Ouderdomsdoofheid

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Ouderdomsdoofheid, ook wel presbyacusis genaamd, is een veelvoorkomende ouderdomskwaal. Naarmate men ouder wordt zal de gezondheid van het gehoor ook afnemen. Het oor heeft in het leven vaak veel te verduren gehad en heeft wat dat betreft een "beperkte" levensduur. Daardoor zien we bij oudere mensen vaak een gehoorapparaat door ouderdomsdoofheid. Het gehoor is bij het ouder geworden langzaam minder geworden. Dit wil echter niet altijd zeggen dat er 100% doofheid optreedt. Veel vaker hoort de patiënt nog wel iets en is ouderdomsslechthorendheid een betere benaming.

Vooral hoge tonen niet goed hoorbaar

Bij ouderdomsdoofheid zien we vaak dat met name de hoge tonen niet meer goed hoorbaar zijn. Dit noemen we hoogfrequent verlies. Ook is het filteren van gesprekken in rumoerige omgevingen vaak lastig. Hierdoor krijgen mensen met ouderdomsdoofheid vaak weinig van de gesprekken mee. Ook gaan ze zelf vaak harder praten.

Vanaf je dertigste neemt het gehoor ongeveer met 7 dB in lage frequenties en 18 dB in hoge frequenties af per 10 jaar. Toch worden de klachten meestal pas merkzaam na het 5tigste levensjaar.

Twijfels over de achteruitgang van jouw gehoor?
Gratis hoortest

Oorzaken ouderdomsdoofheid

Ouderdomsdoofheid heeft diverse oorzaken, naast de genetisch bepaalde achteruitgang van het gehoor. Hieronder zie je enkele factoren die kunnen bijdragen aan het gehoorverlies.

  • Verminderde zuurstofvoorziening van de haarcellen in het binnenoor
  • Roken en diabetes verhogen kans op slechthorendheid
  • Aderverkalking van de bloedvaten
  • Ouderdomsdoofheid is vaak erfelijk
  • Otosclerose (botverkalking van de gehoorbeentjes)
  • Gebruik van bepaalde geneesmiddelen
  • Langdurige of herhaalde blootstelling aan lawaai

Ouderdomsdoofheid een vorm van lawaaidoofheid

Sommige onderzoekers naar ouderdomsdoofheid zijn van mening dat ouderdomsdoofheid eigenlijk een soort lawaaidoofheid is. Bij blootstelling aan hard geluid gedurende het leven zouden de trilhaartjes van het slakkenhuis steeds minder goed gaan werken. Dit is vooral het geval bij hoge tonen. In landen met weinig harde geluiden, bijvoorbeeld eilanden in de Stille Oceaan, horen mensen vaak tot op een hoge leeftijd nog zeer goed.

In drukke stedelijke omgevingen leiden mensen vaak sneller aan ouderdomsdoofheid. Vaak is ouderdomsdoofheid progressief, dat wil zeggen dat het gehoor steeds slechter kan worden. Een hoortoestel kan een oplossing bieden voor dit probleem, echter is het wel belangrijk om dan regelmatig een hoortest af te laten stellen. Het gehoor kan namelijk nog verder achteruit zijn gegaan.

ouderdomsdoofheid

Problemen in het dagelijks leven

Mensen met ouderdomsdoofheid ervaren veel problemen in het dagelijks leven. Zo wordt het lastig om gesprekken te volgen, bijvoorbeeld bij omgevingsgeluiden zoals op verjaardagen. Ook moet de televisie telkens een beetje harder worden gezet om het goed te kunnen volgen. Buren en huisgenoten ondervinden hier weer hinder van. Op een gegeven moment wordt het overgaan van de telefoon of het gaan van de bel niet meer gehoord.

Ouderdomsslechthorendheid vaststellen door gratis hoortest

Je kunt bij jouw audicien een gratis hoortest laten doen om te kijken wat de mogelijkheden voor jou zijn. De audicien kan je een advies geven over de beste oplossing voor jou. Laat jouw audicien je helpen om het ouder worden zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Via Slimster maak je eenvoudig een afspraak bij een vakkundige hoorspecialist. Vul jouw postcode in bovenaan deze pagina en een audicien uit jouw omgeving neemt contact met je op.

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Ouderdomsdoofheid