Doofblind

Pascal van de Beek
Content Specialist
1 minuten

De term doofblind wordt gebruikt voor mensen die zowel een visuele beperking als een auditieve beperking hebben. Vaak zijn de patiënten met doofblindheid niet volledig blind en volledig doof. Vaak hebben ze nog enig restzicht en/of restgehoor. Er kan dus altijd een combinatie tussen doof en slechthorend of blind en slechtziend mogelijk zijn. Dit verschilt per patiënt.

Wanneer ben je doofblind?

Patiënten die 100% doof en 100% blind zijn komen weinig voor in Nederland. Een goede benaming is een combinatie van niet (goed) kunnen zien en niet (goed) kunnen horen. Mensen met doofblindheid hebben een visie van minder dan 30% en/of een gezichtsveld kleiner dan 30 graden. Dit in combinatie met een gehoorverlies van meer dan 35 dB aan het beste oor.

Doofblindheid kan aangeboren zijn, maar ontstaat veelal op latere leeftijd. Vaak ontstaat het niet tegelijk. Men kan eerst een visuele beperking krijgen en pas veel later ook een auditieve beperking.

Vrijblijvend jouw gehoor laten testen?
Gratis gehoortest

Doofblindheid in Nederland

In Nederland wonen ongeveer 80.000 mensen met een vorm van doofblindheid. Van deze groep zijn slechts enkele tientallen gevallen bekend van mensen die geboren zijn met doofblindheid. Het grootste deel van de mensen heeft deze beperking in een latere fase van het leven opgelopen.

Vaak gebeurd dit pas na het 55e levensjaar, alhoewel ook jongere mensen door een aandoening doofblind kunnen worden. Het Syndroom van Usher is daarbij in veel gevallen de boosdoener. Het Syndroom van Usher is een erfelijke aandoening waarbij het gehoor en het zicht kan worden aangetast. Doofblindheid komt relatief vaak voor bij mensen met een verstandelijke beperking.

Moeite met waarnemen

Mensen die last hebben van doofblindheid komen veel problemen tegen in het dagelijks leven. Ook al zijn ze niet 100% doof en blind. Door hun zintuigelijke beperkingen is het erg lastig om situaties waar te nemen en te begrijpen wat er precies om hen heen gebeurd. Dit noemen we fragmentarisch waarnemen. Dagelijkse bezigheden kosten veel meer tijd en energie.

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Doofblind