Geleidingverlies

Pascal van de Beek
Content Specialist
1 minuten

Wanneer je last van geleidingsverlies hebt betekent dit dat het geluid niet meer goed door jouw uitwendige oor en/of middenoor geleid wordt. Wanneer het geluid bij jouw oor komt is het nog op normaal niveau. Echter het geluid wordt niet meer goed geleid naar het slakkenhuis, waardoor er verlies van het geluid ontstaat en je dus niet meer goed hoort. Dit noemen we ook wel geleidingsslechthorendheid.

Oorzaken geleidingsslechthorendheid

Geleidingsverlies wordt meestal veroorzaakt door:

Vrijblijvend jouw gehoor laten testen?
Gratis hoortest

Afgesloten gehoorgang

Een veelvoorkomende oorzaak van geleidingverlies is een afgesloten gehoorgang. Vaak is de oorbuis verstopt door overmatig oorsmeer, maar ook eczeem of een gehoorgangontsteking kan dit veroorzaken. Door het oor goed te laten reinigen en de eventuele ontsteking te behandelen zal het geleidingverlies worden opgelost

Acuut trauma

Door een harde knal kan ook geleidingsslechthorendheid ontstaan. Dit kan namelijk het trommelvlies, de gehoorbeentjes of het binnenoor beschadigen. Kunnen jouw trommelvlies en gehoorbeentjes het geluid niet meer goed geleiden? Dan spreken we van geleidingverlies. Daarom is het altijd verstandig om gehoorbescherming te dragen als je (bijvoorbeeld) in luide omgevingen aan het werk bent.

geleidingverlies slechthorendheid

Geleidingsverlies bij kinderen

Geleidingsverlies komt ook regelmatig bij kinderen voor. Het is belangrijk om geleidingsverlies bij kinderen in een vroegtijdig stadium te constateren. Hoe eerder het probleem bekend is hoe beter het probleem ook behandeld kan worden. Daarnaast spelen bij kinderen ook andere factoren mee bij slechthorendheid, zoals de sociale omgang en het goed kunnen volgen van het onderwijs. Wil jij weten of je geleidingsverlies hebt en wat je hier aan kunt doen? De audicien bij jou in de omgeving staat voor je klaar voor al jouw vragen.

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Geleidingverlies