Eenzijdige doofheid

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Eenzijdige doofheid wordt ook wel eenzijdige slechthorendheid of “Single-sided deafness” genoemd. In dit geval gaat het om doofheid of slechthorendheid aan één oor. Mensen worden vrijwel nooit geboren met eenzijdige doofheid. Vaak gebeurd het in een latere fase in het leven waar de eenzijdige doofheid plotseling kan ontstaan.

De oorzaak van single-sided deafness kan een ongeval zijn, maar ook een hevige oorontsteking kan zorgen voor het verlies van het gehoor aan één oor. Voor veel mensen met eenzijdige slechthorendheid lijken de gevolgen van het gehoorverlies op de gevolgen waar mensen met doofheid of slechthorendheid aan beide oren last van ondervinden.

Symptomen eenzijdige doofheid

  • Bepalen waar het geluid vandaan komt is een moeilijke opgave
  • Gesprekken aan de kant van het slechte oor zijn moeilijk te volgen
  • Gesprekken in grote gezelschappen zijn niet te volgen
  • Het kost erg veel moeite en energie om gesprekken te volgen
Vrijblijvend jouw gehoor laten testen?
Gratis hoortest

Problemen eenzijdige doofheid

Wanneer je last hebt van eenzijdige doofheid heb je veel moeite om gesprekken te volgen. Het geluid dat aan de de kant van je slechte oor wordt gemaakt hoor je een stuk minder goed. Je kunt minder makkelijk bepalen uit welke richting bepaalde geluiden komen, hierdoor vergt het verstaan van gesprekken een stuk meer moeite. Mensen met eenzijdige slechthorendheid hebben daarom vaak meer last van vermoeidheid.

Hoortoestel en eenzijdige doofheid

Een hoortoestel is voor de mensen met eenzijdige doofheid vaak geen oplossing. Het geluid wat het slechte oor door het hoortoestel kan waarnemen verschilt veel teveel met het geluid wat het goede oor zal waarnemen. Een oplossing wat voor deze groep mensen wel kan helpen is het gebruik van een CROS toestel.

Een dergelijk toestel bestaat uit 2 oorhangers. Het geluid wat door de oorhanger aan het slechte oor wordt waargenomen wordt doorgestuurd naar de oorhanger aan de kant van het goede oor. Hierdoor kan het geluid aan beide kanten van de oren worden waargenomen. Wil je weten of dit een oplossing biedt voor jou? Vul dan bovenaan deze pagina jouw postcode in. Een StAr gecertificeerde audicien zal dan contact met je opnemen om een afspraak te maken voor een vrijblijvend advies.

eenzijdige doofheid

Botverankerd hoortoestel

Een andere oplossing voor eenzijdige doofheid is een botverankerd hoortoestel. Een botverankerd hoortoestel bestaat uit een implantaat, koppelstuk en een geluidsprocessor. Het implantaat groeit vast in het het schedelbot achter het oor, het koppelstuk wordt omgeven door de huid en de geluidsprocessor wordt op dit koppelstuk bevestigd.

De geluidsprocessor zet geluid om in mechanische trillingen. Deze trillingen worden via het koppelstuk (abutment) en het implantaat direct aan het binnenoor doorgegeven. Vandaar de term directe beengeleiding. Het buitenoor en middenoor worden overgeslagen bij het omzetten van geluid.

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Eenzijdige doofheid