Buitenoor

Pascal van de Beek
Content Specialist
1 minuten

Het oor bestaat uit drie delen, namelijk het buitenoor, middenoor en het binnenoor. Het buitenoor bestaat uit de oorschelp, de gehoorgang en het trommelvlies. De belangrijkste functie van dit gedeelte van het oor is het opvangen van geluid en dit naar het middenoor geleiden. De trillingen in de lucht gaan via de gehoorgang naar het trommelvlies, waar het wordt omgezet in mechanische trillingen.

Buitenoor geeft informatie

Het buitenoor geeft informatie over de richting van het geluid. Als geluid van achteren komt, dan wordt dit zachter weergegeven dan geluid van voren. Dit komt doordat de oorschelp onderscheid maakt. Ook vangt het ene oor geluid net iets eerde op dan het andere oor. Dit komt doordat geluid niet direct van voren of van achteren komen.

Hoewel veel gehoorproblemen te maken hebben met het midden- of binnenoor, kun je ook klachten ervaren aan het buitenoor. Zo is een gehoorgangontsteking een ontsteking van de huid in de gehoorgang. Dit is één van de meest gestelde diagnoses door KNO-artsen.

anatomie buitenoor

Gehoor professioneel laten testen?

Wil je jouw gehoor door een professional laten testen? Dat kan. Slimster heeft de aangesloten audiciens die stuk voor stuk StAr gecertificeerd zijn voor jou op een rij gezet. Je hoeft alleen maar jouw postcode bovenaan deze pagina in te vullen om een afspraak aan te vragen. De dichtstbijzijnde audicien neemt vrijblijvend contact met je op.

Vrijblijvend jouw gehoor laten testen?
Gratis hoortest

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Buitenoor