Akoestisch trauma

Pascal van de Beek
Content Specialist
1 minuten

Een akoestisch trauma is een veel voorkomende oorzaak voor gehoorverlies. Vaak is dit het gevolg van een klap tegen het oor of een gebeurtenis waardoor de luchtdruk sterk en plotseling veranderd. Het gehoororgaan raakt accuut beschadigd bij een akoestisch trauma. Veel voorkomende gevolgen zijn gehoorverlies, zowel tijdelijk als permanent, gehoorschade aan één oor of aan beide oren en oorsuizen. Er is geen behandeling tegen een akoestisch trauma. Het beste wat er gedaan kan worden is het gehoor beschermen. Jouw StAr gecertificeerde audicien kan je daar meer over vertellen en ook een oplossing op maat bieden.

Soorten akoestisch trauma

Als de KNO-arts of audicien denkt dat je een akoestisch trauma hebt opgelopen kijken ze als eerst naar de oorzaak. Hierin maken ze onderscheid tussen twee soortent akoestische trauma's. Namelijk een acuut trauma door een klap tegen het hoofd of de oren, of akoestisch trauma door langdurige blootstelling aan harde geluiden.

Blootstelling aan geluiden boven de 85 decibel verhoogt de kans op een akoestisch trauma.

Meer weten over gehoorbescherming op maat?
Maak een afspraak

Wie heeft een verhoogd risico?

  • Arbeiders in de bouw of bij fabrieken met lawaaierige machine
  • Mensen die dichtbij een vliegveld wonen
  • Iedereen die regelmatig naar concerten of festivals gaat
  • Mensen die regelmatig naar de schietbaan gaan

Akoestisch trauma voorkomen

Het gehoorverlies dat ontstaat door een akoestisch trauma is helaas niet te genezen. Om het dagelijks leven makkelijker te maken zijn hoortoestellen een goed hulpmiddel. Maar het best is natuurlijk om het oplopen van dit trauma te voorkomen. Dit kun je doen door te kiezen voor passende gehoorbescherming. Denk aan oordoppen op maat voor tijdens het werk of bij het bezoeken van een festival. Zo worden jouw oren beschermd tegen harde geluiden.

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Akoestisch trauma