Oorsmeer

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Oorsmeer (ook cerumen of oorwas genoemd) is een mengsel dat bestaat uit keratine, collageen, haartjes en talg. Dit mengsel zit in de gehoorgang en wordt aangemaakt door oorsmeerklieren. Oorsmeer is er in verschillende varianten. Zo kan het stroperig zijn, maar ook droog en korrelig. Oorsmeer is er voor een reden. Het is daarom niet nodig om vaak de gehoorgang te reinigen met bijvoorbeeld een wattenstaafje. Dit is een veelvoorkomende misvatting.

Functie oorsmeer

Oorsmeer beschermt de huid in de gehoorgang tegen vocht en beschadigingen. Daarnaast wordt het trommelvlies ook soepel gehouden. Stof, bacteriën en virussen worden opgenomen in het oorsmeer. Oorsmeer heeft de eigenschap om vanzelf uit te drogen. Hierdoor kan het uit het gehoor “vallen” en zijn de bacteriën uit het oor verwijderd.

  • Beschermt tegen vocht
  • Voorkomt uitdroging van de gehoorgang
  • Houdt stof, vuil en insecten tegen
  • Natuurlijke afweer tegen schimmels en bacteriën
Vrijblijvend jouw gehoor laten testen?
Gratis gehoortest

Reinigen van het gehoor

De gehoorgang reinigt zich in principe vanzelf wanneer er een grote hoeveelheid oorsmeer is. Doordat oorsmeer uitdroogt kan dit gemakkelijker naar buiten worden geduwd. De huid van gehoorgang vernieuwd zichzelf constant. Dit gebeurt van binnen naar buiten uit. Door deze beweging wordt een te grote hoeveelheid aan oorsmeer buiten de gehoorgang gebracht. Kauwen, gapen en praten zorgt er ook voor dat uitgedroogd oorsmeer naar buiten wordt gebracht.

Ga niet te diep met wattenstaafjes

De verleiding om de oren diep te reinigen met een wattenstaafje is erg groot. Toch is het niet nodig om dit te doen. Verwijder alleen oorsmeer dat zichtbaar is aan het einde van de gehoorgang met een wattenstaafje. Het wattenpluimpje moet zichtbaar blijven! Ga je toch dieper, dan is de kans groot dat je oorsmeer dieper in het oor duwt. Dit vergroot de kans op verstoppingen en zelfs een gehoorgangontsteking.

Wees voorzichtig met wattenstaafjes. Met een wattenstaafje duw je het oorsmeer dieper in de gehoorgang, met kans op een gehoorgangontsteking als gevolg.

Last van oorsmeer?

Bij een gezonde oorgang is de aanmaak en afvoer van oorsmeer in balans. Het kan soms voorkomen dat dit balans is verstoord en er klachten ontstaan.

  • Ouderdom zorgt voor te snelle indikking van oorsmeer
  • Gebruik van wattenstaafjes kan leiden tot oorontsteking
  • Afwijking in de gehoorgang (te nauw, botvergroeiing)
  • Overmatige haargroei in de oren
  • Ziekten zoals suikerziekte of eczeem

oorsmeer verwijderen arts

Oorsmeer verwijderen door arts

Heb je last van overmatig oorsmeer in je gehoorgang en wil je dit laten verwijderen? Bij de huisarts zullen de orgen worden uitgespoten. De KNO-arts zal de gehoorgang reinigen met een oormicroscoop en instrumentjes.

Bij het uitspuiten van de oren wordt gebruik gemaakt van water op lichaamstemperatuur. Wanneer het water naar buiten komt spoelt het oorsmeer mee. Dit is in enkele seconden gebeurt en vaak is 1 behandeling voldoende. Deze manier van het oorsmeer verwijderen is niet schadelijk, tenzij de gehoorgang al beschadigd is.

Een KNO-arts zal haakjes, lisjes en een stofzuigertje gebruiken om zo voorzichtig mogelijk het oorsmeer uit de gehoorgang te verwijderen. Dit noemen we een oortoilet en gebeurt onder een oormicroscoop.

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Oorsmeer