Ringleiding

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Een ringleiding zorgt er voor dat dragers van een hoortoestel het geluid van radio, TV of in een evenementenzaal kunnen beluisteren. Een ‘ring’ wordt aangelegd in een woning of gebouw, bijvoorbeeld bij de plinten of in het plafond. Deze ring is een draad die wordt aangesloten op een versterker.

Dragers van een hoortoestel kunnen hun hoortoestel op de T-stand zetten. Door middel van inductie ontvangt het hoortoestel het signaal uit de ringleiding en horen de mensen het geluid van bijvoorbeeld de TV of radio. Elke gebruiker van een gehoorapparaat kan draadloos gebruik maken van de rindleiding.

Voordelen ringleiding voor slechthorenden

Voor slechthorenden kan een ringleiding thuis een uitkomst zijn, het biedt de volgende voordelen:

  • Je kunt vrij bewegen in het hele huis en toch alles goed horen.
  • Er kunnen meerdere personen gebruik van maken.
  • Volume van apparaten kun je regelen via de versterker.
Vrijblijvend advies over hoortoestel en ringleiding?
Maak een afspraak

Ringleiding thuis aanleggen

Er zijn kant en klare systemen te koop die je eenvoudig thuis kunt installeren. Voor slechthorenden is dit een uitkomst bij het kijken van TV of het luisteren naar de radio. Bovendien is dit gelijk in de hele ruimte te gebruiken en kun je vrij bewegen zonder geluidsverlies. Wil jij weten of een ringleiding geschikt is voor jou? Vraag dan om advies bij jouw audicien.

T-stand of streamer hoortoestel

Tegenwoordig heeft niet elk hoorapparaat meer een T-stand. Dit komt omdat de AHO-hoortoestellen en LIHO-hoortoestellen steeds compacter zijn geworden. Gelukkig betekent dit niet dat je geen gebruik meer kunt maken van een ringleiding. De luisterspoel is nu vaak ingebouwd in de streamer. Dit is het apparaatje dat fungeert als afstandsbediening.

Met de streamer kun je geluiden van een smartphone, huistelefoon of Smart TV draadloos naar jouw gehoortoestel sturen. Zo worden deze geluiden direct via het gehoorapparaat aangeboden. Dit verhoogt de geluidskwaliteit aanzienlijk. Door middel van de streamer kan ook het signaal van een ringleiding worden doorgestuurd.

ringleiding

Ringleidingversterker

Ben jij in een ruimte met een ringleiding? Dan wordt het geluidssignaal afkomstig van de microfoons (of elektronische apparatuur) aangesloten op een ringleidingversterker. Deze stuurt het signaal door de inductielus (ringleidinglus) in de vorm van stroom. Hierdoor ontstaat een magnetrisch veld. Hierdoor kan het hoorapparaat, in T-stand of via de streamer, het signaal uit de ringleiding oppakken.

De volume van de ringleidingversterker is instelbaar en hoortoestellen beschikken ook over een volumeregelaar. Zodoende kan iedereen het geluid op een comfortabel niveau luisteren. Zonder last van omgevingsgeluiden of ruis.

Een ringleiding wordt bovendien vrijwel altijd 100% vergoed door de zorgverzekering. Een voorwaarde is wel dat er sprake is van tenminste 35 dB gehoorverlies. Deze voorwaarde geldt ook voor de hoortoestel vergoeding vanuit de basisverzekering.

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Ringleiding