BERA-onderzoek

Pascal van de Beek
Content Specialist
1 minuten

BERA staat voor Brainstem Evoked Respons Audiomemtrie. Een BERA-onderzoek is een objectief gehooronderzoek waarbij reacties worden ontlokt door geluiden via een hoofdtelefoon aan te bieden aan de gehoorzenuw. De reacties worden gemeten met behulp van vier elektrodes die op het hoofd worden geplakt. Met deze elektrodes is het mogelijk om de zenuw- en hersenactiviteit te registreren. Met dit onderzoek kan het gehoor getest worden, zonder dat een persoon zelf op het geluid hoeft te reageren.

Vrijblijvend jouw gehoor laten testen?
Gratis hoortest

Wat wordt er gemeten?

Bij een BERA-onderzoek worden Auditory evoked potentials gemeten. Dit is de elektrische activiteit die ontstaat na het aanbieden van geluid.

  • AEP's = hersenstamactiviteit door geluiden

Een BERA onderzoek wordt vaak gedaan bij baby's jonger dan 7 maanden, maar ook bij verstandelijk beperkten en aggravanten. Het is vooral nuttig wanneer er gedacht wordt aan een afwijking in de gehoorzenus of hersenstam, zoals bij een brughoektumor. In dit PDF-bestand van de Nederlandse Vereniging voor Audiologie kun je meer lezen over BERA onderzoeken.

BERA-onderzoek voor kinderen

Een BERA-onderzoek wordt vaak toegepast op kinderen. Vooral bij ernstige twijfels over het gehoor van een kind tijdens de eerste levensmaanden. Ook bij oudere kinderen kan een BERA onderzoek nodig zijn. Dit is een optie wanneer ze niet willen of kunnen meewerken aan een normale gehoortest! Door middel van deze Brainstem Evoked Respons Audiometrie kunnen gehoorproblemen in kaart gebracht worden, zonder dat een kind zelf hoeft te reageren op de geluiden.

bera-onderzoek

Laat gratis jouw gehoor testen

Als je wilt weten hoe het er met jouw gehoor voor staat? Dan kun je een gratis hoortest laten afnemen bij één van de StAr gecertificeerde audiciens bij jou in de omgeving. Zo weet je waar je aan toe bent. Heb jij interesse? Vul dan jouw postcode in bovenaan deze pagina en vind snel een vakkundige hoorspecialist via Slimster!

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
BERA-onderzoek