Binnenoor

Pascal van de Beek
Content Specialist
1 minuten

Het oor bestaat in totaal uit drie delen, namelijk het binnenoor, het buitenoor en het middenoor. Het binnenoor heeft ook drie onderdelen: het slakkenhuis, de gehoorzenuw en het evenwichtsorgaan. In het binnenoor worden geluiden omgezet in elektronische pulsen die door de gehoorzenuw naar de hersenen worden gestuurd.

Werking binnenoor

Het slakkenhuis is gevuld met een vloeistof en op de wanden van het slakkenhuis bevinden zich ongeveer 15.000 trilhaartjes. Wanneer er geluid binnenkomt via het buiten- en middenoor, dan komt de vloeistof in het slakkenhuis in beweging. Door deze beweging komen ook de trilhaartjes in beweging en deze zorgen voor de elektronische pulsen. Dit geluid wordt opgepikt door de hersenzenuw en deze voert het geluid naar de hersenen waar dit geluid wordt verwerkt.

Vrijblijvend jouw gehoor laten testen?
Gratis gehoortest

Slakkenhuis

Het slakkenhuis (cochlea) is verantwoordelijk voor de geluidswaarneming. Geluiden zorgen voor trillingen in het slakkenhuis. De benige wand is niet flexibel en daardoor kan het vloeistof niet worden samengesperst. De drukgolf die ontstaat duwt het ovale venster via de stijgbeugel naar binnen. Dit zorgt er vervolgens voor dat het ronde venster naar buiten wordt gedrukt.

Basilair membraan

Door deze drukgolf wordt een membraan in trilling gebracht. Dit noemen we het basilair membraan. Deze trilling brengt vervolgens weer hele fijne haarcellen in het slakkenhuis in beweging. Zodoende ontstaat er een elektrische stroom, welke door de gehoorzenuw wordt doorgegeven aan de hersenen. De hersenen verwerken vervolgens het geluid.

binnenoor anatomie

Gehoorschade aan het binnenoor opgelopen?

Wil jij weten of je gehoorschade hebt opgelopen? Dan kun je bij een audicien bij jou in de omgeving een preventieve hoortest af laten nemen. Er wordt dan gekeken of jouw gehoor nog intact is. Deze hoortest bestaat uit drie onderdelen, ook één voor het binnenoor.

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Binnenoor