisdeel duurt 4 jaar waarna er in het laatste jaar een specialisatie zal plaatsvinden. Hier kan de KNO-arts in opleiding zich specialiseren in otologie, hoofd-halschirurgie, laryngologie en rhinologie. Voor deze opleiding dient men echter eerst de opleiding tot basisarts te voltooien.

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
KNO-arts